Sveikuoliški grikių kotletai - kepsneliai su pievagrybiais

2022-01-26 Autorius Dar Kąsnelį

Sveikuoliški grikių kotletai - kepsneliai su pievagrybiais
Grikiai mūsų šalyje dabar ant bangos. Vis girdžiu, kaip dauguma sveikuolių stengiasi juos vis labiau prisijaukinti. Ir tame tikrai nėra nieko keisto - tai vienos iš pačių maistingiausių kruopų. Jeigu jau spėjote jų įsigyti (jei ne, bėkite į parduotuvę) - štai Jums nuostabi idėja įdomesniems pietums arba vakarienei: sveikuoliški grikių kotletai-kepsneliai su pievagrybiais ir paprika.

Kuo gi grikiai tokie ypatingi?

1) Jie savyje turi daug baltymų, tad gali būti vartojami mėsai pakeisti. Mamos, jeigu Jūsų vaikas atsisako mėsos, paįvairinkit racioną grikiais!
2) Itin gausūs vitaminų ir mineralinių medžiagų: geležies, kalcio, kalio, magnio, jodo, cinko, B grupės vitaminų, folio rūgšties, rutino ir kitų.
3) Savyje neturi glitimo, tad tinka glitimui alergiškiems žmonėms.
4) Labai lengvai virškinami, tad naudingi turintiems skrandžio ir žarnyno problemų.
5) Tins net sergantiems diabetu, turintiems širdies ir kraujagyslių ligų.

Jokių minusų, tik pliusai, tad einame gaminti jau dabar! :) 

Ingredientai

    • nevirti grikiai: 1 puodelio (išbrinkusių svoris - 750 gramų)
    • verdantis vanduo: 2 puodelių
    • kiaušiniai: 2
    • svogūnai: 2 didesni
    • rudieji pievagrybiai: 250 gramų
    • raudonosios paprikos: ketvirtadalio
    • šviesūs speltos miltai: 4 kupinų valgomųjų šaukštų
    • druska
    • juodieji pipirai
    • mėgstami prieskoniai (man čia itin tinka Viduržemio jūros prieskonių mišinys)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia gerai perplauname grikius po tekančiu vandeniu.
  2. 2. Tada užpilame dviem puodeliais verdančio vandens, įdedame druskos ir paliekame išbrinkti. Aš pati tai padariau iš vakaro. Jeigu skubate - tiesiog išverdame. Atvėsiname.
  3. 3. Po to aliejuje apkepame smulkiai pjaustytą svogūną.
  4. 4. Pievagrybius supjaustome plonais griežinėliais ir suberiame į svogūnus.
  5. 5. Pievagrybiams apkepus, sudedame smulkiai pjaustytą papriką. Įberiame druskos ir juodųjų pipirų. Kepame, kol suminkštės ir išgaruos visas skystis iš pievagrybių.
  6. 6. Paliekame šiek tiek atvėsti.
  7. 7. Ranka šiek tiek išplakame kiaušinius, kol suputos. Supilame į grikius ir pagardiname prieskoniais.
  8. 8. Atidedame maždaug tris šaukštus su paprika keptų pievagrybių. Likusius suberiame į grikius.
  9. 9. Rankiniu blenderiu masę šiek tiek patriname, kad taptų lengviau formuojama. Sudedame miltus ir išmaišome.
  10. 10. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus.
  11. 11. Rankas drėkiname vėsiame vandenyje ir formuojame nedidelius kepsnelius, tarsi kotletus. Kepame iš abiejų pusių.
  12. 12. Patiekiame su atidėtais pievagrybiais, mėgstamais žalumynais arba salotomis. Skanaujame!
  13. 13. Rekomendacija: Daugiau grikių kotletų receptų rasite: Grikių kotletai.
Sveikuoliški grikių kotletai - kepsneliai su pievagrybiais
Moliūgų ir ryžių apkepas
(1)
Itališka Antipasti užkandėlė: Caponata, Caprese ir Insalata
(1)
Šiltos itališkos perlinių kruopų salotos
(6)