Drėgnas, purus ir tvirtas genoise vanilinis biskvitas

2025-03-25 Autorius Aistė - desertu_dienorastis

Drėgnas, purus ir tvirtas genoise vanilinis biskvitas
Šiandien noriu pasidalinti receptu, kuris pakeitė mano požiūrį į biskvitus. ĮSIMYLĖJAU ŠĮ BISKVITĄ! Drėgnas, bet kartu ir purus, stabilus, tvirtas ir vanile kvepiantis! Šis genoise tipo vanilinis biskvitas yra vienas iš tų receptų, kuris niekada nenuvilia ir visada sulaukia komplimentų. Jis pasižymi neprilygstama tekstūra – išorėje švelniai traškia plutele, o viduje minkštu, drėgnu ir puru minkštimu. Klasikinis prancūziškas genoise biskvitas yra daugelio tortų pagrindas, kuris puikiai sugeria sirupus, kremą ir išlaiko formą. Šio recepto paslaptis – idealus kiaušinių išplakimas ir tinkamas sviesto kiekis, kuris suteikia biskvitui drėgmės ir ilgai išliekančio švelnumo. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Nors receptas tobulas toks, koks yra, visada galima eksperimentuoti pagal savo skonį ir turimus produktus. Dėl aromato tai čia jau fantazijos reikalas - drąsiai tarkuokite citrinos, apelsino žieveles, dalį miltų keiskite kakava, o galbūt liofilizuotų uogų saujelę įbersite? Vietos improvizacijoms - į valias! 
  • Cukrų galite pakeisti rudu cukrumi, kuris suteiks karamelės poskonį, arba cukraus pudra, bet tokiu atveju rekomenduoju sumažinti kiekį iki 100g. 
  • Įprastus kvietinius miltus galima pakeisti mišiniu iš 100g kvietinių ir 30g kukurūzų krakmolo, kad gautumėte dar puresnę tekstūrą. Vietoje įprasto pieno tinka naudoti riešutų pieną (migdolų, lazdynų riešutų) arba kokosų pieną, kuris suteiks subtilų egzotišką aromatą. 
  • Sviestą galima pakeisti kokosų aliejumi, jei norite lengvo kokosų skonio. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama

  • Pagrindinė sėkmingo genoise biskvito paslaptis – labai gerai išplakti kiaušinius su cukrumi. Svarbu plakti ilgai, mažiausiai 7-10 minučių elektriniu plaktuvu didžiausiu greičiu, kol masė pabals ir padidės tris kartus. Kuo geriau išplaksite, tuo puresnis bus biskvitas. 
  • Miltus būtinai sijokite, kad biskvitas būtų lengvas ir purus. Įmaišydami juos, naudokite mentelę ir maišykite labai atsargiai, „permesdami" masę iš viršaus į apačią, kad nesuspausti jau įplakto oro. 
  • Sviesto ir pieno mišinio temperatūra turėtų būti šilta, bet ne karšta, kad nesugadintų kiaušinių struktūros. Labai svarbu pirma sumaišyti dalį tešlos su šiuo mišiniu atskirai, o tik tada sujungti su pagrindine mase, taip išvengsite sėdančios tešlos. 
  • Iškepusį biskvitą atvėsinkite formoje apie 10 minučių, tada nuimkite formos kraštus ir leiskite visiškai atvėsti ant grotelių. Jei norite išlaikyti maksimalų drėgnumą, biskvitą galite suvynioti į maistinę plėvelę dar šiltą. 

Ingredientai

    • Kiaušiniai: 4 vienetai (kambario temperatūros) 
    • Cukrus: 115g 
    • Miltai: 130g (aukščiausios rūšies) 
    • Sviestas: 40g (ištirpintas) 
    • Pienas: 40g (kambario temperatūros) 
    • Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Vanilė: 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto arba vanilės ankšties sėklos 
    • Druska: žiupsnis (apie 1/8 arbatinio šaukštelio) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 170°C temperatūros. Tuomet pasiruoškite 16cm skersmens kepimo formą – ištepkite ją sviestu ir išklokite kepimo popieriumi dugną, kad biskvitas lengvai išsiimtų.
  2. 2. Didelį dubenį naudodami, sudėkite kiaušinius, cukrų, vanilę ir druską. Pradėsite plakti masę elektriniu plaktuvu dideliu greičiu. Plakate tol, kol masės tūris padidėja maždaug 3 kartus, ji tampa balta, puri ir tiršta – tai gali užtrukti 7-10 minučių.
  3. 3. Patikrinkite, ar masė pakankamai išplakta, pakeldami plaktuvą – ant jo pakibusi masė turi palikti "pėdsaką".
  4. 4. Atskirame dubenėlyje išsijosite miltus kartu su kepimo milteliais. Tada atsargiai suberkite juos į kiaušinių masę, maišydami mentele "iš apačios į viršų", kad nesugadintumėte purumo. Maišysite iki vientisos masės, bet ne per ilgai, kad nesuspausti įplakto oro.
  5. 5. Mažame puodelyje sumaišote ištirpintą sviestą su pienu, šią masę šiek tiek atvėsinkite.
  6. 6. Tada į šį mišinį įdėkite kelis šaukštus kiaušinių ir miltų tešlos, gerai išmaišykite.
  7. 7. Dabar paruoštą sviesto-pieno-tešlos mišinį atsargiai supilkite atgal į pagrindinį dubenį su likusia tešla. Švelniai maišysite viską iki vientisumos, stengdamiesi išsaugoti masės purumą.
  8. 8. Paruoštą tešlą iškart supilkite į paruoštą kepimo formą. Švelniai pasukiokite formą, kad tešla pasiskirstytų tolygiai.
  9. 9. Pašaukite formą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 45-50 minučių, kol biskvitas gražiai paruduos ir iškils. Norėdami patikrinti, ar biskvitas iškepęs, įbedę medinį pagaliuką – jis turi išlįsti sausas arba su keliomis sausomis trupinėliais.
  10. 10. Išėmę iš orkaitės, leiskite biskvitui 10 minučių atvėsti formoje, tada atsargiai išimkite ir visiškai atvėsinkite ant grotelių prieš pjaustydami ar dekoruodami.
Drėgnas, purus ir tvirtas genoise vanilinis biskvitas
Drėgnas, purus ir tvirtas genoise vanilinis biskvitas
Recepto autorius: desertu_dienorastis
Morenginis tortas su karameliniu kavos kremu ir aguoniniu biskvitu
(39)
Šokoladinis jogurtinis tortas su braškėmis
(10)
Keto snickers tortas-pyragas su maskarpone be cukraus, be miltų
(1)