Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"

2023-10-04 Autorius oSkanu.lt

Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
Internete paieškojus galite rasti labai daug receptų itin panašių (ingredientų sudėtimi) į šį rusišką varškės pyragą. Gaminama net suabejojau, ar verta rašyti receptą. Pyrago receptą paėmiau iš "YuoTube" - рваный пирог arba Russisher zupfkuchen (vokiškai). Bet patikėkite pyragas labai skanus ir sotus. Man asmeniškai kiek primena šokoladu glaistytus sūrelius. O, kad pyragas nebūtų nuobodus padailinau jį baltu šokoladu. Atrodo, tarsi padengtas kalėdiniais sausainiais, tad Kalėdoms toks pyragas irgi puikiai tiktų.

Ingredientai

    Tešlai:
    • kvietiniai miltai: 300 gramų
    • kakavos milteliai: 20 gramų
    • kepimo milteliai: 2 arbatinių šaukštelių
    • cukrus: 120 gramų
    • vanilinis cukrus: 1 pakelio
    • kiaušiniai: 1
    • minkštas sviestas: 150 gramų
    • druska: žiupsnio
    Varškės įdarui: 
    • 9% varškė: 500 gramų 
    • rikotos sūris: 245 gramų
    • cukrus: 170 gramų
    • ištirpintas sviestas: 77 gramų
    • vanilinis cukrus
    • kiaušiniai: 4 (M dydžio)
    • vanilinio pudingo milteliai: 1 pakelio (arba 40 gramų kukurūzų krakmolo)
    • apelsino žievelė: iš 1 vnt. (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešlos paruošimas: Dubenyje sumaišome miltus, kakavos, kepimo miltelius. Išsijojame.
  2. 2. Tada suberiame cukrų, druską, įmušame kiaušinį, sudedame minkštą sviestą.
  3. 3. Tešlą minkome kol nelieka sausų ingredientų. Nereikia perminkyti tešlos, ingredientai susijungia ir sulipiname rutulį.
  4. 4. Suformuojate dešrą ir padaliname į dvi lygias dalis.
  5. 5. Didžiąją dalį paliekame įtiesti dugnui. Kitą dalį vėl daliname perpus.
  6. 6. Vieną dalį paliekame iškloti kepimo formos šonus, o likusi dalis - uždedame ant varškės viršaus.
  7. 7. Kepimo forma apvali, atsegamu kraštu, 25-26 centimetrų skersmens dydžio. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus ištepame riebalais.
  8. 8. Didžiąją tešlos dalį patrupiname į kepimo formos dugną, paspaudžiant pirštais padengiame vientisą sluoksnį.
  9. 9. Iš mažesnės tešlos dalies suformuojame 3 centimetrų aukščio bortelius. Tešlą galite padailinti šaukštu, šakute ar voleliu.
  10. 10. Formą su išklota tešlą ir likusį tešlos gabaliuku dedame pusvalandžiui į šaldytuvą.
  11. 11. Nepamirštame įkaitinti orkaitės iki 180 laipsnių temperatūros.
  12. 12. Varškės įdaro paruošimas: Į dubenį sudedame varškę, rikotos sūrį, įberiame cukraus, vanilinio cukraus, įmušame kiaušinius.
  13. 13. Elektriniu blenderiu ištriname, o jeigu neturite blenderio - išmaišome šaukštu ir ištriname per sietelį.
  14. 14. Supilame ištirpintą sviestą, įberiame vanilinio pudingo miltelių arba kukurūzų krakmolo.
  15. 15. Paruoštą įdarą sukrečiame ant atšaldytos tešlos, palyginame viršų.
  16. 16. Iš likusios tešlos atplėšiame tešlos gabaliuką, tarp pirštų suplojame (blynelį padarome) ir dedame ant varškės įdaro viršaus. Tokiais plėšytais lopinėliais padengiame pyrago viršų.
  17. 17. Dedame į iš anksto įkaitintą orkaitę, funkcija - viršus apačia , be vėjelio. Kepame 60 minučių.
  18. 18. Iškeptą atvėsiname formoje. Pats skaniausias pastovėjęs šaldytuve (šaltas).
  19. 19. Atvėsintą pyragą vos vos pabarsčiau cukraus pudra ir kiekvieną lopinėlį puošiau ištirpintu baltu šokoladu.
  20. 20. Antrą kartą pamėginau kepti ir su kokoso drožlėmis - barsčiau į dugną ir ant varškės paviršiaus. Irgi gavosi skaniai. Pasilepinkite ir Jūs!
Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
Kakavinis varškės pyragas "Rusiškas plėšytas"
Varškės pyragas su avietėmis ir kokosu
(14)
Rumuniškas varškės pyragas
(20)