Apverstas kriaušių pyragas pagal Beatą

2023-10-04 Autorius Su karamele

Apverstas kriaušių pyragas pagal Beatą
Įprastai amerikiečių tradicinis upside-down (apverstas) pyragas yra su konservuotais ananasais. Bet tokio tipo pyragą galite pagaminti su įvairiausiais vaisiais, priklausomai nuo esamo sezono ar nuo to, ką turime namuose. Šio mano siūlomo pyrago tešla tikrai nuostabi, o pyrago viršus su pasirinktais vaisiais tik praturtins šį kepinį. Tokio pyrago viršui idealiai tinka nektarinai, persikai, abrikosai, mango, vyšnios arba kitos uogos, taip pat obuoliai, kriaušės, braškės arba bet kokios minėtų vaisių kombinacijos. Slyvos tinka, jeigu jos nėra per daug sunokusios ir pernelyg sultingos. Beje, puikiai tiks ir šaldyti vaisiai. Juos išdėlioti ant pyrago dugno reikia, kol jie dar sušalę. Kiekvieną kartą galite išgauti vis kitokios skonio pyragą, naudodami vis tą patį tešlos receptą, tik pakeisdami vaisius. Ir kiekvieną kartą nuostabus pyrago skonis bus garantuotas, nes: skani ir puri tešla + karamelizuoti vaisiai. Prie tokio pyrago ir jokio pagardo visai nereikia. 

Taigi šįkart naudoju kriaušes ir užtikrintai teigiu - jos tikrai idealiai tinka tokio tipo pyragui.

Pyrago kepimo forma apvali, ~24 centimetrų skersmens.

Ingredientai

    Pyrago viršutiniam sluoksniui:
    • kriaušės: 2-3 (nulupame ir supjaustome skiltelėmis)
    • sviestas: ~50 gramų (ketvirtadalio puodelio)
    • rudas cukrus: ~60 gramų (trečdalio puodelio)
    Pyrago tešlai:
    • sviestas: 85 gramų (kambario temperatūros:
    • cukrus: 100 gramų (0,5 puodelio)
    • kiaušiniai: 2
    • vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio
    • miltai: 170 gramų (1,3 puodelio)
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    • migdolų riešutai: 1 saujos (susmulkiname)
    • pienas: 80 mililitrų (trečdalio puodelio)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Pasiruoškite karamelinį vaisių sluoksnį: Išlydykite sviestą ir paskleiskite į kepimo popieriumi padengtą kepimo formą (turi būti su užlenktais kraštais, kad skystis kepant neišbėgtų per formos kraštus, jeigu naudosite atsegamą formą).
  3. 3. Tolygiai užbarstykite cukrų (galite jį ištirpinti belydant sviestą ir šia mase padengti kepimo formą).
  4. 4. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Dėliokite jas į kepimo formą ant sviesto masės, gali ir šiek tiek persidengti - bus tik skaniau bei skalsiau.
  5. 5. Ruoškite tešlą: Minkštą sviestą su cukrumi išsukite iki baltumo.
  6. 6. Po vieną įmuškite kiaušinius, įlašinkite vanilės ekstrakto. Gerai išplakite.
  7. 7. Tuomet išsijokite miltus kartu su kepimo milteliais ir druska, sudėkite riešutus ir pieną. Viską maišykite tik iki kol gerai išsimaišo, ne per intensyviai. Tešla gausis ganėtinai tiršta.
  8. 8. Tešlą pilkite ant kriaušių, išlyginkite paviršių ir jau galite dėti į orkaitę - kepkite maždaug 50 minučių.
  9. 9. Iškepusį pyragą palikite atvėsti maždaug 20 minučių ir po to apverskite į serviravimo lėkštę. Verčiame labai atsargiai, nes kažkiek karamelinio skysčio tikrai nulašės ne ten, kur reikia. Bet viskas gerai. Galite dar pabarstyti migdolo plokščių. Skanaus!
  10. beatos virtuvė - apverstas kriaušių pyragas
Obuolių pyragas su karameliniu padažu
(3)
Bananų duona su pasukomis
(1)
Morkų pyragas su migdolų miltais, be gliuteno
(1)