Autorius apie receptą
Prisimenu, kai patį pirmą kartą paragavau jautienos karpačio viename jaukiame itališkam restoranėlyje. Tuo metu dar nežinojau, kad šis itališkas patiekalas gaminamas su žalia mėsa. Gal ir gerai, kad tuo metu nežinojau, o dabar tai vienas iš mėgstamiausių mano patiekalų. Nors ir turiu savo mylimiausią kavinę, kur jautienos karpačio man labai patinka, bet man smagu juo pasimėgauti ir namuose. Jau gal eikime gaminti..? :)
Reklama
Galimos ingredientų alternatyvos
Reklama
- Vietoje jautienos išpjovos galima naudoti veršienos nugarinę, ji šiek tiek švelnesnio skonio ir tekstūros.
- Jei neturite rukolos, galite naudoti špinatus arba kitas salotas, nors skonis bus mažiau intensyvus ir pipiriškas.
- Parmezano sūrį galima pakeisti grana padano arba kietuoju sūriu, tačiau parmezanas suteikia autentiškiausią skonį.
- Vietoje alyvuogių aliejaus tinka ir kitas aukštos kokybės šalto spaudimo aliejus, pavyzdžiui, rapsų aliejus, nors skonis bus kiek kitoks.
- Kaparėlius galima pakeisti smulkiai supjaustytais marinuotais agurkėliais arba alyvuogėmis be kauliukų.
- Citrinos sultis galima pakeisti žaliosios citrinos (laimo) sultimis, kurios suteiks dar gaivesnį skonį.
- Jei nemėgstate aštraus skonio, vietoje juodųjų pipirų galite naudoti rausvuosius pipirus, kurie yra švelnesni.
Reklama
Patiekalo gaminimo patarimai - Prieš pjaustant mėsą, būtinai ją atšaldykite – taip bus lengviau supjaustyti itin plonais griežinėliais.
- Geriausi rezultatai pasiekiami naudojant labai aštrų peilį, idealiausia būtų specializuotas karpačio peilis arba japoniškas „sashimi" peilis.
- Mėsą galima pabarstyti druska tik prieš pat patiekiant, nes druska ištraukia skysčius ir gali pakeisti tekstūrą.
- Citrinos sultis visada pilkite paskutinę akimirką, nes rūgštis „išverda" mėsą ir gali pakeisti jos konsistenciją, jei paliekama per ilgai.
- Lėkštės, ant kurių patieksite karpačio, turėtų būti šaltos – tai padės išlaikyti mėsos temperatūrą optimalią.
- Alyvuogių aliejų rinkitės extra virgin kokybės – jis suteiks sodresnį, kompleksiškesnį skonį.
- Jei norite išgauti aukščiausios kokybės karpačio, rinkitės tik organišką, brandintą jautienos išpjovą.
- Patiekiant svečiams, karpačio griežinėlius išdėliokite lėkštėje taip, kad jie šiek tiek užeitų vienas ant kito, sukurdami elegantiškos „gėlės" įspūdį.
Atsiliepimai