Polenta fries - kukurūzų kruopų (polentos) lazdelės su migdolų pienu

2025-03-27 Autorius oSkanu.lt

Polenta fries - kukurūzų kruopų (polentos) lazdelės su migdolų pienu
Šiandien su jumis dalinuosi nuostabiu ir netikėtai paprastu receptu – traškiomis kukurūzų kruopų lazdelėmis, kitaip žinomomis kaip polenta fries. Šis gardus itališkas patiekalas yra puikus užkandis tiek prie aperityvo, tiek kaip garnyras prie pagrindinių patiekalų. 

Polenta – tai tradicinė itališka kukurūzų kruopų košė, kuri per šimtmečius tapo vienu populiariausių patiekalų ne tik Italijoje, bet ir visame pasaulyje. Mano pirmoji pažintis su šiomis traškiomis lazdelėmis įvyko nedidelėje Italijos kavinėje, ir nuo to laiko jos užkariavo mano širdį. 

Ilgą laiką maniau, kad polenta fries – tai sudėtingas kulinarinis šedevras, kurį gali pagaminti tik profesionalūs virėjai. Tačiau pradėjusi dažniau gaminti kukurūzų košę, pastebėjau įdomų dalyką – atvėsusi ji sustingsta į vientisą kietą masę. Būtent tada supratau pagrindinį šio patiekalo gaminimo principą! 

Pasidomėjusi daugiau apie šį patiekalą internete, sukūriau savo versiją, kurią dabar drąsiai galiu vadinti vienu savo mėgstamiausių užkandžių. Traški išorė ir minkštas vidus sukuria neįtikėtiną tekstūrų kontrastą, o prieskoniai suteikia nepakartojamumo. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vietoje migdolų pieno galite naudoti kokosų, avižų ar sojų pieną, taip pat tinka ir įprastas karvės pienas.
  • Jeigu neturite alyvuogių aliejaus, galite naudoti sezamų, rapsų arba kokosų aliejų.
  • Prieskonius galite keisti pagal savo skonį – puikiai tinka ir bazilikas, rozmarinas, kuminai ar švelniai aitrios paprikos.
  • Vietoj česnako galima naudoti česnako miltelius (1/2 arbatinio šaukštelio vietoj 2 skiltelių).


Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Polentos košę virkite nuolat maišydami, kad išvengtumėte gumuliukų.
  • Prieš pjaustant į lazdeles, polentą būtinai gerai atvėsinkite – kuo ji kietesnė, tuo lengviau pjaustyti.
  • Kepimo metu polenta lazdelės turi būti išdėliotos vienodu sluoksniu, nesiliečiančios viena su kita, kad apkeptų tolygiai.
  • Jei norite dar traškesnių lazdelių, prieš kepimą galite jas apvolioti kukurūzų krakmole.
  • Polenta fries idealiai tinka su įvairiais padažais: pomidorų, česnakine majonezo ar saldžios čili.

Ingredientai

    • Kukurūzų kruopos (polenta): 150 g 
    • Vanduo: 400 ml 
    • Migdolų pienas: 200 ml 
    • Česnako skiltelės: 2 vnt. 
    • Druska: pagal skonį 
    • Džiovintas raudonėlis: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Mairūnas: 1 arbatinis šaukštelis 
    • Alyvuogių aliejus: 2 valgomieji šaukštai + papildomai patepimui 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia nuplaukite kukurūzų kruopas po šaltu tekančiu vandeniu.
  2. 2. Užvirinkite vandenį kartu su migdolų pienu dideliame puode.
  3. 3. Kai skystis užvirs, pamažu suberkite nuplautas kukurūzų kruopas, nuolatos maišydami mediniu šaukštu.
  4. 4. Sumažinę kaitrą, įdėsite susmulkintus arba sutrintus česnakus.
  5. 5. Pagardinkite druska, džiovintu raudonėliu ir mairūnu pagal skonį.
  6. 6. Maišysite košę apie 15 minučių, kol ji taps tiršta ir vientisa.
  7. 7. Baigiant virti, įmaišote 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus.
  8. 8. Paruošėte stačiakampio formos indą, išklodami jį kepimo popieriumi.
  9. 9. Išpilate karštą polentą į paruoštą indą, išlygindami paviršių mentele.
  10. 10. Įdėsite indą į šaldiklį 15-20 minučių, kad polenta greičiau sustingtų.
  11. 11. Kai polenta visiškai sustings, išimkite ją iš indo ir supjaustykite vienodo dydžio lazdelėmis.
  12. 12. Kepimo skardą patepkite alyvuogių aliejumi.
  13. 13. Išdėliokite polentos lazdeles ant skardos, palikdami tarp jų nedidelius tarpus.
  14. 14. Kiekvieną lazdelę lengvai aptepkite alyvuogių aliejumi iš viršaus.
  15. 15. Įkaitinsite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.
  16. 16. Kepsite lazdeles 15 minučių.
  17. 17. Po to ištrauksite skardą iš orkaitės ir atsargiai apversite kiekvieną lazdelę.
  18. 18. Tęsite kepimą dar 20 minučių, kol lazdelės taps traškios ir gražiai paruduos.
  19. 19. Patiekiate šiltas, su jūsų mėgstamu padažu – puikiai tinka saldus čili arba majonezinis padažas.


Atsakinėjama į Komentarą

Obuolių sūris
(3)
Varškės pica su faršu
(2)