Virtų bulvių bandukės arba "Durniukai" su grietinės-spirgučių padažu

2025-02-28 Autorius Kristina Zibartė

Virtų bulvių bandukės arba "Durniukai" su grietinės-spirgučių padažu
Virtų bulvių bandukės, dar Lietuvoje meiliai vadinamos "Durniukais", yra autentiškas lietuviškas patiekalas, kuris turi gilias šaknis mūsų kulinarijos tradicijose. Šis paprastas, bet nepaprastai skanus valgis atkeliauja iš laikų, kai mūsų senoliai sugebėdavo iš paprasčiausių produktų sukurti tikrą delikatesą. Minkštos, pūrios ir gardžios bulvių bandukės puikiai dera su tradiciniu grietinės-spirgučių padažu, kuris suteikia patiekalui nepakartojamo skonio. "Durniukai" yra idealus pasirinkimas tiek kasdieniam šeimos stalui, tiek svečių vaišėms. Šis patiekalas šildo ne tik skrandį, bet ir sielą, primindamas namų jaukumą ir lietuviškos virtuvės paprastumą bei išmintį. Bandukės ypač populiarios šaltuoju metų laiku, kai norisi ko nors sočio ir šildančio. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei norite eksperimentuoti, galite naudoti ne tik baltas bulves, bet ir raudonas ar violetines, kurios suteiks patiekalui įdomesnį vaizdą ir subtiliai kitokį skonį. Vietoje tradicinio bulvių krakmolo tinka kukurūzų krakmolas arba nedidelis kiekis universalių miltų, nors tai šiek tiek pakeis bandukių tekstūrą. Kiaušinio trynį galima pakeisti kiaušinio pakaitalais augalinės kilmės mitybos mėgėjams. Į tešlą taip pat galima įmaišyti smulkintų žolelių – krapų, petražolių ar česnakų – subtiliam skonio atspalviui. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Geriausiai "Durniukai" pavyksta naudojant miltingas bulvių veisles, tokias kaip „Adora" ar „Vineta". Bulves virkite su lupena, taip jos išlaikys daugiau maistinių medžiagų ir bus sausesnės, o tai lems geresnę bandukių konsistenciją. Tešla neturėtų būti per daug minkšta – jei tokia yra, pridėkite dar šiek tiek krakmolo. Formuojant bandukes, rankas galima šiek tiek sudrėkinti šaltu vandeniu, kad tešla neliptų. Verdant bandukes, vandens neužvirinkite per stipriai – pakanka vidutinio virimo, kad bandukės išsaugotų savo formą. 

Ingredientai

    • Bulvės: 1 kilogramas 
    • Kiaušinių tryniai: 1 
    • Bulvių krakmolas: ~150 gramų 
    • Druska: pagal skonį 
    • Grietinė (padažui): 200 gramų 
    • Lašinukai spirgučiams: 100 gramų 
    • Svogūnas (padažui): 1 vidutinio dydžio 
    • Juodieji pipirai: žiupsnelis 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje būtina bulves kruopščiai nuplauti ir išvirti. Jeigu verdame su lupenomis, tai vėliau jas nulupsime, o jeigu be - tiesiog leisime atvėsti iki tinkamos temperatūros.
  2. 2. Atvėsusias bulves reikės sutrinti specialia bulvių trintuve iki vientisos masės. Svarbu, kad neliktų gumuliukų.
  3. 3. Sutrintas bulves perkelkite į didelį dubenį ir išlyginkite paviršių.
  4. 4. Tada atidėsite maždaug ketvirtadalį masės. Prie likusios bulvių masės būsite pridėję nurodytą kiekį krakmolo, įmušite kiaušinio trynį, pagal skonį įbersite druskos ir viską kruopščiai išminkysite iki vientisos masės.
  5. 5. Sudrėkintomis rankomis formuosite apvalias bandukes. Kiekvienoje bandukėje pirštais įspausite nedidelę duobutę.
  6. 6. Paruoštas bandukes atsargiai sudėsite į verdantį, lengvai pasūdytą vandenį. Jos bus verdamos ant vidutinės ugnies tol, kol pakils į paviršių, kas paprastai užtrunka 5-7 minutes.
  7. 7. Iškilusias bandukes išgriebs šaukštu ar kiaurasamčiu. Jos puikiai derės su naminiu grietinės-spirgučių padažu, kurį paruošite taip: keptuvėje apkepinsite smulkintus lašinukus iki traškumo, įdėsite smulkintą svogūną, apkepsite iki skaidrumo, tada sumaišysite su grietine ir pagardinsime pipirais.
  8. 8. Patiekite ir mėgaukitės!
Recepto autorius Kristina Zibartė
Bulviniai lizdeliai su lašiša
(3)
Šviežių bulvių cepelinai
(13)
Bulviniai blynai su kastiniu ir silke
(1)
Bulvės, įdarytos malta kalakutiena
(13)