Kugelis su rūkyta vištiena ir nuostabiu grietinės padažu

Autorius apie receptą

Kugelis yra vienas populiariausių ir mylimiausių tradicinių lietuviškų patiekalų. Tai sotus, kvapnus ir traškus bulvių apkepas, kurio skonis nepalieka abejingų. Šiame recepte kugelis išsiskiria ypatingu ingredientu – rūkytos vištienos dūmo skoniu, kuris prideda gilumo ir papildomo aromato. Be to, patiekalą vainikuoja nuostabus grietinės padažas, kuris suteikia kremiškumo ir subalansuoja traškią kugelio plutelę.

Jį galima ruošti su įvairiomis mėsos rūšimis, daržovėmis ar net vegetariškai, tačiau šis variantas su rūkytąja vištiena išskiria itin sodriu skoniu. Tai puikus patiekalas visai šeimai, kuris sugrąžins prisiminimus apie vaikystės skonius ir mamos ar močiutės ruoštus patiekalus.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Rūkyta vištiena – galima pakeisti rūkyta kiauliena, šonine ar net kepta vištienos filė, jei norite lengvesnio varianto.
  • Svogūnai – vietoje geltonų svogūnų galima naudoti raudonuosius arba net porus, suteikiančius kiek saldumo.
  • Grietinės padažui – jei norite lengvesnės versijos, grietinė gali būti keičiama graikišku jogurtu arba natūraliu kefyru.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Kad kugelis būtų dar traškesnis, bulves tarkuokite ne tik smulkiai, bet ir dalį stambiai.
  • Iš tarkuotų bulvių perteklinis skystis turėtų būti nupilamas, kad kugelis nebūtų per daug skystas.
  • Kepkite kugelį pakankamai ilgai, kad jis gražiai apskrustų ir taptų auksaspalvis.

Ingredientai

    • Bulvės: 1,5 kg
    • Rūkyta vištiena: 300 g
    • Svogūnai: 1 didelis
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Pienas: 150 ml
    • Druska: 1 a. š.
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Aliejus arba sviestas: 2 v. š. (kepimo formai patepti)
    • Grietinė: 200 ml (padažui)
    • Krapai: 1/2 ryšulėlio
    • Citrinos sultys: 1 a. š. (padažui)
    • Česnakas: 1 skiltelė (padažui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruoškite ingredientus. Rūkytą vištieną supjaustykite smulkiais kubeliais.
  2. 2. Svogūną nulupkite ir smulkiai sukapokite.
  3. 3. Paruoškite bulves. Nulupkite bulves ir sutarkuokite jas smulkia tarka.
  4. 4. Perteklinį skystį nupilkite, palikdami tik šiek tiek drėgmės, kad kugelis nebūtų sausas.
  5. 5. Sumaišykite ingredientus. Tarkuotas bulves sumaišykite su vištiena, svogūnais, kiaušiniais ir pienu. Pagardinkite druska bei pipirais.
  6. 6. Paruoškite kepimo formą. Kepimo skardą ar indą ištepkite sviestu arba aliejumi, kad kugelis nepriliptų prie dugno.
  7. 7. Supilkite masę į formą. Tolygiai paskirstykite masę kepimo formoje.
  8. 8. Kepkite. Orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C, kepkite apie 60 minučių, kol viršus taps auksaspalvis ir traškus.
  9. 9. Paruoškite padažą. Smulkiai sukapokite krapus, sumaišykite su grietine, susmulkintu česnaku ir šlakeliu citrinos sulčių.
  10. 10. Patiekimas. Kugelį išimkite iš orkaitės, leiskite jam truputį atvėsti, tada pjaustykite porcijomis ir patiekite su grietinės padažu.
Kugelis su rūkyta vištiena ir nuostabiu grietinės padažu

Atsiliepimai

Bulvių apkepėlė su mėsos kukuliais
(21)