Daugelis yra linkę galvoti, kad ryžiai gali būti patiekti tik kaip
garnyras, bet tai nėra tiesa! Su šiuo receptu tai pabandysiu Jums tai įrodyti.
Ar jau teko girdėti apie žymųjį indišką patiekalą - biryani? O gal jau teko ir jo ragauti? Iš pirmo žvilgsnio toks patiekalas gali pasirodyti, tarsi mums visiems įprastas plovas, bet tikrai neapsigaukite. Tikro biryani paslaptis yra sultinga, plyštanti mėsa, indiški prieskoniai ir, kas svarbiausia, birūs ryžiai. Dėl to, prieš gaminant šį patiekalą itin svarbu pasirinkti tinkamus ir kokybiškus ryžius. Tikras, tradicinis biryani yra gaminamas ne su bet kokiais, o tik basmati ryžiais, kurie iš savęs pasižymi lengvu riešutiniu poskoniu ir išvirę nesulimpa.
Rašytiniuose šaltiniuose yra teigiama, kad biryani yra kilęs iš persiško plovo, kuris atkeliavo į Indiją 15-16 amžiuje. Indijoje karališkosios šeimos virėjai jį nuolat tobulino naudodami tik vietiniam regionui būdingus skonius ir šitaip užgimė vienas iš labiausiai paplitusių indiškų patiekalų. Senovėje biryani buvo tiekiamas tik karališkajai šeimai ir tik auksinėse arba sidabrinėse lėkštėse, bet bėgant laikui jis paplito po visą pietų Aziją (Indiją, Pakistaną, Bangladešą) ir tapo neatsiejama jų virtuvės dalimi. Daugelis vietinių teigia, kad šventės yra neįsivaizduojamos be didžiulio puodo biryani. Gaminant tokį patiekalą namai pakvips, tarsi prieskonių parduotuvėje, tai sukurs didžiulį jaukumo jausmą, o jo valgymas apjungs šeimą ir/ar užsukusius svečius, skatins bendravimą ir sustiprins tarpusavio ryšį. Iš tiesų, patiekalas gali šiek tiek priminti mums įprastą plovą, bet kaip minėjau, neapsigaukite, nes indiški prieskoniai jam suteiks visai kitokį charakterį! Pabandome pasigaminti ir pasilepinti.
Galimos ingredientų alternatyvos Reklama
- Vištienos blauzdelių vietoje galima naudoti krūtinėlę, šlauneles ar net visą gabalais supjaustytą vištą.
- Jei neturite basmati ryžių, galima naudoti ilgagrūdžius ryžius, nors tradicinis skonis šiek tiek skirsis.
- Ghee sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi arba sviesto ir aliejaus mišiniu.
- Vietoj enatūralaus jogurto tinka ir graikiškasis jogurtas, tik jį reikėtų atskiesti nedideliu kiekiu vandens.
- Kardamoną galima pakeisti cinamonu ir gvazdikėlių mišiniu.
- Vietoje šafrano (kuris yra brangus) galima naudoti ciberžolę, nors spalva bus ryškesnė.
- Razinas galima pakeisti džiovintomis spanguolėmis arba abrikosais.
- Anakardžius galima pakeisti migdolais arba pistacijomis.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai Norint, kad biryani būtų tobulas, verta atkreipti dėmesį į šiuos patarimus:
- Visuomet marinuokite vištieną mažiausiai valandą, o dar geriau – per naktį šaldytuve, kad mėsa įgautų daugiau skonio.
- Prieš virimą ryžius būtinai užmerkite vandenyje bent 30 minučių, tai padės jiems išlikti biriems.
- Gaminant biryani, labai svarbu teisingai dozuoti skysčius – per daug vandens pavers ryžius košė, per mažai – paliks juos kietus.
- Virimui naudokite puodą storu dugnu, kuris tolygiai paskirsto karštį.
- Labai svarbu, kad baigus virti, biryani būtų paliktas uždengtas dar bent 10 minučių – taip garai pasiskirstys tolygiai ir patiekalas "subręs".
- Prieš patiekiant, biryani atsargiai išmaišykite, kad susijungtų visi sluoksniai ir skoniai.
Atsakinėjama į Komentarą