Karališkas slyvų pyragas su morengu

2024-08-26 Autorius Karolina Puodžiūtė

Karališkas slyvų pyragas su morengu
Slyvų pyragas su morengu – tai tikras skanėstas, kuris sujungia sodrių vaisių skonį su lengva, orine morengo tekstūra. Šio pyrago pagrindas – minkštas ir purus biskvitas, kurio švelnus saldumas puikiai dera su slyvomis, kurios kepant tampa dar sultingesnės ir išskiria savo natūralias saldžiarūgštes sultis, kurios suteikia pyragui gaivos ir ryškaus skonio. Viršų vainikuoja lengvas, orinis morengas, kurio traški, auksinė pluta maloniai kontrastuoja su slyvų minkštumu ir biskvito švelnumu. Šis pyragas – idealus desertas tiek kasdieniam pasimėgavimui, tiek ypatingoms progoms.

Redakcijos komentaras - vietoj slyvų panaudokite kitus kaulavaisius, tokius kaip nektarinai, abrikosai, kriaušės ar obuoliai. 

Ingredientai

    • Sviestas: 125 g. (kambario temperatūros, supjaustytas kubeliais)
    • Cukrus: 100 g.
    • Nutarkuota citrinos žievelė: iš 1 vnt.
    • Kiaušinių tryniai: 3 vnt.
    • Miltai: 125 g.
    • Kepimo milteliai: 1,5 arb. š.
    • Druska: 0,25 arb. š.
    • Kokoso drožlės: 20 g. (galite keisti maltais migdolais)
    • Pienas: 80 ml.
    • Vanilės ekstraktas: 1 arb. š.
    • Mėlynosios ar raudonosios slyvos: 5 vid. dydžio (apie 450 g.)
    Morengui:
    • Migdolų riekelės: 60 g.
    • Kiaušinių baltymai:  iš 3,5 didelių kiaušinių
    • Druska: 10 g. 
    • Cukrus: 185 g.
    • Vanilės ekstraktas: 1 arb. š
    • Baltojo vyno actas: 1 arb. š
    • Kukurūzų miltai: 1 arb. š.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Orkaitę įkaitinti iki 170 laipsnių temperatūros. Ant kepimo skardos, ištiestos kepimo popieriumi, paskleisti migdolų riekeles ir kepti apie 10 minučių, kol parus (stebėti, kad nesudegtų). Atidėti.
  2. 2. Orkaitės temperatūra padidinti iki 185 °C. Kepimo formą pyragui (geriausia- nuimamais kraštais) iškloti kepimo popieriumi.
  3. 3. Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakti sviestą, cukrų ir citrinos žievelę. Plakti tol, kol masė bus puri ir balsva. Plakant po vieną dėti kiaušinio trynius, po kiekvieno gerai išplakant.
  4. 4. Kitame dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir druską. Viską įsijoti į sviesto-kiaušinių-trynių masę. Tuomet suberti kokosų drožles ir gerai išmaišyti. Supilti pieną, vanilės ekstraktą ir lengvai išmaišyti visą masę.
  5. 5. Visą tešlą supilti į kepimo formą ir išlyginti paviršių ir dėti į orkaitę. Kepti apie 25 min. Pyragas bus iškepęs tada, kai įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus švarus.
  6. 6. Kol kepa pagrindas - paruošti slyvas. Jas perpjauti per pusę, pašalinti kauliukus, o tada kiekvieną pusę padalinti į 4 dalis - iš vienos slyvos išeis 8 gabaliukai.
  7. 7. Iškepus pagrindui jį išimti iš orkaitės ir kaitrą padidinti iki 200 °C.
  8. 8. Pjaustytas slyvas išdėlioti vienu sluoksniu ant iškepusio pagrindo pjauta puse žemyn.
  9. 9. Pagaminti morengą: į elektrinį plaktuvą ar dubenį sudėti baltymus, berti druską ir plakti. Susiformavus minkštoms baltoms putoms po šaukštą berti cukrų, po kiekvieno šaukšto gerai išplakant. Baltymai turi būti tokio standumo, kad apvertus dubenį jie neišbėgtų.
  10. 10. Bebaigiant plakti masę supilti vanilės ekstraktą, actą ir kukurūzų miltus. Išplakus suberti migdolų riekeles ir švelniai išmaišyti.
  11. 11. Šaukštu išdėlioti išplaktą morengą ant pyrago ir pyragą dėti į orkaitę, temperatūrą sumažinti iki 180C ir kepti apie 35min, arba tol, kol morengo viršus šiek tiek pakeis spalvą ir sukietės.
  12. 12. Morengui iškepus pyragą išimti iš orkaitės ir palikti atvėsti apie 30 min. kambario temperatūroje.
Vokiškas varškės pyragas
(4)