Ilgai kepti jaučio žandai orkaitėje, su konservuotais pomidorais

2025-03-04 Autorius oSkanu.lt

Ilgai kepti jaučio žandai orkaitėje, su konservuotais pomidorais
Jaučio žandai – tai viena iš tų jautienos dalių, kuri nusipelno ypatingo dėmesio mūsų virtuvėje. Šis nepaprastai minkštas, sultingas ir aromatingas patiekalas tampa tikru atradimo džiaugsmu kiekvienam, kas dar nėra jo ragavęs. Ilgai ir lėtai troškinami jaučio žandai orkaitėje su konservuotais pomidorais atskleidžia visą savo skonių puokštę, sukurdami nepamirštamą gastronomijos potyrį. 
Pirmasis susitikimas su profesionaliai paruoštais jaučio žandais gali įkvėpti abejones, ar tokį patiekalą įmanoma pagaminti namų sąlygomis. Tačiau leiskite patikinti – tai tikrai įmanoma, ir rezultatas nenusileis restoranų virtuvėje ruošiamiems šedevrams. Nors šio patiekalo paruošimas pareikalaus kantrybės ir laiko, tačiau procesas nėra sudėtingas – užtenka teisingai paruošti ingredientus ir leisti orkaitei atlikti savo darbą. 

Ilgai troškinami jaučio žandai pamažu suminkštėja iki tokios būsenos, kad tiesiog tirpsta burnoje, o konservuoti pomidorai suteikia malonų rūgštumo akcentą, kuris puikiai papildo sodrų mėsos skonį. Raudonasis vynas ne tik praturtina patiekalo skonių profilį, bet ir padeda mėsai tapti dar minkštesnei. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jei neturite galimybės įsigyti jaučio žandų, galite naudoti kiaulienos žandus, kurie taip pat puikiai tinka lėtam kepimui, arba jautienos mentę. Konservuotus pomidorus galima pakeisti šviežiais pomidorais (maždaug 500 g), nors tuomet reikėtų pridėti šiek tiek pomidorų pastos sodresniam skoniui. Raudoną vyną galima pakeisti jautienos sultiniu su šlakeliu balzamiko acto arba obuolių sidru. Jeigu nenaudojate alkoholio, tiesiog padidinkite sultinio kiekį. Sultinį galima naudoti ne tik jautienos, bet ir daržovių ar vištienos. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama

  • Norint pasiekti geriausią rezultatą, svarbu mėsą prieš troškinti gerai apskrudinti keptuvėje – tai užrakina sultis ir suteikia patiekalui gilesnį skonį. Taip pat rekomenduojama naudoti karščiui atsparų indą su dangčiu, kuris padės išlaikyti drėgmę kepimo metu. Jei pastebėsite, kad skystis pernelyg garuoja, visada galite įpilti daugiau sultinio. 
  • Nepanikuokite, jei po dviejų valandų kepimo mėsa vis dar atrodo kieta – jaučio žandams reikia laiko, kad kolagenas tirptų ir mėsa taptų minkšta. Kartais gali prireikti net 4 valandų, priklausomai nuo mėsos kokybės ir žandų dydžio. Patiekalo skonis tik pagerės, jei jį pagaminsite dieną prieš patiekimą – taip skoniai spės dar geriau susijungti. 

Ingredientai

    • Jautienos žandas: 600 g 
    • Svogūnai: 2 nedideli 
    • Česnakas: 3 skiltelės 
    • Lauro lapas: 1 vnt. 
    • Smulkinti konservuoti pomidorai: 1 skardinė (400 g) 
    • Raudonas vynas: 1 taurė (200 ml) 
    • Sultinys: 1/2 puodelio (125 ml) 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai: pagal skonį 
    • Aliejus kepimui: 2 valgomieji šaukštai 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C temperatūros.
  2. 2. Jautienos žandus nuplaukite po šaltu vandeniu ir sausai nušluostykite virtuviniu rankšluosčiu.
  3. 3. Mėsą apiberkite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais iš abiejų pusių.
  4. 4. Didelėje keptuvėje įkaitinsite aliejų ir apkepsite jautienos žandus iš abiejų pusių, kol šie gražiai paruduos (maždaug po 2-3 minutes kiekvienai pusei).
  5. 5. Išėmus mėsą į atskirą lėkštę, toje pačioje keptuvėje su likusiais riebalais sudėsite stambiai supjaustytus svogūnus ir pakepinsite juos, kol suminkštės ir taps permatomi.
  6. 6. Tuomet reikia įdėti sutraiškytą česnaką ir pakepinti dar apie 30 sekundžių, kol pasklis malonus aromatas.
  7. 7. Karščiui atsparų indą patepkite šlakeliu aliejaus, tada į jį perkelkite pakepintus svogūnus ir česnaką.
  8. 8. Ant viršaus sudėkite apkeptus jaučio žandus.
  9. 9. Užpilkite konservuotais smulkintais pomidorais, įpilkite raudonojo vyno ir sultinio.
  10. 10. Įmeskite lauro lapą, gerai išmaišykite ir uždenkite indą dangčiu.
  11. 11. Orkaitėje lėtai kepkite 3 valandas, retkarčiais patikrinkite ir, jei reikia, įpilkite daugiau skysčio.
  12. 12. Po 3 valandų patikrinkite, ar mėsa tapo minkšta – ji turi lengvai skirtis šakute.
  13. 13. Jeigu reikia, kepkite dar 30-60 minučių, kol mėsa taps pakankamai minkšta.
  14. 14. Prieš patiekiant, galite nuimti dangtelį ir 10-15 minučių kepti aukštesnėje temperatūroje (180°C), kad padažas šiek tiek sutirštėtų.
  15. 15. Patiekalą patiekite karštą, gausiai užpilkite padažu, kuriame kepė mėsa.
Ilgai kepti jaučio žandai orkaitėje, su konservuotais pomidorais
Naminis jautienos mėsainis su salotomis
(1)
Jautienos ir kokosų karis
(1)