Paprastas raudonųjų serbentų džemas

Autorius apie receptą

Šis džemas išsiskiria ne tik savo ryškia spalva, bet ir subtilia tekstūra, kuri puikiai dera su įvairiausiais patiekalais: nuo pusryčių skrebučio iki pyragų įdarų ar net sūrių užkandžių pagardų. Raudonieji serbentai – tai vienos iš labiausiai antioksidantų prisotintų uogų, todėl šis džemas ne tik skanus, bet ir naudingas sveikatai. 

Paprastumo esmė slypi vos keliuose ingredientuose ir keliuose pagrindiniuose žingsniuose. Šį receptą nesudėtinga paruošti net ir pradedančiajam – tam nereikia nei daug laiko, nei sudėtingų įrankių. Galutinis rezultatas – sodraus skonio džemas, kuriame dera natūralus serbentų rūgštumas ir subalansuotas saldumas.


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Cukrus: vietoje baltojo cukraus galima naudoti rudą cukrų – džemas įgaus šiek tiek karamelinį poskonį.
  • Raudonieji serbentai: galima maišyti su juodaisiais serbentais ar avietėmis, norint sodresnio aromato.
  • Vanduo: vietoje paprasto vandens galima naudoti obuolių sultis – suteiks papildomo vaisiškumo.
  • Likeris ar brendis: galima keisti romu, vyšnių likeru arba visiškai atsisakyti alkoholio.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Sėklyčių pašalinimui naudokite smulkų metalinį sietelį. Taip džemas bus glotnus ir malonus tekstūrai.
  • Nepersistenkite su virimo laiku. Džemas neturi ilgai virti, kad išliktų ryški spalva ir skonis.
  • Norint tirštesnės konsistencijos, galima įdėti natūralaus obuolių pektino.
  • Sterilizuokite stiklainius iš anksto. Tai užtikrins džemo ilgaamžiškumą be papildomų konservantų.
  • Jei norite mažiau saldaus džemo, naudokite santykį 1:0,8 (uogos : cukrus).

Ingredientai

    ~Apie 8–10 mažų stiklainių:
    • raudonieji serbentai: 1 kilogramo
    • cukrus: 1 kilogramo (arba 800 gramų, jei mėgstate rūgščiau) 
    • vanduo
    • likeris arba brendis: 1 valgomojo šaukšto (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia nuplaunami raudonieji serbentai ir dedami į didelį puodą. Įpilkite šiek tiek vandens, kad padengtų puodo dugną.
  2. 2. Užkaiskite puodą ant vidutinės ugnies ir kaitinkite serbentus, kol jie suminkštėja ir pradeda subliukšti. Maišykite, kad uogos tolygiai minkštėtų.
  3. 3. Kai uogos suminkštėja, nukelkite puodą nuo ugnies ir sutrinkite uogas per sietelį arba specialiu prietaisu, kad neliktų sėklyčių ir šakelių.
  4. 4. Pasverkite gautą raudonųjų serbentų tyrelę ir į ją suberkite tokį pat kiekį cukraus arba šiek tiek mažiau, jei norite mažiau saldaus džemo.
  5. 5. Supilkite serbentų tyrelę atgal į puodą kartu su cukrumi ir maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus visiškai ištirps.
  6. 6. Kai masė pradeda virti, palikite ją virti apie 5 minutes be maišymo. Tuomet išjunkite ugnį ir nugriebkite susidariusias putas.
  7. 7. Norėdami pridėti papildomo skonio, įpilkite šaukštą likerio arba brendžio, tačiau tai nėra būtina.
  8. 8. Paruoštą džemą supilkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite dangtelius ir apverskite stiklainius aukštyn kojomis, kad jie atvėstų ir susidarytų vakuumas.

Atsiliepimai