Drėgnas apelsinų pyragas su datulėmis be kiaušinių

Autorius apie receptą

Noriu pasiūlyti dar vieną labai skanų ir drėgną apelsinų pyragą, neturintį nei lašo cukraus! Idealiai tinka veganams, nes taip pat jis ir be kiaušinių, labai skanu su augaliniu ar karvės (jei nesate veganas) pienu! Tai puikus pasirinkimas tiek pusryčiams prie kavos ar arbatos, tiek kaip sveikas desertas po pietų ar vakarienės. Veganiškas receptas leis mėgautis šiuo gardumynu visiems, nepriklausomai nuo mitybos įpročių ar apribojimų. Pasiruoškite nepaprastai kvapniam ir skaniam kulinariniam nuotykiui! 

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Speltos miltus galima pakeisti viso grūdo kvietiniais miltais, avižiniais miltais arba migdolų miltais, jei norite mažiau angliavandenių turinčios versijos.
  • Aliejų galima pasirinkti kokosų, saulėgrąžų arba rapsų – kiekvienas suteiks šiek tiek kitokį aromatinį atspalvį pyragui.
  • Datules galima pakeisti figomis, džiovintomis slyvomis arba džiovintais abrikosais, jei neturite datulių.
  • Himalajų druską galima pakeisti įprasta jūros druska arba bet kokia kita jums patinkančia druska.
  • Sviestą formos ištepimui galima pakeisti kokosų aliejumi, jei norite išlaikyti receptą visiškai veganišką.
  • Apelsinų sultis galima pakeisti mandarinų arba greipfrutų sultimis, tai suteiks kitokį citrusinį akcentą.
  • Apelsinų žievelę galima derinti su citrinų žievele arba visiškai pakeisti laimo žievele, jei norite intensyvesnio citrusiškumo.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Naudokite tik ekologiškus apelsinus žievelės tarkavimui, kad išvengtumėte pesticidų ir kitų chemikalų likučių.
  • Prieš tarkuojant apelsinų žievelę, gerai nuplaukite vaisius karštu vandeniu ir šiek tiek patrinkite.
  • Datules reikia naudoti labai minkštas – jei jos kietos, pamirkykite jas šiltame vandenyje 10-15 minučių.
  • Tešlos konsistencija turėtų būti vidutinio tirštumo – nei per skysta, nei per tiršta, reguliuokite ją pridėdami daugiau sulčių arba miltų.
  • Pyragą kepkite viduriniame orkaitės aukštyje, kad jis keptų tolygiai.
  • Kai tikrinate ar pyragas iškepęs, smeigtuku durkite į kelis skirtingus pyrago taškus, ypač į vidurį.
  • Leiskite pyragui pilnai atvėsti prieš pjaustant, taip išlaikysite jo drėgną tekstūrą.
  • Pyragas bus dar skanesnis kitą dieną, kai skoniai susigulės.

Ingredientai

    • speltos miltai: 1,25 stiklinės
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • Himalajų druska: žiupsnelio
    • aliejus: trečdalio stiklinės
    • šviežiai spaustos apelsinų sultys: 1 stiklinės
    • minkštos datulės: 20-25 (supjaustytos, be kauliukų)
    • nutarkuota apelsinų žievelė: iš 3 vnt.
    • sviestas (kepimo formos ištepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.
  2. 2. Kepimo formą ištepame su sviestu bei apibarstome miltais.
  3. 3. Tada sumaišome miltus su kepimo milteliais bei druska.
  4. 4. Blenderyje ar kombaine susmulkiname iki tyrės datules su apelsinų sultimis.
  5. 5. Perkeliame į kitą indą, įpilame aliejų bei nutarkuotą apelsinų žievę. Pilame miltus kartu su kitais ingredientais bei išmaišome iki vientisos masės. Jeigu tešla gavosi labai tiršta, įpilame dar truputį apelsinų sulčių.
  6. 6. Po to supilame tešlą į kepimo indą bei kepame maždaug 35-40 minučių, arba kol iškeps, patikrinti galite su mediniu smeigtuku, jis privalo likti švarus.
  7. 7. Išimame iš orkaitės bei leidžiame pastovėti apie 10 minučių.
  8. 8. Išimame iš kepimo formos bei leidžiame visiškai atvėsti.
  9. 9. Pjaustome ir skanaujame!

Atsiliepimai

Aristokratiškas slyvų pyragas
(1)
Amerikietiškas pekano riešutų pyragas
(1)
Avižinis pyragas su abrikosais ir razinomis
(1)