Karamelinis tinginys su bananais

2025-04-05 Autorius oSkanu.lt

Karamelinis tinginys su bananais
Karamelinis tinginys su bananais – tai tobulas desertas tiems, kurie nori mėgautis saldumynais, bet neturi noro ar laiko kepti sudėtingus pyragus. Tradicinis tinginys paprastai gaminamas iš sausainių ir kondensuoto pieno, tačiau šis receptas yra pagerintas gardžia karamelizuoto sutirštinto pieno nata ir švelniais bananais, kurie suteikia desertui ypatingą skonį ir tekstūrą. Jis ypač mėgstamas vaikų, bet ir suaugusieji neatsispiria šiam gardumynui. Šį desertą galima ruošti iš anksto, jis puikiai laikosi šaldytuve ir gali būti patiekiamas svečiams bet kuriuo metu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Nors recepte nurodomi sausainiai "Gaidelis" arba "Optima linija", galite naudoti ir kitus sausus sausainius, pavyzdžiui, "Selga", "Maria" arba naminius sviesto sausainius
  • Vietoje karamelizuoto sutirštinto pieno galima naudoti paprastą sutirštintą pieną ir jį patiems karamelizuoti, arba įmaišyti šiek tiek rudojo cukraus ir vanilės ekstrakto, kad gautumėte panašų skonį. 
  • Jei nemėgstate bananų arba jų neturite, galite pakeisti juos kitais vaisiais – tinka obuoliai, kriaušės ar net persikai, tačiau tuomet skonis bus kitoks. 
  • Sviestą galite pakeisti kokosų aliejumi, jei norite suteikti desertui subtilų kokosų aromatą. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Kad tinginys būtų tobulas, sausainius reikėtų sulaužyti nevienodo dydžio gabalėliais – tai suteiks desertui įdomesnę tekstūrą. 
  • Jei norite, kad desertas greičiau sustingtų, galite jį dėti į šaldiklį 2-3 valandoms, o po to perkelti į šaldytuvą. 
  • Patiekiant desertą, paviršių galima papuošti šokolado drožlėmis, kokosų drožlėmis arba smulkintais riešutais.
  • Prieš pjaustant, peilį galima sušlapinti karštu vandeniu – taip desertas bus lengviau pjaustomas ir atrodys tvarkingiau. 

Ingredientai

    22x9 centimetrų formai:
    • sausainiai "Gaidelis": ~450-500 gramų (tinka ir paprasčiausi "Optima linija", jie minkštesni, šiam tinginiui, gal net labiau tinka)
    • karamelizuotas sutirštintas pienas: 1 skardinės
    • lydytas sviestas: 200 gramų
    • bananai: 2-3 dideli (galima net ir dar daugiau)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių sausainius sulaužykite į mažus gabalėlius.
  2. 2. Tuomet bananaus supjaustykite bei sumaišykite su sulaužytais sausainiais.
  3. 3. Tada karamelizuotą sutirštintą pieną galite pakaitinti. Į puodą įpilkite vandens, įstatykite skardinę, jog vanduo siektų beveik iki viršaus. Pakaitinkite maždaug 20 minučių. O galima ir nekaitinti. Tokiu atveju reiks tiesiog labiau patrinti patį karamelizuotą sutirštintą pieną su sausainiais, jog tolygiai pasiskirstytų. Iš tiesų, didelio skirtumo tarp pašildyto ir ne nėra, tiesiog pašildytą yra daug lengviau sumaišyti.
  4. 4. Po to į sausainių, bananų bei rududu masę pilkite išlydytą sviestą. Labai gerai išmaišykite.
  5. 5. Gautą masę sukrėskite į norimą formą arba maišelį, kuriame padarykite masę norimos formos.
  6. 6. Gerai paspauskite bei uždengę maistine plėvele dėkite į šaldytuvą per visą naktį, kad gerai sustingtų. Tokiam tinginiui reikia kiek daugiau laiko sustingti nei įprastam, tačiau laukti verta! Skanaujame!
Karamelinis tinginys su bananais
Karamelinis tinginys su bananais

Atsakinėjama į Komentarą

Churros spurgos
(1)