Kalakutienos arba vištienos "Pastrama"

2018-05-11 Autorius Segebutės užrašai

Kalakutienos arba vištienos "Pastrama"

Ingredientai

    • kalakutienos krūtinėlės: 1 labai didelės (~2,5 kilogramo, tinka ir vištienos, tik tuo atveju kitų ingredientų kiekius mažinkite)
    • tyras vanduo: 2 litrų
    • jūros druska be jodo: 4 valgomųjų šaukštų
    • cukrus: 2 valgomųjų šaukštų (nėra būtina)
    Aptepui:
    • alyvuogių aliejus: 3 valgomųjų šaukštų (45 mililitrų)
    • paprikos milteliai: 1 valgomojo šaukšto (rūkyta paprika ne itin tinka, galite dėti ir sutraiškytų kadagio uogų)
    • šviežiai malti juodieji pipirai: 1 arbatinio šaukštelio (arba sutraiškytų raudongrūdžių pipirų su 1 valgomuoju šaukštų medaus)
    • česnakas: 4 skiltelių (sutrintų į tyrelę)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių į puodą pilkite 2 litrus vandens, vandenyje maišydamos ištirpinkite 4 valgomuosius šaukštus druskos (ir cukrų, jeigu jį naudosite). Tada krūtinėlę nuplaukite bei pamerkite pasūdytame vandenyje. Šiame etape idealiausia puodą statyti tiesiai į kriauklę, nes vandens perteklius gali lietis per puodo kraštus. Palikite puodą su mirkstančia krūtinėle vėsioje vietoje, pvz. garaže arba po stalu virtuvėje, maždaug 3-6 valandoms (arba galite krūtinėlę marinuoti šaldytuve 2 paras).
  2. 2. Tuomet dubenėlyje sumaišykite nurodytus "aptepo" ingredientus. Kalakutienos krūtinėlę ištraukite iš vandens bei lengvai nusausinkite, įtrinkite iš visų pusių paruoštu "aptepu", dėkite į sausą špižinę keptuvę.
  3. 3. Tada labai karštai įkaitinkite orkaitę - iki 250 laipsnių temperatūros. Mėsą keptuvėje statykite orkaitėn, uždarykite orkaitę labai sandariai bei kepkite pusvalandį (jeigu naudosite tik puselė krūtinėlės - 20 minučių) - jokiais būdais orkaitės nevarstykite.
  4. 4. Išjunkite orkaitę, bet nepradarykite - visa kaitra privalo likti viduje. Eikite miegoti (krūtinėlė toliau kepa).
  5. 5. Po maždaug 8-12 valandų pjaustykite krūtinėlę griežinėliais bei patiekite į stalą šalia mišrainės arba su krienų padažu. Skanaus!
  6. 6. Rekomendacija: Daugiau paukštienos patiekalų receptų rasite: Paukštienos patiekalai.
Kalakutiena mandžiūriškai
(12)
Netikras kalakutienos zuikis su sūriu
(6)
Kalakutienos kukuliai su špinokais ir sūrio padažu
(6)
Kalakutienos kepsneliai su saldžiarūgščiu padažu
(1)
Vištienos arba Kalakutienos ir bulvių apkepėle
(8)
Sultingi paukštienos kotletai
(1)
Kalakutiena troškinta su obuoliais
(5)