Durniukai su grybų padažu

2024-11-26 Autorius Kristina Zibartė

Durniukai su grybų padažu
Durniukai su grybų padažu – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, primenantis vaikystės skonius ir namų jaukumą. Šis patiekalas puikiai tinka šeimos pietums ar vakarienei, nes yra sotus ir gardus. Durniukai, pagaminti iš bulvių tarkių, kiaušinio ir krakmolo, yra minkšti ir švelnūs, o grybų padažas suteikia jiems ypatingo aromato ir skonio.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Bulvės: vietoje šviežių bulvių galima naudoti virtas ir sutarkuotas bulves, tačiau tai gali pakeisti tekstūrą.
  • Krakmolas: bulvių krakmolą galima pakeisti kukurūzų krakmolu arba kvietiniais miltais, tačiau tai gali šiek tiek pakeisti durniukų konsistenciją.
  • Šoninė: vietoje šoninės galima naudoti rūkytą kumpį arba dešrą, kad suteiktumėte padažui kitokį skonį.
  • Grietinėlė: galima naudoti grietinę arba pieną, tačiau padažo konsistencija bus skystesnė.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Bulvių tarkavimas: tarkuokite bulves smulkia tarka, kad durniukai būtų minkštesni.
  • Skysčio pašalinimas: po tarkavimo nuspauskite bulvių masę, kad pašalintumėte perteklinį skystį, tačiau palikite šiek tiek drėgmės, kad durniukai nebūtų per sausi.
  • Virimo laikas: virkite durniukus apie 15 minučių, kol jie iškils į paviršių ir taps minkšti.
  • Padažo tirštumas: jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio; jei per skystas, leiskite jam šiek tiek pavirti, kad sutirštėtų.

Kalorijos:

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 1600 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje: apie 400 kcal 

Ingredientai

    • Bulvės: 1 kg
    • Kiaušinis: 1 vnt.
    • Bulvių krakmolas: 2 šaukštai
    • Druska: pagal skonį
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Šoninė: 100 g
    • Grybai (pievagrybiai ar miško grybai): 200 g
    • Grietinėlė (30% riebumo): 200 ml
    • Alyvuogių aliejus arba sviestas: 2 šaukštai
    • Pipirai: pagal skonį
    • Žalumynai (krapai, petražolės): pagal skonį 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Bulvių paruošimas: nulupkite bulves ir sutarkuokite smulkia tarka.
  2. 2. Nuspauskite perteklinį skystį, palikdami šiek tiek drėgmės.
  3. 3. Tešlos paruošimas: į tarkuotas bulves įmuškite kiaušinį, įberkite bulvių krakmolo ir druskos pagal skonį.
  4. 4. Gerai išmaišykite, kol gausite vienalytę masę.
  5. 5. Durniukų formavimas: iš paruoštos masės formuokite nedidelius rutuliukus, maždaug graikinio riešuto dydžio.
  6. 6. Virimas: užvirinkite didelį puodą pasūdyto vandens. Sudėkite durniukus į verdantį vandenį ir virkite apie 15 minučių, kol jie iškils į paviršių ir taps minkšti. Išimkite juos su kiaurasamčiu ir palikite nuvarvėti.
  7. 7. Padažo paruošimas: Svogūnų ir šoninės kepimas: smulkiai supjaustykite svogūną ir šoninę.
  8. 8. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų arba sviestą, sudėkite svogūnus ir kepkite, kol jie taps auksinės spalvos.
  9. 9. Grybų pridėjimas: supjaustykite grybus ir pridėkite juos į keptuvę su svogūnais ir šonine.
  10. 10. Kepkite, kol grybai suminkštės ir išgaruos išsiskyręs skystis.
  11. 11. Grietinėlės pridėjimas: supilkite grietinėlę į keptuvę, gerai išmaišykite ir leiskite padažui užvirti.
  12. 12. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio.
  13. 13. Patiekimas: durniukus sudėkite į lėkštes ir užpilkite paruoštu grybų padažu.
  14. 14. Pabarstykite smulkintais žalumynais ir patiekite karštus.
Recepto autorius Kristina Zibartė
Vištienos ir daržovių apkepas su bulvių kepure
(4)