Ispaniška bulvių tortilija (Tortilla de Patatas)

Autorius apie receptą

Ispaniška bulvių tortilija, dar žinoma kaip Tortilla de Patatas, yra vienas ikoniškiausių ir visame pasaulyje atpažįstamų Ispanijos virtuvės patiekalų. Ši klasikinė bulvinė tortilija atsirado dar XVIII amžiuje ir greitai tapo neatsiejama ispanų kulinarinio paveldo dalimi. Tradiciškai gaminama tik iš kelių paprastų ingredientų – bulvių, svogūnų, kiaušinių, druskos ir aliejaus – tačiau dėl savo universalumo ir sodraus skonio yra labai mėgstama tiek Ispanijoje, tiek už jos ribų. 

Šis patiekalas dažniausiai patiekiamas kaip užkandis (tapas), tačiau puikiai tinka ir kaip pagrindinis patiekalas pietums ar vakarienei. Ispaniška tortilija gali būti patiekiama tiek šilta, tiek kambario temperatūros ar net šalta – ją patogu neštis į darbą ar iškylą. Patiekus su šviežia duona, alyvuogėmis, pomidoriukais ar kitais pasirinktais priedais, tortilija tampa sočiu ir skaniu pasirinkimu bet kuriuo paros metu.
 
Nors receptas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti labai paprastas, svarbiausia šiame patiekale – tinkamai apkeptos bulvės ir puri, nesudžiūvusi vidinė tekstūra. Tobulos tortilijos paslaptis – kantrybė ir dėmesys kepimo temperatūrai. 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Bulvės: galima naudoti saldžiąsias bulves (batatus), jei norisi saldesnio ir šiek tiek egzotiškesnio skonio.
  • Svogūnas: vietoje įprasto geltonojo svogūno galima rinktis raudonąjį – jis suteiks lengvai salstelėjusį skonį.
  • Kiaušiniai: vietoje 6 mažų kiaušinių galima naudoti 4 didelius arba augalinį kiaušinių pakaitalą veganams.
  • Saulėgrąžų aliejus: galima keisti alyvuogių aliejumi, kuris yra tradiciškesnis Ispanijoje, arba rapsų aliejumi.
  • Druska: galima naudoti jūros druską arba Himalajų rožinę druską subtiliam skoniui.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Kad tortilija būtų puri, svarbu neišplakti kiaušinių per ilgai – užtenka tiesiog sumaišyti, kol tryniai ir baltymai susijungia.
  • Bulves reikia kepti lėtai ir kantriai – jos neturi būti traškios, bet turi suminkštėti ir šiek tiek suskaidyti.
  • Apverčiant tortiliją naudokite didelę, lygią lėkštę arba dangtį – tai padės išvengti nelaimių.
  • Jei norite šiek tiek traškesnės tekstūros, paskutinėmis minutėmis galite padidinti ugnį.
  • Tortiliją galima pagardinti trupučiu juodųjų pipirų arba žiupsneliu rūkyto paprikos miltelių.

Ingredientai

    • bulvės: 4 (vid. dydžio)
    • svogūnai: 1 (didelio)
    • kiaušiniai: 6 (maži)
    • druska
    • saulėgrąžų aliejus (kepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių bulves nulupkite, supjaustykite didesniais kubeliais, sumaišykite su trečdaliu arbatiniu šaukštelio druskos. Svogūną supjaustykite kubeliais.
  2. 2. Tuomet į keptuvę įpilkite maždaug tiek aliejaus, kad beveik apsemtų bulves. Aliejų įkaitinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies.
  3. 3. Tada į įkaitintą aliejų sudėkite bulvių kubelius ir svogūną. Išmaišykite, uždenkite dangčiu. Išvis kepkite maždaug 20 minučių ant vidutinio kaitrumo ugnies, vis pamaišydamos (kad neprisviltų), kol bulvės suminkštėja.
  4. 4. Kiaušinius išplakite su trečdaliu arbatinio šaukštelio druskos.
  5. 5. Po to į kiaušinių masę sudėkite bulves išgriebtas iš aliejaus, viską sumaišykite, paragaukite ar reikia papildomai druskos.
  6. 6. Į švarią keptuvę įpilkite maždaug 0,5 centimetro aliejaus (mano pačios keptuvė buvo 24 centimetro pločio, bet jeigu norisi storesnės tortilijos – kepame mažesnėje), supilkite bulvių-kiaušinių masę, išlyginkite paviršių.
  7. 7. Kepkite maždaug 5-7 minutes ant vidutinio kaitrumo ugnies.
  8. 8. Paskui ant keptuvės uždėkite plokščią lėkštę arba dangtį, apverskite tortiliją į lėkštę (ar ant dangčio) bei atsargiai vėl dėkite į keptuvę, kad neiškepusi pusė dabar galėtų kepti.
  9. 9. Kepkite dar maždaug 5-7 minutes.
  10. 10. Išimkite iš keptuvės bei patiekite. Skanaukite!

Atsiliepimai

Skrudintos BBQ bulvės
(1)
Virtu bulvių cepelinai su manais (su mėsa)
(1)