Šviežių bulvių kugelis su kiaulienos sprandine ir krapų padažu

2025-03-16 Autorius Kristina Zibartė

Šviežių bulvių kugelis su kiaulienos sprandine ir krapų padažu
Šis receptas yra mano močiutės palikimas, kurį tobulinau metų metus. Išskirtinis krapų padažas suteikia patiekalui gaivumo ir harmoningai papildo sodrų kugelio skonį. Šviežių bulvių kugelis yra puikus pasirinkimas šeimos pietums ar vakarienei, taip pat tinka švenčių stalui. Jis ypatingai skanus šiltas, bet galima mėgautis ir atvėsusiu. Šis patiekalas tikrai taps jūsų šeimos mėgstamiausiu! 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Šviežias bulves galima pakeisti senesnėmis, tačiau teks papildomai naudoti daugiau riebalų, kad kugelis išliktų sultingas. 
  • Vietoje kiaulienos sprandinės galima naudoti rūkytą šoninę, kiaulienos kumpį arba, jei norite lengvesnio varianto, vištieną. 
  • Sviestą padaže galima pakeisti alyvuogių aliejumi, o riebią grietinę – natūraliu jogurtu arba graikišku jogurtu. Jei nemėgstate krapų, juos galima pakeisti petražolėmis, svogūnų laiškais arba kitu mėgstamu žalumynu. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Bulves tarkuokite smulkiai – taip kugelis bus vientisesnis ir geriau iškeps. 
  • Prieš dėdami tarkį į kepimo formą, įkaitinkite orkaitę iki reikiamos temperatūros, kad kugelis pradėtų kepti iš karto. 
  • Kepimo formą patepkite riebalais ir pabarstykite džiūvėsėliais, taip kugelis neprilips. 
  • Jei norite traškesnio paviršiaus, paskutines 10 minučių padidinkite temperatūrą ir kepkite kugelį atidengę. 
  • Padažą gaminkite tik prieš patiekimą, kad išliktų šviežias krapų skonis. 

Ingredientai

    • Bulvės (šviežios): 2 kg 
    • Kiaulienos sprandinė: 400 g 
    • Svogūnai: 2 vnt. (vienas kugeliui, vienas sprandinei) 
    • Česnakas: 3-4 skiltelės 
    • Pienas (verdantis): 200 ml 
    • Kiaušiniai: 2 vnt. 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 
    • Sviestas (padažui): 1 šaukštas 
    • Grietinė (riebi): 3 šaukštai 
    • Vanduo (padažui): 50 ml 
    • Ciberžolė: 1/2 šaukštelio 
    • Džiovintos petražolės: 1 šaukštelis 
    • Švieži krapai: didelis pundelis 
    • Aliejus kepimui: 2 šaukštai 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinsite orkaitę iki 180°C temperatūros.
  2. 2. Nuskuskite bulves ir nuplaukite po tekančiu vandeniu.
  3. 3. Nulupkite svogūnus ir česnaką. Vieną svogūną supjaustykite kubeliukais sprandinei, o kitą sutarkuosite kartu su bulvėmis.
  4. 4. Kiaulienos sprandinę supjaustote nedideliais kubeliais.
  5. 5. Keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepti sprandinę su vienu supjaustytu svogūnu, kol gražiai apskrus.
  6. 6. Tuo metu sutarkavome bulves, svogūną ir česnaką smulkia tarka.
  7. 7. Užvirkite pieną ir įmaišėte jį į tarkius.
  8. 8. Atšaldysite tarkių masę kelias minutes, tada įmušite kiaušinius.
  9. 9. Įbersite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.
  10. 10. Sudėjote apkeptą sprandinę su svogūnais į tarkių masę ir vėl išmaišykite.
  11. 11. Kepimo formą patepame riebalais ir supilsite paruoštą masę.
  12. 12. Kugelį kepsite 180°C temperatūroje apie 60 minučių, kol viršus gražiai paruduoja.
  13. 13. Likus 15 minučių iki kugelio iškepimo, pradėkite ruošti padažą.
  14. 14. Mažame puodelyje ištirpinsite sviestą, įdėsite grietinę ir įpilkite truputį vandens.
  15. 15. Įberkite ciberžolę, džiovintas petražoles, druską ir pipirus pagal skonį.
  16. 16. Kaitinsite padažą ant nedidelės ugnies, kol užvirs.
  17. 17. Kai padažas užvirs, nukelkite nuo viryklės ir paliksite 5 minutes atvėsti.
  18. 18. Krapus smulkiai supjaustykite ir sudėsite į atvėsusį padažą, gerai išmaišykite.
  19. 19. Iškeptą kugelį supjaustote porcijomis ir patiekiate su krapų padažu.
Šviežių bulvių kugelis su kiaulienos sprandine ir krapų padažu
Recepto autorius Kristina Zibartė
Blynai su bulvių koše
(11)
Bulvės, įdarytos malta kalakutiena
(13)