Eklerai su grietinėlės ir varškės kremu

2025-04-03 Autorius oSkanu.lt

Eklerai su grietinėlės ir varškės kremu
Prancūziški eklerai su grietinėlės ir varškės kremu – tikras kulinarijos šedevras, kurį galima paruošti ir namų sąlygomis. Šie pūsti, lengvi ir oro pripildyti pyragaičiai su kreminiu varškės ir grietinėlės įdaru kiekviename kąsnyje suteikia neapsakomo malonumo. Eklerų istorija prasidėjo XIX amžiuje Prancūzijoje, kai žymus konditeris Marie-Antoine Carême patobulino plikytos tešlos gaminimo techniką. Nuo to laiko eklerai tapo vienu populiariausių desertų visame pasaulyje. Šis receptas leidžia jums paruošti autentiškus eklerus su subtiliu lietuvišku akcentu – varškės ir grietinėlės kremu, kuris suteikia desertui švelnumo ir išskirtinio skonio. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Tešlai galite naudoti ne tik įprastą sviestą, bet ir nesūdytą sviestą arba kokosų aliejų (nors skonis šiek tiek skirsis). 
  • Kvietinius miltus galima pakeisti speltų miltais (reikės apie 200 gramų dėl skirtingo sugeriamumo) arba universaliais miltais be glitimo, jei turite glitimo netoleravimą. 
  • Kremui vietoje įprastos varškės galima naudoti ricottos sūrį arba graikišką jogurtą, nusunktą per marlę, o plakamąją grietinėlę galima pakeisti augalinės kilmės plakama grietinėle tiems, kas vengia gyvūninės kilmės produktų. 
  • Cukrų galima pakeisti medumi, klevų sirupu ar stevijos ekstraktu pagal skonį. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Gaminant eklerus, labai svarbu tiksliai laikytis temperatūros režimo. Pradžioje kepkite aukštesnėje temperatūroje, kad eklerai greitai pakiltų, o vėliau sumažinkite temperatūrą, kad vidus iškeptų tolygiai. Neatidarinėkite orkaitės durų pirmąsias 25 minutes kepimo, nes dėl staigaus temperatūros pokyčio eklerai gali sukristi. 
  • Kremą ruoškite tik visiškai atvėsus eklerams, kad šiluma nesugadintų jo konsistencijos. 
  • Kremo įdėjimui patogu naudoti konditerinį maišelį su specialiu antgaliu, kuris leidžia lengvai užpildyti eklerus nepažeidžiant jų formos. 

Ingredientai

    12 didesnių eklerų:
    • sviestas: 100 gramų
    • miltai: 220 gramų
    • kiaušiniai: 4
    • vanduo: 250 mililitrų
    Kremui:
    • varškė: 180 gramų
    • plakamoji grietinėlė: 200 gramų
    • cukrus (pagal skonį)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia vandenį užviriname, jam užvirus dedame sviestą, palaukiame, kol vanduo su sviestu dar kartą užvirs, suberiame miltus bei gerai išmaišome, turi gautis glotnus, prie puodo sienelių neprikibęs tešlos kamuolys.
  2. 2. Tada puodą nuimame nuo ugnies.
  3. 3. Kiaušinius išplakame atskirai bei pildamos po vieną valgomąjį šaukštą kiaušinių plakinio, tešlą gerai išsukame.
  4. 4. Pagamintą tešlą sudedame į konditerinį maišelį arba į standų maišelį, išspaudžiame ant su kepimo popieriumi išklotos skardos, eklerus.
  5. 5. Tuomet įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, dedame eklerus bei kepame maždaug pusvalandį, praėjus laikui, išjungiame orkaitę ir paliekame joje eklerus dar apie 15 minučių, kad ištraukus nesukristų.
  6. 6. Įdaras: Varškę pertriname per sietelį, grietinėlę atskirai išplakame su cukrumi.
  7. 7. Tada varškę bei grietinėlę sujungiame, masę sukrečiame į konditerinį maišelį bei per atvėsusio eklero šoną įspaudžiame kremo.
  8. 8. Puošiame pagal savo norus ir fantaziją - galima ir visai nepuošti.
  9. 9. Patiekiame ir skanaujame!
Eklerai su grietinėlės ir varškės kremu
Eklerai su grietinėlės ir varškės kremu

Aurelija

Kaip labai patiko! Nuostabus eklerų įdaras. Bus gaminami dar ne vieną kartą. :)
Atsakyti