Naminiai bulvių traškučiai

Autorius apie receptą

Naminiai bulvių traškučiai – tai vienas paprasčiausių, tačiau tuo pačiu ir universaliausių užkandžių, kuris gali nustebinti savo skoniu bei tekstūra. Šis patiekalas ypač populiarus tarp tų, kurie ieško sveikesnių alternatyvų pirktiniams užkandžiams. Pagaminti traškučius namuose – ne tik pigiau, bet ir leidžia visiškai kontroliuoti sudėtį: kiek druskos, kokių prieskonių, kokį aliejų naudoti. Be to, galima drąsiai eksperimentuoti ir kurti skirtingas skonių variacijas – nuo klasikinio sūrumo iki aitrių ar net žolelių aromato derinių. 

Šis receptas puikiai tiks tiek vakarėliams, tiek ramiems vakarams prie televizoriaus. Tai taip pat puiki veikla, į kurią galima įtraukti ir vaikus – tegul jie patys renkasi prieskonius ir padeda sluoksniuoti bulvių griežinėlius. Receptas nereikalauja sudėtingų įgūdžių ar įrankių, todėl puikiai tiks ir tiems, kurie tik pradeda savo kulinarinį kelią. 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Bulvės: galima naudoti ir saldžiąsias bulves (batatus) – jos suteiks saldesnį poskonį ir traškesnę tekstūrą.
  • Alyvuogių aliejus: keiskite į saulėgrąžų, rapsų ar net kokosų aliejų, jei norisi kitokio aromato.
  • Druska: tinka ir jūros druska, Himalajų druska ar net česnakinė druska.
  • Pipirai: galima naudoti baltuosius, raudonuosius ar spalvotus pipirų mišinius.
  • Prieskoninės žolelės: eksperimentuokite su rozmarinais, bazilikais, peletrūnais ar šalavijais.
  • Sūris: tarkuotas kietasis sūris (parmezanas, pecorino) puikiai pakeis įprastą fermentinį sūrį.
  • Pesto padažas: galima naudoti ir džiovintų pomidorų ar graikinių riešutų pesto, taip pat humusą.
  • Česnakas: vietoj šviežio galima naudoti česnako miltelius arba česnakinį aliejų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Naudokite vienodo dydžio bulves, kad griežinėliai būtų tolygiai iškepę.
  • Plonai pjaustykite bulves – tai svarbiausia traškių traškučių paslaptis.
  • Gerai nusausinkite bulves prieš dedant į orkaitę – perteklinė drėgmė trukdys traškumui.
  • Naudokite kepimo popierių, kad traškučiai nepriliptų prie skardos ir būtų lengviau juos nuimti.
  • Stebėkite kepimą – traškučiai greitai perdega, todėl nepalikite orkaitės be priežiūros.
  • Pagardinkite dar šiltus traškučius, kad prieskoniai geriau įsigertų.

Ingredientai

    • Bulvės: 1 kilogramas.
    • Alyvuogių aliejus: 3–4 valgomieji šaukštai.
    • Druska: pagal skonį.
    • Pipirai: pagal skonį.
    • Prieskoninės žolelės: džiovintas čiobrelis, raudonėlis, rozmarinas ar jų mišinys – pagal skonį.
    • Sūris: tarkuotas (fermentinis, parmezanas arba kitas mėgstamas) – 2 valgomieji šaukštai.
    • Pesto padažas: 1–2 arbatiniai šaukšteliai (nebūtina).
    • Česnakas: 1–2 skiltelės (sutrintos arba smulkiai tarkuotos).

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia bulves nuplauname, supjaustome plonyčiais griežinėliais, suberiame juos į šaltą pasūdytą vandenį bei užkaičiame.
  2. 2. Vos tik vanduo ims virti, nusunkiame bulves.
  3. 3. Tada sukratome į didelį dubenį. Dar šiltas gausiai apšlakstome aliejumi. Atsargiai rankomis pavartome, kad jų paviršius pasidengtų aliejumi.
  4. 4. Tuomet užberiame ant bulvių pipirų, druskos, mėgstamų prieskoninių žolelių, pavyzdžiui, džiovinto čiobrelio. Galime pagardinti aitriosios paprikos milteliais. Arba tiesiog užberti truputį malto džiovinto imbiero, kumino. Taip pat skanu pagardinti traškučius sutrintu česnaku.
  5. 5. Paskui dar sykį viską pavartome rankomis.
  6. 6. Po to suberiame bulves bei paskleidžiame plonu sluoksniu ant skardos (galime patiesti kepimo popieriaus).
  7. 7. Galiausiai kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių arba iki bulvės ims gražiai rusvėti, griežinėlių kraštai pradės darytis traškūs. Skanumėlis!

Atsiliepimai

Vilma Kriaučiūnienė

Puikiai pavyko šie naminiai čipsai :) Ačiū už receptą
Atsakyti

Armandas Gaming

Visai skaniai, tik aišku reikejo įdėt daug darbo, o ypač kai aš nepratęs tų bulvių pjaustyt, skust tai man čia kosmosas
Atsakyti

Andrius Jucys

mano vaikai pagamino patys, ačiū už receptą :)
Atsakyti

Raimonda

Labai gerai gavosi! Parduotuviniai padėti "į pavėsį". :D
Atsakyti
Naminiai bulvių traškučiai
Sūrio spurgos su jalapenu
(10)
Mini taco tubs - kukurūzų geldelės su vištiena ir daržovėmis
(3)
Keptuvėje kepti kalmarų žiedai su česnakiniu padažu
(1)