Spurgai - kitokios spurgos su mėsa

2025-04-01 Autorius Kristina Zibartė

Spurgai - kitokios spurgos su mėsa
Šiandien pristatau jums nuostabius "Spurgai - kitokios spurgos su mėsa" - tradicinį lietuvišką desertą su netikėtu posūkiu. Šis receptas yra mano močiutės palikimas, kurį aš pritaikiau šiuolaikiniam skoniui. Kitaip nei įprastos saldžios spurgos, šios yra užpildytos sultingu mėsos įdaru, kuris suteikia nepakartojamą skonį. Šis patiekalas puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, o taip pat ir šventiniam stalui. Mėsą galima rinktis pagal savo skonį, tačiau vištienos faršas yra tobulas pasirinkimas dėl savo švelnumo ir gebėjimo sugerti prieskonius. Tradiciškai šios spurgos buvo gaminamos šaltuoju metų laiku, kad suteiktų energijos ir šilumos, tačiau šiandien jos mėgstamos visais metų laikais. Kviečiu išbandyti šį receptą ir atrasti naują mėgstamą patiekalą! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Jei neturite kefyro, galite naudoti natūralų jogurtą arba rūgpienį. 
  • Sausų mielių vietoje galite naudoti šviežias mieles (25 g). 
  • Vištienos faršą galima pakeisti kiaulienos, jautienos arba kalakutienos faršu
  • Jei mėgstate vegetarišką maistą, galite naudoti grybų ir daržovių mišinį. 
  • Miltus galima rinktis tiek kvietinius, tiek speltų, arba juos maišyti. 
  • Norint suteikti tešlai daugiau skonio, galite įdėti šiek tiek muskato riešuto ar kitų mėgstamų prieskonių. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Gaminant šias spurgas, labai svarbu atkreipti dėmesį į aliejaus temperatūrą. Jis turi būti pakankamai karštas, kad spurga gražiai apskrustų, bet ne per karštas, nes tuomet išorė iškeps, o vidus liks žalias. Rekomenduojama naudoti gilų puodą su storu dugnu, kad aliejus įkaistų tolygiai. 
  • Taip pat svarbu neformuoti per didelių spurgų, nes tuomet bus sunku jas visiškai iškepti. 
  • Prieš kepant, galima patikrinti aliejaus temperatūrą įmetus mažą tešlos gabalėlį - jis turėtų iš karto kilti į paviršių ir pamažu apskrusti. 
  • Faršą geriausia paruošti iš anksto ir leisti jam "pailsėti" šaldytuve, kad prieskoniai geriau įsigertų. 

Ingredientai

    Tešlai: 
    • Kefyras (kambario temperatūros): 400 ml
    • Sausos mielės: 10 gr
    • Cukrus: 1 šaukštas
    • Druska: žiupsnelis
    • Miltai: 500 gr
    Įdarui:
    • Vištienos faršas: 500 gr
    • Didelis svogūnas: 1 vnt
    • Prieskoniai: pagal skonį (rekomenduojama juodieji pipirai, čiobreliai, rozmarinas)
    • Aliejus kepimui: apie 1 litras

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausiai paruošiame tešlą. Į didelį dubenį įpilame kefyrą, kuris būtinai turi būti kambario temperatūros.
  2. 2. Kefyre ištirpiname sausas mieles ir cukrų, tada paliekame 10 minučių, kad mielės aktyvuotųsi.
  3. 3. Atsargiai įmaišote žiupsnelį druskos, o tada pamažu pradedate berti miltus.
  4. 4. Reikia išminkyti elastingą tešlą, kuri nelimpa prie rankų, bet išlieka minkšta. Jei tešla per daug limpa, galite įberti dar šiek tiek miltų.
  5. 5. Išminkytą tešlą uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje maždaug valandą, kad pakiltų.
  6. 6. Kol tešla kyla, paruošite įdarą. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais.
  7. 7. Svogūną apkepinsite keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol jis taps skaidrus.
  8. 8. Sudėjus vistienos faršą, kepate jį kartu su svogūnais, nuolat maišydami.
  9. 9. Įdėsite prieskonius pagal skonį ir gerai išmaišysite. Palikite įdarą atvėsti.
  10. 10. Kai tešla pakils, ją lengvai paminkysite ir padalinsite į vienodo dydžio gabalėlius.
  11. 11. Iš kiekvieno gabalėlio formuojate ploną blyniuką, į vidurį dėsite šaukštą įdaro.
  12. 12. Tuomet reikia suformuoti spurgas, atsargiai užlenkiant tešlos kraštus ir juos suspaudžiant, kad įdaras neišbėgtų.
  13. 13. Į gilų puodą įpilate aliejaus ir kaitinate jį vidutine ugnimi, kol jis vos pradės virti.
  14. 14. Spurgas dedame į verdantį aliejų ir kepame, kol jos gražiai apskrunda iš visų pusių.
  15. 15. Paruoštas spurgas išgriebsime ir padėsime ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių.
Spurgai - kitokios spurgos su mėsa
Spurgai - kitokios spurgos su mėsa
Spurgai - kitokios spurgos su mėsa
Recepto autorius Kristina Zibartė

Atsakinėjama į Komentarą

Kukurūzų traškučiai Nachos su vištiena, kukurūzais ir sūriu
(2)