aliejus nuo pomidorų: 3-5 valgomųjų šaukštų (arba alyvuogių)
druska: žiupsnio
juodieji pipirai
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių stiklinėje šilto vandens išmaišykite mieles bei cukrų, palikite šiltoje vietoje maždaug 15 minučių, kad suputotų.
2. Tuomet dideliame inde suberkite sijotus miltus (jeigu neturite kukurūzų miltų, galite naudoti vien tik kvietinius), įberkite druską, aliejų, supilkite mielių mišinį, viską minkykite maždaug 5 minutes, tešlą apdenkite rankšluostuku ir palikite 60 minučių šiltoje vietoje, kad pakiltų.
3. Pasiruoškite prieskonius užpilui, žalumynus smulkiai supjaustykite, sukapokite bei sumaišykite su aliejumi, įspauskite česnaką ir viską palikite dubenėlyje iki panaudojimo.
4. Tuomet pakilusią tešlą dar kartą gerai išminkykite, verskite ant lentos, pabarstytos miltais, kočiokite apvalų lakštą.
5. Pastebėjimas: Kiti nemėgsta labai plonai iškočiotos tešlos, nors mano šeimai daug skaniau plonesni lakšteliai. Reikia išbandyti ir patiems nuspręsti kuris variantas priimtesnis.
6. Tada tešlos lakštą gausiai patepkite pasiruoštu aliejaus-žolelių užpilu.
7. Po to supjaustykite juostelėmis bei imdamos po vieną juostelę, pradėdamos nuo trumpiausių, susukite. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, gausis toks tešlos ritinėlis viduryje, tuomet aplink jį sukite kitą tešlos juostelę, aplink ją vėl kitą juostelę, kol susisuks visos tešlos juostelės. Tą spiralę palikite dar maždaug pusvalandžiui, kad pakiltų.
8. Paskui dėkite į įkaitintą orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros bei kepkite maždaug pusvalandį, kol viršus truputį paruduos. Plėšykite po juostelę bei skanaukite!
9. Rekomendacija: Daugiau duonelių receptų rasite: Duonelės.