Sumuštinis "Monte Cristo" su kumpiu ir sūriu

2025-03-28 Autorius oSkanu.lt

Sumuštinis "Monte Cristo" su kumpiu ir sūriu
Man asmeniškai, iš visų valgytų keptų sumuštinių su kumpiu bei sūriu šis – vienas pačių gardžiausių. Manau sunku būtų rasti sumuštinį, kuris būtų paprasčiau paruošiamas bei turėtų tokį nuostabų skonį… Tiems, kurie skaičiuoja kalorijas, šio sumuštinio visiškai nerekomenduoju (išskyrus dienas, kai galima lepintis), bet tiems, kurie mėgsta be galo skanius bei sočius sumuštinius – išbandyti yra tiesiog privaloma!

Galimos ingredientų alternatyvos 

Šiam sumuštiniui galima naudoti įvairias alternatyvas, pritaikant jį prie savo skonio preferencijų: 

  • Vietoje baltos keturkampės duonos galima naudoti brioche duoną, prancūzišką batoną arba pilno grūdo duoną, jei norite sveikesnio varianto.
  • Kumpį galima pakeisti kalakutiena, vištiena, rūkyta jautiena ar net vegetariškomis dešrelėmis, jei norite mėgautis šiuo patiekalu be kiaulienos.
  • Sūrį galima rinktis pagal skonį – tinka ementalio, čederio, griujerio ar net mėlynojo pelėsinio sūrio riekelės gurmaniškam skoniui.
  • Vietoje įprasto majonezo galima naudoti naminį majonezą arba graikišką jogurtą, jei norite lengvesnio varianto.
  • Garstyčias su grūdeliais galima pakeisti medumi ir garstyčiomis, jei mėgstate saldesnius derinius.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kad sumuštinis būtų ypač skanus, prieš kepimą jį galima lengvai prispausti, kad sluoksniai geriau susijungtų.
  • Kepant sumuštinį naudokite vidutinę arba silpną ugnį, kad duona neparuduotų per greitai, o sūris spėtų ištirpti.
  • Jei norite paįvairinti patiekalą, pabandykite patiekti su uogiene (ypač aviečių ar spanguolių) – tai suteiks įdomų saldžiarūgštį kontrastą.
  • Galima garnirui papildomai patiekti su šviežiomis salotomis, kurios subalansuos riebų patiekalą.
  • Sumuštinį geriausia valgyti iškart iškepus, kol jis dar karštas ir sūris tirpsta.

Ingredientai

    • balta keturkampė duona: 6 riekių
    • virtas kumpis: 4 riekelių
    • sūris: 4 riekelių (labiausiai tinka sūris sumuštiniams)
    • majonezas: 7 arbatinių šaukštelių
    • garstyčios su susmulkintais grūdeliais: 3,5 arbatinių šaukštelių
    • kiaušiniai: 2
    • pienas: 4 valgomųjų šaukštų
    • sviestas: 2 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių majonezą bei garstyčias sumaišykite viename indelyje.
  2. 2. Tuomet ant vienos batono riekės pusės užtepkite majonezo-garstyčių padažo. Uždėkite vieną kumpio riekę bei vieną sūrio riekę.
  3. 3. Ant kitos batono riekės taip pat užtepkite majonezo-garstyčių padažo, dėkite batono riekę (puse su padažu) ant sūrio, po to vėl užtepkite majonezo, vėl dėkite kumpio ir sūrio riekeles.
  4. 4. Užtepkite padažu dar vieną batono riekę bei dėkite (puse su padažu) ant sūrio. Jei kumpio arba sūrio krašteliai išlindę, tada juos nupjauname.
  5. 5. Tokiu pat būdu sutepkite ir antrąjį sumuštinį.
  6. 6. Viename dubenėlyje suplakite kiaušinius su pienu.
  7. 7. Tada keptuvėje ant silpnos ugnies įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą sviesto.
  8. 8. Imkite vieną sumuštinį, pamirkykite visas puses kiaušinių-pieno plakinyje.
  9. 9. Dėkite sumuštinį į keptuvę bei kepinkite, kol gražiai apskrunda.
  10. 10. Paskui atsargiai apverskite ant kitos pusės bei kepinkite, kol apskrunda. Pabaigoje, prilaikydamos sumuštinį, trumpai pakepinkite sumuštinio šonus. Taip pat iškepkite ir antrąjį sumuštinį. Nieko nelaukdamos patiekite. Skanaukite!
  11. 11. Pastebėjimas: Jei turimo kumpio riekelės labai plonos, tada dedame po dvi.
Bruschetta su kumpiu ir daržovėmis
(1)