Įdaryti lietiniai su virtu liežuviu, pievagrybiais ir svogūnais

Autorius apie receptą

Įdaryti lietiniai su virtu liežuviu, pievagrybiais ir svogūnais – tai išties gurmaniškas pasirinkimas, galintis nustebinti net ir išrankiausius šeimos narius ar svečius. Šį kartą siūlome pasimėgauti šiek tiek rafinuotesniu įdaru, kuriame puikiai dera švelnios konsistencijos virtas jautienos liežuvis, sotūs ir aromatingi pievagrybiai bei salstelėję, karamelizuoti svogūnai.

Toks derinys suteikia lietiniams išskirtinio skonio bei sotumo, todėl šie įdaryti lietiniai gali atstoti visus tris patiekalus vienu kartu. Be to, liežuvis – itin vertinga mėsa, turinti daug baltymų bei mažai riebalų, o grybai suteikia patiekalui natūralios miško gaivos. Tai taip pat puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško įdomesnių receptų su lietiniais arba nori praturtinti savo savaitgalio pietų stalą naujais skoniais.


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje jautienos liežuvio galima naudoti veršienos ar kiaulienos liežuvį, kuris bus švelnesnio skonio ir greičiau išvirs.
  • Jei norisi dar paprastesnio varianto, galima rinktis virtą vištienos krūtinėlę – patiekalas bus lengvesnis.
  • Pievagrybius galima keisti rudaisiais pievagrybiais arba net smulkiai pjaustytomis voveraitėmis, jei turite jų šaldytų.
  • Svogūnus galima papildyti smulkiai pjaustytais porais, kurie suteiks švelnaus salstelėjusio skonio.
  • Lietinius galima išsikepti su pienu, kefyru arba net augaliniu gėrimu (avižų, migdolų), jei norima lengvesnės ar be pieno versijos.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Liežuvį virkite su lauro lapais, keliais juodaisiais pipirais bei svogūno puselėmis – taip mėsa įgaus ypatingo aromato.
  • Grybus kepkite iki tol, kol išgaruos visas jų išskirtas skystis – tuomet jie gražiai apskrus ir suteiks įdarui intensyvesnio skonio.
  • Lietinius prieš įdarą šiek tiek pašildykite, kad jie būtų elastingesni ir lengviau susuktųsi.
  • Jei norisi, į įdarą galima įmaišyti trupučio grietinės – tai suteiks kremiškumo.
  • Įdarytus lietinius galima trumpai pašauti į orkaitę, apibarsčius sūriu, kad gražiai apsilydytų.

Ingredientai

    • Lietiniai blynai: 12 vnt. (maždaug 200 g miltų, 400 ml pieno, 2 kiaušiniai, žiupsnelis druskos, šaukštas aliejaus).
    • Virtas jautienos liežuvis: 1 vnt. (~500 g).
    • Pievagrybiai: 300 g.
    • Svogūnai: 2 vidutinio dydžio (apie 200 g).
    • Aliejus (kepimui): 2-3 šaukštai.
    • Druska: pagal skonį.
    • Juodieji pipirai: pagal skonį.
    • Šviežios petražolės arba krapai: 2-3 šakelės (nebūtina). 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia buvo išvirtas jautienos liežuvis pasūdytame vandenyje su keliais lauro lapais bei pipirais.
  2. 2. Jam išvirus (po maždaug 2-2,5 val.), liežuvis buvo trumpam panardintas į šaltą vandenį ir nulupta oda.
  3. 3. Tada liežuvis buvo atvėsintas ir supjaustytas smulkiais kubeliais, kad įdaras vėliau būtų vientisesnis ir lengvai įsisuktų į lietinius.
  4. 4. Svogūnai buvo nulupami, supjaustomi plonais pusžiedžiais ir kartu su griežinėliais pjaustytais pievagrybiais buvo apkepinti įkaitintame aliejuje. Kepimas truko tol, kol grybai išgarino savo išskirtą skystį ir šiek tiek apskrudo.
  5. 5. Kepimo pabaigoje į keptuvę buvo subertas supjaustytas liežuvis, viskas paskaninta druska bei pipirais, gerai išmaišyta ir palikta šiek tiek atvėsti.
  6. 6. Tuo metu lietiniai jau buvo paruošti (jei kepami tuo pačiu metu, galima tai padaryti anksčiau). Į kiekvieno lietinio vidurį buvo dedamas šaukštas įdaro, ir blynas susukamas į ritinėlį arba vokelį.
  7. 7. Įdaryti lietiniai buvo sudėti į lėkštę ir, jei norisi, prieš pat patiekiant dar trumpai pašildyti keptuvėje ar orkaitėje, kad jie būtų karšti bei švelniai apskrustų.
Įdaryti lietiniai su virtu liežuviu, pievagrybiais ir svogūnais
Įdaryti lietiniai su virtu liežuviu, pievagrybiais ir svogūnais
Įdaryti lietiniai su virtu liežuviu, pievagrybiais ir svogūnais

Atsiliepimai

Kopūstų blynai su manais
(2)