Jautienos išpjovos karpačio (carpaccio) - geriausias receptas

2025-05-02 Autorius oSkanu.lt

Jautienos išpjovos karpačio (carpaccio) - geriausias receptas
Prisimenu, kai patį pirmą kartą paragavau jautienos karpačio viename jaukiame itališkam restoranėlyje. Tuo metu dar nežinojau, kad šis itališkas patiekalas gaminamas su žalia mėsa. Gal ir gerai, kad tuo metu nežinojau, o dabar tai vienas iš mėgstamiausių mano patiekalų. Nors ir turiu savo mylimiausią kavinę, kur jautienos karpačio man labai patinka, bet man smagu juo pasimėgauti ir namuose. Jau gal eikime gaminti..? :)

Galimos ingredientų alternatyvos 
Reklama

  • Vietoje jautienos išpjovos galima naudoti veršienos nugarinę, ji šiek tiek švelnesnio skonio ir tekstūros.
  • Jei neturite rukolos, galite naudoti špinatus arba kitas salotas, nors skonis bus mažiau intensyvus ir pipiriškas.
  • Parmezano sūrį galima pakeisti grana padano arba kietuoju sūriu, tačiau parmezanas suteikia autentiškiausią skonį.
  • Vietoje alyvuogių aliejaus tinka ir kitas aukštos kokybės šalto spaudimo aliejus, pavyzdžiui, rapsų aliejus, nors skonis bus kiek kitoks.
  • Kaparėlius galima pakeisti smulkiai supjaustytais marinuotais agurkėliais arba alyvuogėmis be kauliukų.
  • Citrinos sultis galima pakeisti žaliosios citrinos (laimo) sultimis, kurios suteiks dar gaivesnį skonį.
  • Jei nemėgstate aštraus skonio, vietoje juodųjų pipirų galite naudoti rausvuosius pipirus, kurie yra švelnesni.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Prieš pjaustant mėsą, būtinai ją atšaldykite – taip bus lengviau supjaustyti itin plonais griežinėliais.
  • Geriausi rezultatai pasiekiami naudojant labai aštrų peilį, idealiausia būtų specializuotas karpačio peilis arba japoniškas „sashimi" peilis.
  • Mėsą galima pabarstyti druska tik prieš pat patiekiant, nes druska ištraukia skysčius ir gali pakeisti tekstūrą.
  • Citrinos sultis visada pilkite paskutinę akimirką, nes rūgštis „išverda" mėsą ir gali pakeisti jos konsistenciją, jei paliekama per ilgai.
  • Lėkštės, ant kurių patieksite karpačio, turėtų būti šaltos – tai padės išlaikyti mėsos temperatūrą optimalią.
  • Alyvuogių aliejų rinkitės extra virgin kokybės – jis suteiks sodresnį, kompleksiškesnį skonį.
  • Jei norite išgauti aukščiausios kokybės karpačio, rinkitės tik organišką, brandintą jautienos išpjovą.
  • Patiekiant svečiams, karpačio griežinėlius išdėliokite lėkštėje taip, kad jie šiek tiek užeitų vienas ant kito, sukurdami elegantiškos „gėlės" įspūdį.

Ingredientai

    • Jautienos išpjova: 400 g 
    • Rukola: 100 g 
    • Alyvuogių aliejus: 50 ml 
    • Druska: pagal skonį 
    • Šviežiai malti juodieji pipirai: pagal skonį 
    • Parmezano sūrio drožlės: 50 g 
    • Konservuoti kaparėliai: 4 šaukštai 
    • Citrinos sultys: 1 citrinos 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausiai jautienos išpjovą susukite į maistinę plėvelę ir atšaldykite šaldiklyje (maždaug 1 valandą). Tiesa, prieš dedant į šaldiklį, dar galima mėsą iš visų pusių apkepinti įkaitintame aliejuje, bet tai nėra būtina.
  2. 2. Atvėsintą mėsą supjaustykite labai plonais griežinėliais, išdėliokite juos lėkštėje, pabarstykite druska, šviežiai maltais pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite kaparėlių (1 šaukštas porcijai karpačio).
  3. 3. Rukolos salotas sudėkite į dubenėlį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite.
  4. 4. Ant jautienos karpačio dėkite gerą saują rukolos salotų ir užbarstykite parmezano sūrio drožlių.
  5. 5. Jeigu skanausite iš karto, apšlakstykite jautienos karpačio ketvirtadalio citrinos sultimis. Jeigu vėliau, geriau įdėkite citrinos griežinėlį į lėkštę. Citrinos sultimis šis patiekalas šlakstomas visai prieš valgant.
  6. 6. Tinka patiekti su balta duona ar bandele užtepta kapotais krapais ar petražolėmis pagardintu sviestu. Skanaus!
Karštos jautienos salotos su feta sūriu
(1)
Vieno puodo vakarienė: Jautienos troškinys su baklažanais
(1)
Beef steak Tartare - totoriškas bifšteksas
(3)
Perlinių kruopų sriuba su jautiena
(4)