Tradicinė silkės filė su svogūnais, be acto

2025-04-01 Autorius oSkanu.lt

Tradicinė silkės filė su svogūnais, be acto
Tradicinė silkės filė su svogūnais - tai autentiškas patiekalas, kuris per amžius puikavosi ant mūsų protėvių stalų. Ši itin paprasta, bet nepaprastai skani silkės užkanda yra tobulas pasirinkimas tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Skirtingai nuo daugelio tradicinių silkės receptų, šiame variante visiškai atsisakome acto, o vietoje jo naudojame šviežias citrinos sultis, kurios suteikia patiekalui gaivumo ir subtilaus rūgštumo. Svogūnai, cukrus ir druska sukuria tobulą skonių harmoniją, kuri papildo švelnų silkės skonį. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Nors tradicinis receptas yra tobulas, galite eksperimentuoti su kai kuriais ingredientais: 

  • Vietoje paprastų svogūnų galite naudoti raudonuosius svogūnus, kurie suteiks švelnesnį skonį, arba svogūnų laiškus šviežesniam aromatui.
  • Citrinos sultis galima pakeisti žaliųjų citrinų (laimų) sultimis, kurios suteiks kitokį gaivumo atspalvį.
  • Aliejų galima pasirinkti pagal skonį - tinka tiek saulėgrąžų, tiek alyvuogių, tiek ir rapsų aliejus.
  • Papildomam skoniui galite įdėti šviežių krapų arba petražolių.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Silkės filė bus skanesnė, jei prieš ruošiant patiekalą ją trumpai (apie 30 minučių) palaikysite šaltame vandenyje - taip sumažinsite druskingumą.
  • Svogūnus pjaustykite tikrai plonai, kad jie geriau įsigertų silkės skonio ir greičiau marinuotųsi citrinos sultyse.
  • Prieš patiekiant, leiskite patiekalui pastovėti šaldytuve bent 2 valandas, o dar geriau - per naktį, kad skoniai susijungtų.
  • Jei mėgstate aštresnius skonius, galite įdėti šiek tiek juodųjų pipirų ar aitriosios paprikos.

Ingredientai

    • silkės filė: 2 vnt.
    • svogūnai: 2 vnt.
    • druska: 2 žiups. (nėra būtina, žiūrime pagal skonį)
    • cukrus: 2 žiups.
    • citrinos sultys: 2 valgomųjų šaukštų
    • aliejus: 2 valgomųjų šaukštų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruošiame svogūnus - nulupame juos ir supjaustome plonais šiaudeliais. Stenkimės pjaustyti kuo ploniau, kad svogūnai geriau įsigertų skonio.
  2. 2. Supjaustytus svogūnus sudedame į dubenį, įberiame cukraus ir druskos lygiomis dalimis. Atsiminkite, kad silkė jau yra sūri, todėl druskos dėkite labai nedaug arba visai nedėkite.
  3. 3. Tuomet išspaudžiate citrinos sultis tiesiai ant svogūnų ir įpilate šlakelį aliejaus. Viską kruopščiai išmaišote, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
  4. 4. Silkės filė turėtumėte kruopščiai nuplauti ir nusausinti. Po to supjaustykite ją nedideliais gabalėliais arba, jei pageidaujate, palikite didesnius gabalus.
  5. 5. Į gražią lėkštę gražiai išdėliojate pjaustytą silkės filė.
  6. 6. Ant silkės filė tolygiai paskirstote paruoštus svogūnus su marinatu. Nepamirškite užpilti ir skysčio, kuriame marinuoti svogūnai.
  7. 7. Uždengiame patiekalą ir dedame į šaldytuvą bent valandai, o geriausia - 2-3 valandoms, kad skoniai susijungtų.
  8. 8. Prieš patiekiant, galite papuošti patiekalą šviežiomis žolelėmis, pavyzdžiui, krapais arba petražolėmis.

Vilma Kriaučiūnienė

Paprasta ir skanu :) Dar su karštomis bulvės ypač tinka ši silkė.
Atsakyti
Silkės ir daržovių salotos su kiaušiniais
(13)
Silkė su baravykais ir svogūnais
(3)
Pyragėliai - picos su silke ir svogūnais
(1)