Juodųjų serbentų džemas su šokoladu

Autorius apie receptą

Juodųjų serbentų džemas su šokoladu – tai išskirtinis ir gurmaniškas derinys, kuris sujungia šiek tiek rūgštelę primenančias vasaros uogas su intensyviu 70 % juodojo šokolado skoniu. Šis džemas ne tik džiugina gomurį sodriu ir subalansuotu skoniu, bet ir nustebina neįprasta tekstūra bei aromatu. Jis puikiai tinka tiek prie skrebučių pusryčiams, tiek kaip deserto komponentas – galima naudoti tortų sluoksniams pertepti, pagardinti varškės desertus ar net valgyti vieną šaukšteliu. 

Juodieji serbentai – tai uogos, kurios išsiskiria savo antioksidacinėmis savybėmis ir vitamino C gausa. Į šį receptą įtraukus juodąjį šokoladą, gaunamas ne tik skonio, bet ir tekstūros kontrastas – džemas tampa glotnus, šiek tiek tirštas ir švelniai saldus. Vanilinis cukrus subtiliai papildo bendrą skonio harmoniją. Šis džemas ypač patiks tiems, kurie mėgsta netradicinius uogienių sprendimus bei ieško receptų, kurie būtų ne tik skanūs, bet ir išskirtiniai.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje juodųjų serbentų galima naudoti šaldytas uogas, tačiau prieš gaminant jas reikėtų atitirpinti ir nusausinti nuo perteklinio skysčio.
  • Cukrų galima keisti nerafinuotu ruduoju cukrumi – tai suteiks lengvo karamelinio poskonio.
  • Vanilinį cukrų galima pakeisti natūraliu vanilės ekstraktu (apie ½ arbatinio šaukštelio).
  • 70 % juodąjį šokoladą galima pakeisti 60–85 % kakavos turinčiu šokoladu, priklausomai nuo norimo intensyvumo.
  • Vandens vietoje galima naudoti natūralias obuolių sultis – jos praturtins skonį natūraliu saldumu.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Serbentus prieš virimą būtina gerai nuplauti ir pašalinti visas koteles.
  • Virdami uogas ant mažos ugnies, nepamirškite nuolat pamaišyti, kad nepridegtų ir neišbėgtų.
  • Džemą trinkite rankiniu trintuvu atsargiai – geriausia tai daryti nuėmus puodą nuo ugnies, kad išvengtumėte karšto masės aptaškymo.
  • Šokoladą ištirpinkite vandens garų vonelėje arba labai atsargiai mikrobangų krosnelėje, kad jis neiššustų.
  • Stiklainėlius prieš naudojimą būtina sterilizuoti – tai užtikrins džemo ilgaamžiškumą.

Ingredientai

    ~5-iems stiklainiukams po 500 mililitrų:
    • juodieji serbentai: 1 kilogramo
    • cukrus: 700 gramų
    • vanduo: 100 mililitrų
    • 70% juodojo šokolado: 100 gramų
    • vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia buvo paruoštos visos sudedamosios dalys: serbentai nuplauti, cukrus pamatuotas, šokoladas susmulkintas.
  2. 2. Į didelį puodą buvo sudėti juodieji serbentai, užpilta 100 ml vandens, subertas paprastas ir vanilinis cukrus.
  3. 3. Puodas buvo užkaistas ant vidutinės ugnies, o mišinys nuolat maišomas, kol pradėjo virti.
  4. 4. Virimas buvo tęsiamas apie 15–20 minučių, kol serbentai suminkštėjo ir pradėjo leisti sultis.
  5. 5. Puodą nuėmus nuo ugnies, uogų masė buvo atsargiai sutrinta rankiniu trintuvu iki vientisos tekstūros.
  6. 6. Tuo metu atskirame inde ištirpintas juodasis šokoladas, naudojant vandens garų vonelę, kol tapo visiškai skystas.
  7. 7. Šokoladas buvo supiltas į serbentų masę, viskas labai gerai išmaišyta, kad šokoladas tolygiai pasiskirstytų.
  8. 8. Gautas džemas buvo supilstytas į iš anksto sterilizuotus stiklainiukus, kurie iškart buvo sandariai užsukti.
  9. 9. Stiklainiai buvo apversti dangteliais žemyn ir palikti atvėsti kambario temperatūroje.
  10. 10. Atvėsęs džemas laikomas tamsioje, vėsioje vietoje. Atidarius – laikyti šaldytuve.

Atsiliepimai