Gaivus mangų ir varškės tortas, be kaltės jausmo

2025-04-13 Autorius oSkanu.lt

Gaivus mangų ir varškės tortas, be kaltės jausmo
Šis gaivus mangų ir varškės tortas yra tikras delikatesas, kuris patiks visiems, kurie mėgsta lengvus, vaisių skoniais prisotintus desertus. Šio torto unikalumas slypi jo daugiasluoksniškume – traškus migdolų pagrindas, švelnaus skonio varškės kremas ir ryškus mangų viršutinis sluoksnis sukuria harmoningą skonių simfoniją. Šis desertas yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniškoms progoms, tiek ypatingiems momentams atšvęsti. Mangai suteikia subtilų egzotiškų vaisių aromatą, o varškė – švelną tekstūrą, kuri tirpsta burnoje. Šis tortas tikrai paliks neišdildomą įspūdį jūsų svečiams ir šeimos nariams. Kadangi tortas ruošiamas be tradicinių miltų ir su minimaliu cukraus kiekiu, jis yra daug lengvesnis nei klasikiniai tortai, todėl galima mėgautis be kaltės jausmo. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje migdolų miltų galima naudoti lazdynų riešutų, anakardžių ar kokosų miltus. Jei neturite žemės riešutų miltų, juos galima pasigaminti sumalant riešutus kavos malimo aparatu arba virtuvinėje smulkintuvėje. 
  • Varškę galima pakeisti ricotta sūriu arba maskarponės sūriu, jei norite dar kreminio skonio. 
  • Kokosų pieną galima pakeisti grietinėle arba graikišku jogurtu, tačiau tuomet gali šiek tiek pasikeisti skonis ir tekstūra. 
  • Vietoje mangų galima naudoti persikus, abrikosus ar net ananasus – svarbu, kad vaisiai būtų saldūs ir sultingi. 
  • Cukrų galima pakeisti klevų sirupu, agavų sirupu arba stevijos ekstraktu, jei norite dar labiau sumažinti kalorijas. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Geriausią rezultatą pasieksite, jei naudosite prinokusius, bet ne per minkštus mangus – jie turi būti saldūs ir aromatingi. 
  • Prieš naudojant želatiną, būtinai leiskite jai visiškai išbrinkti – tai užtikrins tinkamą kremo konsistenciją. 
  • Kepant pagrindą, sekite orkaitės temperatūrą, nes riešutų miltai greičiau paruduoja nei įprasti kvietiniai miltai. 
  • Jei naudojate šaldytus mangus, prieš trindami juos, leiskite jiems visiškai atitirpti ir nupilkite susikaupusį skystį. 
  • Torto sluoksniams leiskite visiškai sustingti prieš uždedant kitą sluoksnį – taip išvengsite sluoksnių susimaišymo. 
  • Patartina tortą ruošti iš vakaro ir palikti šaldytuve per naktį – taip jis bus idealios konsistencijos ir visi skoniai harmoningai susijungs. 

Kalorijos
 
Reklama

Visame torte yra apytiksliai 2800 kalorijų. Vienoje porcijoje (dalinant tortą į 10 dalių) yra maždaug 280 kalorijų. Tai gerokai mažiau nei tradiciniuose tortuose, todėl šį desertą galima valgyti be kaltės jausmo, kaip nurodyta pavadinime. 

Ingredientai

    Pagrindui (26 cm. formai): 
    • Kiaušiniai: 4 vienetai
    • Cukrus: 60 g
    • Migdolų arba žemės riešutų miltai: 200 g
    • Druska: mažas žiupsnelis
    • Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis
    Kremui:
    • Mango: 1 vienetas
    • Varškė: 360 g
    • Želatina: 30 g
    • Kokosų pienas (baltos dalies, be apačioje likusio vandens): 200 ml
    • Cukrus pagal skonį (arba medus): 1 didelis šaukštas
    Geltonajai žele daliai:
    • Mango: 1 vienetas
    • Želatina: 16 g
    • Citrinos sultys: 50 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia paruošiame pagrindą. Kiaušinius sudėkite į didelį dubenį ir įberkite cukrų. Plakite elektriniu plaktuvu dideliu greičiu apie 5-7 minutes, kol masė taps puri ir šviesesnės spalvos, o jos tūris padidės maždaug dvigubai.
  2. 2. Atskirame dubenyje sumaišykite migdolų arba žemės riešutų miltus, žiupsnelį druskos ir kepimo miltelius.
  3. 3. Sausus ingredientus atsargiai įmaišote į kiaušinių masę, naudodami mentelę ir maišydami iš apačios į viršų, kad išliktų kuo daugiau oro.
  4. 4. Tortinę formą (26 cm skersmens) išklojame kepimo popieriumi ir į ją supilame paruoštą tešlą. Paviršių išlyginate mentele.
  5. 5. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Paskui kepkite pagrindą apie 30 minučių, kol jo paviršius gražiai paruduos, o medinis pagaliukas, įdurtas į centrą, išliks sausas.
  6. 6. Iškepusį pagrindą išimkite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių.
  7. 7. Dabar ruošiame kremą. Želatiną užpilate kokosų pienu ir paliekate apie 30 minučių brinkti.
  8. 8. Tuo metu nulupkite mangą, pašalinkite kauliuką ir supjaustykite minkštimą mažais kubeliais. Supjaustytus mangų gabaliukus sudėkite į elektrinį trintuvą.
  9. 9. Išbrinkusią želatiną su kokosų pienu lengvai pašildysite nedideliame puodelyje ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol želatina visiškai ištirps. Svarbu neužvirinti šio mišinio.
  10. 10. Ištirpintą želatinos ir kokosų pieno mišinį supilkite ant mangų gabaliukų trintuve ir viską kruopščiai sutrinkite iki vientisos masės.
  11. 11. Į trintuvą įdėkite varškę ir cukrų (arba medų) pagal skonį. Vėl viską gerai sutrinkite, kad gautųsi vientisa kremo masė.
  12. 12. Paruoštą kremą užpilkite ant atvėsusio torto pagrindo ir išlyginkite paviršių. Tortą įdėkite į šaldytuvą ir leiskite kremui šiek tiek sustingti – tai užtruks maždaug 30-45 minutes.
  13. 13. Toliau ruošiame viršutinį sluoksnį. Želatiną užpilkite citrinos sultimis ir palikite brinkti apie 30 minučių.
  14. 14. Antrą mangą nulupate, pašalinate kauliuką ir supjaustote minkštimą. Supjaustytus mangų gabaliukus sudėkite į elektrinį trintuvą.
  15. 15. Išbrinkusią želatiną su citrinos sultimis atsargiai pašildote, kol ji visiškai ištirps, ir pilate į trintuvą su mangais.
  16. 16. Viską kruopščiai sutriname iki vientisos masės.
  17. 17. Mangų ir želatinos mišinį atsargiai užpilate ant jau šiek tiek sustingusio varškės kremo sluoksnio.
  18. 18. Tortą grąžinate į šaldytuvą ir paliekate per naktį, kad visiškai sustingtų.
  19. 19. Prieš patiekdami, tortą galima papuošti šviežių mangų griežinėliais, mėtų lapeliais arba kokosų drožlėmis. Aš šį kartą papuošiau uogomis. :)
Gaivus mangų ir varškės tortas, be kaltės jausmo
Gaivus mangų ir varškės tortas, be kaltės jausmo
Krikštynų tortas "Raffaello"
(10)
Maskarponės tortas su citrininiu kremu
(1)
Nekeptas tiramisu tortas su maskarponės kremu
(1)
Nekeptas jogurtinis maskarponės tortas
(24)
Nekeptas tortas su kondensuotu pienu
(2)