Amerikietiškas makaronų ir sūrio apkepas (Mac and Cheese)

Autorius apie receptą

Be makaronų su sūriu amerikietiška virtuvė tikriausiai net negali būti įsivaizduojama. Esu visiškai tikra, kad kiekviena Amerikos namų šeimininkė turi savo unikalų receptą, kaip galima pagaminti pačius skaniausius makaronus su sūriu. Mano šios dienos receptas itin tradicinis ir visai nesudėtingas, todėl patiekalą pagaminsite be didelių pastangų ir vargo. Makaronai su sūriu (mac and cheese) ne tik skanūs, bet ir labai sotūs, visa šeima tikrai liks patenkinta. 

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Nors tradicinis receptas naudoja Čederio sūrį, galite eksperimentuoti ir su kitomis sūrio rūšimis, pavyzdžiui, Goudos, Ementalerio, Parmezano ar net Mozzarellos sūriu. Kiekvienas sūris suteiks kitokį skonį ir konsistenciją. 
  • Vietoje įprastų makaronų tinka naudoti vamzdelius (penne), sraigtelius (fusilli), kriaukšlytes (conchiglie) ar bet kokius kitus trumpus makaronus, kurie gerai sugeria padažą. 
  • Jei neturite grietinėlės, galite naudoti riebesnį pieną arba grietinę, sumaišytą su trupučiu pieno. Sviestą galima pakeisti margarinu arba alyvuogių aliejumi, nors skonio profiliai bus šiek tiek kitokie. 
  • Džiūvėsėlius galima pakeisti tarkuotu parmezanu, smulkintais riešutais ar net susmulkintais traškučiais, kurie suteiks patiekalui papildomo skonio ir tekstūros. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Makaronus rekomenduojama virti "al dente", tai yra, kiek kietesnius, nes vėliau jie dar bus kepami orkaitėje ir suminkštės. 
  • Norint išgauti tobulai kremišką padažą, sūrį reikėtų berkti palaipsniui ir nuolat maišyti, kad jis tolygiai ištirptų. 
  • Jei norite sotesnio patiekalo, galite į jį įdėti keptos vištienos, kumpio ar šoninės gabaliukų. 
  • Džiūvėsėlius prieš barstymą galima sumaišyti su trupučiu ištirpinto sviesto – taip viršus gražiau apskrus. 

Ingredientai

    • nedideli makaronai: 200-250 gramų
    • tarkuotas Čederio sūris: 2 stiklinių (~220 gramų)
    • neriebi grietinėlė: 250 mililitrų
    • pienas: 250 mililitrų
    • miltai: 4 valgomųjų šaukštų
    • sviestas: 4 valgomųjų šaukštų
    • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • baltieji pipirai: 0,25 arbatinio šaukštelio
    • džiūvėsėliai: 125 mililitrų

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių makaronus išvirkite, nukoškite vandenį, nuplaukite po šaltu vandeniu bei palikite puode.
  2. 2. Tuomet orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros.
  3. 3. Padažas: Didelėje keptuvėje išlydykite sviestą ant vidutinio kaitrumo ugnies, sudėkite miltus, druską ir pipirus, gerai išmaišykite, pakaitinkite maždaug 60 sekundžių.
  4. 4. Pamažu supilkite pieną, grietinėlę, vis maišykite, kaitinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol užverda.
  5. 5. Paskui sumažinkite ugnį iki silpnos, ir kaitinkite maždaug 10 minučių, kol padažiukas sutirštėja (nuolatos maišykite).
  6. 6. Pabaigoje suberkite sutarkuotą sūrį, maišykite, kol sūris ištirpsta.
  7. 7. Pasiruoštą padažą užpilkite ant makaronų, išmaišykite, kad visi makaronai pasidengtų padažu.
  8. 8. Kepimo indą aukštesniais kraštais ištepkite su sviestu. Sudėkite makaronus, išlyginkite paviršių, apibarstykite džiūvėsėliais bei kepkite įkaitintoje orkaitėje maždaug 20 minučių, kol viršus dailiai paruduoja. Patiekite ir mėgaukitės!
  9. 9. Pastebėjimas: Makaronų nėra būtina kepti orkaitėje, bet apskrudę džiūvėsėliai šiam patiekalui suteikia kiek subtilesnio bei papildomo skonio. Jeigu nesate didelis vegetariškų makaronų patiekalų mėgėjas, tai į makaronus galima įmaišyti kumpio gabaliukų.
Amerikietiškas makaronų ir sūrio apkepas (Mac and Cheese)

Atsiliepimai

Makaronai su tunu ir porais
(1)
Pasta su nduja ir krevetėmis
(1)
Makaronai su šonine, pievagrybiais ir mocarela
(1)
Įdaryti makaronai su varške ir špinatais pagal Beatą
(1)
Pilno grūdo makaronai su humusu ir raudonaisiais lęšiais
(1)
WOK ryžių makaronai su kiauliena
(2)
Soba makaronų salotos su skumbre
(1)