Naminis prancūziškas batonas (bagetė)

2023-04-26 Autorius oSkanu.lt

Naminis prancūziškas batonas (bagetė)
Visiškai nesunkiai paruošiama naminė duona - bagetė. Toks prancūziškas batonas gaunasi minkštas viduje, bet itin traškus išorėje. Idealiausia yra kepti specialioje skardoje, nes kitu atveju batonas neišlaiko savo gražios apvalios formos.

Ingredientai

    • sausos greito veikimo mielės: 1 valgomojo šaukšto
    • šiltas vanduo: 235 mililitrų
    • cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
    • aliejus: 2 valgomųjų šaukštų
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • miltai: 330-360 gramų
    • kiaušiniai: 1 (+ 1 valgomojo šaukšto šilto vandens)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia į didelį dubenį suberiame mieles, druską, cukrų, miltus bei supilame vandenį ir aliejų. Viską gerai išmaišome ir užminkome tešlą. Reikia minkyti maždaug 6-8 minutes, kol tešla tampa vienalytė.
  2. 2. Po to viską išverčiame ant lengvai miltuoto lygaus paviršiaus, gerai spustelime, kad pasišalintų oras.
  3. 3. Tešlą patalpiname į aliejumi išteptą dubenį ir uždengus maistine plėvele, paliekame maždaug 60 minučių kildinti. Tešlos turi pasidaryti dvigubai.
  4. 4. Praėjus 60 minučių, tešlą išverčiame ant stalo, padaliname į 2 lygias dalis ir dar kartą spustelime, kad pasišalintų oras.
  5. 5. Abu gabaliukus grąžiname atgal į dubenį ir uždengus plėvele kildiname dar maždaug pusvalandį.
  6. 6. Po to imame vieną tešlos gabaliuką ir išplojame ant stalo, padarant stačiakampį. Vieną jo kraštą lenkiame iki tešlos vidurio, o paskui ir antrą kraštą lenkiame iki perlenkto pirmojo krašto viduriuko. Šiame etape reikia gerai suspausti abudu naujai susidariusius kraštelius ir ridenti tešlą ant stalo, kol gaunasi graži bagetės (prancūžitko batono) forma.
  7. 7. Tešlą padedame ant specialios šiai duonai kepti skirtos skardos. Jei jos neturite, naudojame paprastą plokščią kepimo skardą.
  8. kepimo forma prancūziškiems batonams - bagetėms kepti
  9. 8. Viską uždengus švariu rankšluosčiu paliekame dar maždaug pusvalandį.
  10. 9. Paskui įkaitiname orkaitę iki 230 laipsnių temperatūros.
  11. 10. Tada kiaušinį įmušame į nedidelį dubenėlį, įpilame šaukštą šalto vandens ir gerai išmaišę aptepame juo paruoštą duoną.
  12. 11. Padarome keletą skersinių pjūvių ir, jeigu pageidaujama, apibarstome sezamo sėklomis arba aguonomis.
  13. suformuota ir iškilusi tešla
  14. 12. Tam, kad gautųsi traški pluta, reikia patalpinti karščiui atsparų indą su vandeniu orkaitės dugne.
  15. 13. Duona kepame 230 laipsnių temperatūros pirmas 10 minučių, tada sumažinus kaitrą iki 180 laipsnių dar maždaug 20-30 minučių.
  16. 14. Ištraukus iš orkaitės leidžiame mažiausiai 15 minučių pravėsti ir jau galima skanauti!
  17. 15. Rekomendacija: Daugiau batonų receptų rasite: Batono receptai.
Naminis prancūziškas batonas (bagetė)

Jonita

Tikrai puikiai gavosi, visai šeimai labai patiko. :)
Atsakyti
Ruginė duonytė su raugu
(4)
Sveikesnė moliūgų duona su raugu
(1)