Benedikto kiaušiniai bandelėje su kumpiu ir padažu

2025-04-06 Autorius oSkanu.lt

Benedikto kiaušiniai bandelėje su kumpiu ir padažu
Benedikto kiaušiniai bandelėje su kumpiu ir padažu – tai prabangus pusryčių patiekalas, kuris savo istorija siekia XIX amžiaus pabaigą Niujorke. Šis elegantiškas ir sotus patiekalas puikiai tinka tiek savaitgalio brančui, tiek ypatingai progai, kai norisi nustebinti artimuosius gurmanišku skoniu. Traški bandelė, kreminės tekstūros avokadas, aštrokas grąžgarsčių skonis, sūdytas Serrano kumpis, tobulai paruoštas kiaušinis su tirpstančiu tryniu ir klasikinis Hollandaise padažas – visa tai sukuria tobulą skonių ir tekstūrų harmoniją.

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei neturite kai kurių ingredientų, štai kelios puikios alternatyvos: 

  • Vietoje Serrano kumpio galima naudoti prosciutto, parmos kumpį, šaltai rūkytą kumpį arba net šoninę.
  • Neturint grąžgarsčių, galima naudoti šviežius špinatus, rukolą arba mišrias salotas.
  • Avokadą galima pakeisti humusu arba varškės sūriu su žalumynais.
  • Bandelę galima pakeisti skrudinta duona ar angliška bandele.
  • Hollandaise padažą galima pakeisti grietine su citrina arba jogurto padažu su šviežiomis žolelėmis.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
Nors Benedikto kiaušiniai atrodo sudėtingai, štai keletas patarimų, kurie padės patiekalą pagaminti tobulai:
 
  • Kiaušinius verdant, į vandenį įpilkite šlakelį acto – tai padės baltymui greičiau sustingti ir išlaikyti formą.
  • Hollandaise padažą gaminkite prieš pat patiekimą, nes ilgai palaikytas jis gali suskisti.
  • Vienu metu ruoškite ne daugiau kaip 2-3 kiaušinius, kad galėtumėte juos tinkamai prižiūrėti.
  • Bandeles paskrudinkite, kad jos būtų traškios ir geriau išlaikytų drėgną kiaušinį ir padažą.
  • Avokadą trinkite tik prieš pat patiekimą, kad jis nepajuoduotų.

Ingredientai

    • Bandelė: 4 vnt.
    • Avokadas: 2 vnt. (prinokę)
    • Druska: pagal skonį
    • Pipirai: pagal skonį
    • Česnako milteliai: 1/2 arbatinio šaukštelio
    • Citrinos sultys: 1 valgomasis šaukštas
    • Grąžgarstės: 200 g (didelis pluoštas)
    • Serrano kumpis: 200 g (plonai pjaustytas)
    • Kiaušiniai: 8 vnt. (Benedikto kiaušiniams)
    • Actas: 1 valgomasis šaukštas (kiaušiniams)
    Hollandaise padažui:
    • Kiaušinių tryniai: 4 vnt.
    • Sviestas: 250 g (ištirpintas)
    • Citrinos sultys: 2 valgomieji šaukštai
    • Druska: žiupsnelis
    • Baltieji pipirai: žiupsnelis
    • Kajeno pipirai: žiupsnelis (nebūtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruošiu Hollandaise padažą. Kiaušinių trynius sudėsiu į metalinį dubenį, įpilsiu citrinos sultis ir truputį druskos.
  2. 2. Dubenį dėdavau virš puodo su verdančiu vandeniu (vandens vonelė), stengdamasi, kad dugnas neliestų vandens. Trynius plakdavau šluotele, kol jie taps šviesiai geltoni ir putos.
  3. 3. Po to pamažu, plona srovele pilsi ištirpintą (bet ne karštą) sviestą, nuolat plakant, kol padažas sutirštėja. Baigiant įbersi baltųjų ir kajeno pipirų. Padažą reikia laikyti šiltai iki patiekimo.
  4. 4. Avokadus padalinsi pusiau, išimsi kauliukus, išskobsi minkštimą į dubenį. Sutrini šakute, įpildama citrinos sultis, įberdama druskos, pipirų ir česnako miltelių. Gerai išmaišysi.
  5. 5. Kiaušiniams virti užkaitinai didelį puodą vandens, įpildama šlakelį acto. Vanduo turi virti labai lėtai – tik burbuliuoti.
  6. 6. Kiaušinius vieną po kito įmušė į mažą dubenėlį, o paskui atsargiai įleido į verdantį vandenį. Virti reikia apie 3 minutes, kad baltymas sustingtų, bet trynys liktų skystas.
  7. 7. Kol kiaušiniai verda, bandeles perpjaunu pusiau ir paskrudinu.
  8. 8. Ant apatinės bandelės pusės užtepsiu trinto avokado, ant viršaus dėdavau grąžgarstes ir Serrano kumpio griežinėlių.
  9. 9. Išvirtu kiaušinius išgriebi putų šaukštu, nusausink ir dėk ant kumpio.
  10. 10. Ant viršaus užpilsi Hollandaise padažo ir, jei nori, apibarstai paprika arba šviežiomis žolelėmis.
Skrebutis su avokadu ir kiaušiniu
(2)
Avokadų ir kiaušinių užkandis
(4)