Grikainiai - skanūs grikių kotletai su varške ir sėlenomis

Autorius apie receptą

Vieną dieną labai užsinorėjau kažko ne mėsiško ir benaršant internetą už akių užkliuvo, man asmeniškai visai negirdėtas pavadinimas - grikainiai. Jie man primena žemaičių blynus tik, kad gaminami su varške ir iš grikių. Arba gal tiksliau reiktų sakyti į grikių kotletus su varške :)

Rezultatas - sotus ir labai gardžių pietų variantas. Tik sakyčiau, kad gaunasi ganėtinai sausoki kotletai, tad patiekdami negailėkite padažo arba jogurto ir mėgstamų daržovių.


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos
 
  • Vietoje speltos miltų galima naudoti kvietinius arba avižinius miltus, priklausomai nuo to, kokios tekstūros norite.
  • Grikius galima keisti rudaisiais ryžiais, jei norisi kitokio skonio variacijos.
  • Sėlenas galite pakeisti smulkintais avižiniais dribsniais, kurie taip pat suteiks daugiau skaidulų.
  • Varškę galima keisti minkštu rikotos sūriu arba lengvai pasūdyta feta, jei norisi intensyvesnio skonio.
  • Į tešlą galima įmaišyti smulkintų šviežių žalumynų – krapų, petražolių ar svogūnų laiškų, kad kotletai būtų dar aromatingesni.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Jei norite minkštesnių kotletų, į tešlą įpilkite kelis šaukštus natūralaus jogurto arba kefyro – taip jie išliks drėgnesni.
  • Kepant ant vidutinės kaitros aliejus geriau įsigers į kotletų paviršių ir jie tolygiai apskrus.
  • Jei bijote, kad tešla per daug lips prie rankų, prieš formuojant kotletus sudrėkinkite rankas vandeniu.
  • Patiekite su lengvu jogurto padažu, pagardintu česnaku ir kapotais žalumynais – taip pabrėšite gaivų skonį.
  • Kotletus taip pat galite apkepti orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 20–25 minutes, kad sumažintumėte aliejaus kiekį.

Ingredientai

    • grikiai: 500 gramų
    • kiaušiniai: 2
    • sėlenos: ~3-4 valgomųjų šaukštų
    • varškė: 200 gramų
    • speltos miltai: apie 4 šaukštus (pagal reikalingą tešlos tirštumą) 
    • druska
    • pipirai
    • aliejus (kepimui)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių grikius nuplauname, užpilame vandeniu ir paliekame kelioms valandoms, kad išbrinktų.
  2. 2. Paskui juos sutriname blenderiu arba virtuviniu kombainu.
  3. 3. Tada įmušame kiaušinius, sudedame druską ir pipirus (pagal skonį) bei miltus. Sumaišyta tešla turi šiek tiek lipti prie rankų, bet būti ganėtinai lengvai formuojama.
  4. 4. Tuomet formuojame norimo dydžio ir formos kotletus, į vidų įdedame varškės.
  5. 5. Kepame keptuvėje su įkaitintu aliejumi po kelias minutes iš abiejų pusių, kol dailiai apskrunda.
  6. 6. Patiekiame su šviežiomis daržovėmis ir mėgstamu padažu. Skanaujame!
Grikainiai - skanūs grikių kotletai su varške ir sėlenomis

Atsiliepimai

Kopūstas troškintas vyne
(1)
Keto konjac makaronai su tofu
(1)
Minkštas cukinijų kugelis
(26)
Peperonata - keptos paprikos su česnakais
(1)