Vištienos biryani - indiškas plovas su basmati ryžiais

2025-03-10 Autorius oSkanu.lt

Vištienos biryani - indiškas plovas su basmati ryžiais
Daugelis yra linkę galvoti, kad ryžiai gali būti patiekti tik kaip garnyras, bet tai nėra tiesa! Su šiuo receptu tai pabandysiu Jums tai įrodyti.

Ar jau teko girdėti apie žymųjį indišką patiekalą - biryani? O gal jau teko ir jo ragauti? Iš pirmo žvilgsnio toks patiekalas gali pasirodyti, tarsi mums visiems įprastas plovas, bet tikrai neapsigaukite. Tikro biryani paslaptis yra sultinga, plyštanti mėsa, indiški prieskoniai ir, kas svarbiausia, birūs ryžiai. Dėl to, prieš gaminant šį patiekalą itin svarbu pasirinkti tinkamus ir kokybiškus ryžius. Tikras, tradicinis biryani yra gaminamas ne su bet kokiais, o tik basmati ryžiais, kurie iš savęs pasižymi lengvu riešutiniu poskoniu ir išvirę nesulimpa.

Rašytiniuose šaltiniuose yra teigiama, kad biryani yra kilęs iš persiško plovo, kuris atkeliavo į Indiją 15-16 amžiuje. Indijoje karališkosios šeimos virėjai jį nuolat tobulino naudodami tik vietiniam regionui būdingus skonius ir šitaip užgimė vienas iš labiausiai paplitusių indiškų patiekalų. Senovėje biryani buvo tiekiamas tik karališkajai šeimai ir tik auksinėse arba sidabrinėse lėkštėse, bet bėgant laikui jis paplito po visą pietų Aziją (Indiją, Pakistaną, Bangladešą) ir tapo neatsiejama jų virtuvės dalimi. Daugelis vietinių teigia, kad šventės yra neįsivaizduojamos be didžiulio puodo biryani. Gaminant tokį patiekalą namai pakvips, tarsi prieskonių parduotuvėje, tai sukurs didžiulį jaukumo jausmą, o jo valgymas apjungs šeimą ir/ar užsukusius svečius, skatins bendravimą ir sustiprins tarpusavio ryšį. Iš tiesų, patiekalas gali šiek tiek priminti mums įprastą plovą, bet kaip minėjau, neapsigaukite, nes indiški prieskoniai jam suteiks visai kitokį charakterį! Pabandome pasigaminti ir pasilepinti.

Galimos ingredientų alternatyvos
 
Reklama
Ad Placeholder

  • Vištienos blauzdelių vietoje galima naudoti krūtinėlę, šlauneles ar net visą gabalais supjaustytą vištą.
  • Jei neturite basmati ryžių, galima naudoti ilgagrūdžius ryžius, nors tradicinis skonis šiek tiek skirsis.
  • Ghee sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi arba sviesto ir aliejaus mišiniu.
  • Vietoj enatūralaus jogurto tinka ir graikiškasis jogurtas, tik jį reikėtų atskiesti nedideliu kiekiu vandens.
  • Kardamoną galima pakeisti cinamonu ir gvazdikėlių mišiniu.
  • Vietoje šafrano (kuris yra brangus) galima naudoti ciberžolę, nors spalva bus ryškesnė.
  • Razinas galima pakeisti džiovintomis spanguolėmis arba abrikosais.
  • Anakardžius galima pakeisti migdolais arba pistacijomis.


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Norint, kad biryani būtų tobulas, verta atkreipti dėmesį į šiuos patarimus:
 
  1. Visuomet marinuokite vištieną mažiausiai valandą, o dar geriau – per naktį šaldytuve, kad mėsa įgautų daugiau skonio.
  2. Prieš virimą ryžius būtinai užmerkite vandenyje bent 30 minučių, tai padės jiems išlikti biriems.
  3. Gaminant biryani, labai svarbu teisingai dozuoti skysčius – per daug vandens pavers ryžius košė, per mažai – paliks juos kietus.
  4. Virimui naudokite puodą storu dugnu, kuris tolygiai paskirsto karštį.
  5. Labai svarbu, kad baigus virti, biryani būtų paliktas uždengtas dar bent 10 minučių – taip garai pasiskirstys tolygiai ir patiekalas "subręs".
  6. Prieš patiekiant, biryani atsargiai išmaišykite, kad susijungtų visi sluoksniai ir skoniai.

Ingredientai

    • vištienos blauzdelės: 500 gramų (su oda ir kaulais)
    • basmati ryžiai: 200 gramų
    • svogūnai: 1
    • mėta: kelių smulkintų šakelių
    • čili pipirai: 1
    • natūralus jogurtas: 150 mililitrų
    • čili milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • garam masala prieskoniai: 1,5 šaukšto
    • vanduo: 350 mililitrų
    • druska
    • pipirai
    • česnakas: 4 skiltelių
    • imbieras: ~2-3 centimetrų dydžio gabaliuko
    • malta ciberžolė: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
    • lauro lapai: 1
    • gvazdikėliai: 6
    • cinamonas: 1 šaukšto
    • ghee sviestas: 2 šaukštų (arba kepimo aliejus)
    • kumino sėklos: 1 šaukštelio
    • šafranas: žiupsnelio (nėra būtina)
    • skrudinti svogūnai: šiek tiek (patiekimui; nėra būtina)
    • razinos: 30 gramų (nėra būtina)
    • anakardžiai: 30 gramų (nėra būtina)
    • kardamono ankštys: 4 (nėra būtina, bet labai tinka)
    • žvaigždiniai anyžiai: 1 (nėra būtina, bet labai tinka)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių išsimarinuokite vištieną. Inde sumaišykite susmulkintas česnako skilteles su sutarkuotu imbieru, žiupsneliu druskos, ketvirtadaliu arbatinio šaukštelio ciberžolės, vienu šaukštu garam masala prieskonių mišinio, puse arbatinio šaukštelio malto čili ir 50 mililitrų jogurto.
  2. 2. Tada vištienos blauzdeles perpjaukite išilgai tarp kaulų, sudėkite į marinatą ir palikite pasimarinuoti mažiausiai 60 minučių (arba per visą naktį).
  3. 3. Taip pat pasiruoškite ryžius, kad šie išliktų birūs. Juos užmerkite vandenyje ir palaikykite pusvalandį. Paskui nukoškite.
  4. 4. Pradėkite gaminti biryani. Puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite du šaukštus ghee sviesto arba aliejaus.
  5. 5. Sudėkite lauro lapą, gvazdikėlius, cinamoną, kumino sėklas ir, jeigu naudosite, žvaigždinį anyžių ir kardamono ankštis. Prieskonius pakepinkite, kad atsiskleistų aromatai.
  6. 6. Po 3-4 minučių sudėkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną ir kepkite, kol lengvai paruduos.
  7. 7. Sudėkite vištieną, apkepkite, kad šiek tiek apskrustų.
  8. 8. Dėkite 60 mililitrų natūralaus jogurto, susmulkintus mėtos lapelius, vieną susmulkintą čili pipirą, vieną šaukštelį garam masala prieskonių, vieną šaukštelį malto čili ir šiek tiek druskos. Viską labai gerai išmaišykite ir tolygiai paskleiskite puodo dugne.
  9. 9. Ant viršaus sudėkite nusausintus ryžius, kuriuos nuplovėme anksčiau, pilkite 350 mililitrų vandens ir pusę arbatinio šaukštelio druskos.
  10. 10. Po to pabarstykite šiek tiek susmulkintos mėtos, skrudintų svogūnų (nebūtinai). Taip pat, jeigu naudosite, šafraną išmaišykite dviejuose šaukštuose karšto vandens arba pieno ir supilkite ant viršaus.
  11. 11. Atskiroje keptuvėje ant šlakelio aliejaus maždaug 30 sekundžių paskrudinkite razinas ir anakardžius, nusausinkite juos ant popierinio rankšluosčio ir sudėkite ant biryani viršaus.
  12. 12. Puodą uždenkite dangčiu, sumažinkite kaitrą ir virkite maždaug 15 minučių.
  13. 13. Paskui nuimkite nuo kaitros ir uždengę palaikykite dar maždaug 10 minučių.
  14. 14. Labai skanu patiektie su daržovių salotomis ir jogurtiniu padažu. Jogurtniam padažui aš sumaišiau 90 mililitrų natūralaus jogurto su susmulkintais mėtos lapeliais, druska, pusės citrinos sultimis ir šlakeliu vandens. Skanaus!

Atsakinėjama į Komentarą

Rageliai, įdaryti daržovėmis ir kalakutiena / vištiena - gimtadieniams, vakarėliams, ar vaikams neštis į pikniką ar iškylą!
(3)
Vištienos užkepėlė su daržovėmis
(75)
Kepta vištienos krūtinėlė su įdarytomis saldžiosiomis bulvėmis
(4)
Cukinijų "armonikėlė" su vištiena
(6)
Saldžiarūgštė Generolo Tso vištiena
(7)