Kėdainių blynai su mėsos faršu ir sūriu

Autorius apie receptą

Šie blynai kilę iš Vidurio Lietuvos – Kėdainių krašto – ir primena senąsias bulvinių patiekalų tradicijas, kuriose bulvė nebuvo tik garnyras, bet pagrindinis sotus patiekalo pagrindas. Blynai gaminami iš šviežiai tarkuotų bulvių, įdaryti sultingu kiaulienos faršu ir pagardinti fermentiniu sūriu, kuris suteikia papildomo skonio sodrumo bei švelnios tekstūros. 

Šis patiekalas ypač mėgstamas rudens ir žiemos metu, kai norisi šilto, maistingo ir sotiško valgio. Kėdainių blynai tinka tiek kasdieniam šeimos pietų stalui, tiek vaišėms, kai norisi nustebinti svečius kaimišku autentiškumu. Vienas iš didžiausių šių blynų privalumų – galimybė juos ruošti iš paprastų, lengvai randamų ingredientų ir pritaikyti receptą pagal savo skonį ar turimą šaldytuvo turinį. 


Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos faršą galima pakeisti kalakutienos, jautienos ar vištienos faršu – tai sumažins riebalų kiekį ir suteiks kitokį skonio profilį.
  • Fermentinį sūrį galima keisti kietuoju sūriu, pavyzdžiui, „Džiugu“ arba parmezano tipo lietuvišku variantu, suteikiančiu intensyvesnį skonį.
  • Kefyrą galima pakeisti natūraliu jogurtu arba raugintu pienu – svarbu išlaikyti rūgštaus pieno produkto konsistenciją.
  • Krakmolą galima naudoti bulvių, kukurūzų arba tapijokos, priklausomai nuo to, kokį turite namuose – jis padeda sulaikyti blyno formą ir traškumą.
  • Aliejų kepimui galima keisti sviestu ar kiaulės taukais, kad blynai įgautų dar autentiškesnį skonį.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Tarkuotas bulves būtina gerai nusunkti, kitaip blynai išsileis ir bus vandeningi.
  • Krakmolą naudokite ne miltelinį, o nusistovėjusį iš bulvių sulčių – jis natūraliai sustiprina blyno struktūrą.
  • Faršą galima prieš tai šiek tiek apkepti su svogūnu – taip įdaras bus dar sodresnio skonio.
  • Kepant ant vidutinės ugnies, išvengsite degimo ir blynas spės iškepti iki centro.
  • Blynus galima kepti didesnius ar mažesnius – mažesni bus traškesni, o didesni – sotesni ir sultingesni.

Ingredientai

    • Bulvės: 1 kg
    • Svogūnas: 1 vnt.
    • Kiaulienos faršas: 200 g
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Kefyras: 100 ml
    • Fermentinis sūris: 100 g
    • Druska: pagal skonį
    • Krakmolas: 1 šaukštas (naudojamas nusistovėjęs nuo bulvių skysčio)
    • Aliejus: kepimui

    Recepto paruošimas

  1. 1. Bulves nulupkite ir sutarkuokite, paskui kruopščiai nusunkite, kad neliktų perteklinio skysčio.
  2. 2. Svogūną susmulkinkite ir sumaišykite su bulvėmis.
  3. 3. Kiaušinius sudaužykite ir supilkite į bulvių masę. Gerai išmaišykite.
  4. 4. Kefyrą įpilkite į bulvių mišinį ir įtarkuokite fermentinį sūrį. Įberkite druskos pagal skonį.
  5. 5. Prie masės pridėkite nusistovėjusį krakmolą nuo bulvių sulčių ir vėl gerai išmaišykite.
  6. 6. Kiaulienos faršą pagardinkite mėgstamais prieskoniais ir palikite atskirame dubenyje.
  7. 7. Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus. Imkite nedidelę dalį bulvių masės, formuokite blynelį, į jo centrą dėkite šaukštelį faršo ir apdenkite kitu sluoksniu bulvių.
  8. 8. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol blynas taps auksinės spalvos ir traškus iš abiejų pusių. Apverskite atsargiai, kad blynas nesulūžtų.
  9. 9. Pakartokite veiksmus su likusia mase, kepkite, kol baigsite visus blynus.

Atsiliepimai

Bananiniai blynai su šokolado gabaliukais
(2)
Mieliniai blynai su kefyru
(1)
Bulviniai blynai su mėsa iš šviežių bulvių
(1)
Lietiniai blynai su varške
(11)