Prisimenu, kai patį pirmą kartą paragavau jautienos karpačio viename jaukiame itališkam restoranėlyje. Tuo metu dar nežinojau, kad šis itališkas patiekalas gaminamas su žalia mėsa. Gal ir gerai, kad tuo metu nežinojau, o dabar tai vienas iš mėgstamiausių mano patiekalų. Nors ir turiu savo mylimiausią kavinę, kur jautienos karpačio man labai patinka, bet man smagu juo pasimėgauti ir namuose. Jau gal eikime gaminti..? :)
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoje jautienos išpjovos galima naudoti veršienos nugarinę, ji šiek tiek švelnesnio skonio ir tekstūros.
- Jei neturite rukolos, galite naudoti špinatus arba kitas salotas, nors skonis bus mažiau intensyvus ir pipiriškas.
- Parmezano sūrį galima pakeisti grana padano arba kietuoju sūriu, tačiau parmezanas suteikia autentiškiausią skonį.
- Vietoje alyvuogių aliejaus tinka ir kitas aukštos kokybės šalto spaudimo aliejus, pavyzdžiui, rapsų aliejus, nors skonis bus kiek kitoks.
- Kaparėlius galima pakeisti smulkiai supjaustytais marinuotais agurkėliais arba alyvuogėmis be kauliukų.
- Citrinos sultis galima pakeisti žaliosios citrinos (laimo) sultimis, kurios suteiks dar gaivesnį skonį.
- Jei nemėgstate aštraus skonio, vietoje juodųjų pipirų galite naudoti rausvuosius pipirus, kurie yra švelnesni.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Prieš pjaustant mėsą, būtinai ją atšaldykite – taip bus lengviau supjaustyti itin plonais griežinėliais.
- Geriausi rezultatai pasiekiami naudojant labai aštrų peilį, idealiausia būtų specializuotas karpačio peilis arba japoniškas „sashimi" peilis.
- Mėsą galima pabarstyti druska tik prieš pat patiekiant, nes druska ištraukia skysčius ir gali pakeisti tekstūrą.
- Citrinos sultis visada pilkite paskutinę akimirką, nes rūgštis „išverda" mėsą ir gali pakeisti jos konsistenciją, jei paliekama per ilgai.
- Lėkštės, ant kurių patieksite karpačio, turėtų būti šaltos – tai padės išlaikyti mėsos temperatūrą optimalią.
- Alyvuogių aliejų rinkitės extra virgin kokybės – jis suteiks sodresnį, kompleksiškesnį skonį.
- Jei norite išgauti aukščiausios kokybės karpačio, rinkitės tik organišką, brandintą jautienos išpjovą.
- Patiekiant svečiams, karpačio griežinėlius išdėliokite lėkštėje taip, kad jie šiek tiek užeitų vienas ant kito, sukurdami elegantiškos „gėlės" įspūdį.