Žemaičių blynai su sūriu, apvolioti džiūvėsėliuose, karšto oro gruzdintuvėje

2025-01-30 Autorius oSkanu.lt

Žemaičių blynai su sūriu, apvolioti džiūvėsėliuose, karšto oro gruzdintuvėje
Žemaičių blynai yra vienas iš populiariausių lietuviškų patiekalų, puikiai tinkantis tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms. Tradiciškai šie blynai gaminami su mėsos įdaru, tačiau ši versija yra skanesnė ir lengvesnė – su sūriu, traškia džiūvėsėlių plutele bei be papildomo aliejaus kepimui. Kepant karšto oro gruzdintuvėje, gausite traškius ir lengvus blynus be perteklinio riebalų kiekio. Tai ne tik gardus, bet ir sveikesnis pasirinkimas!

Galimos ingredientų alternatyvos

Jei neturite goudos ir mocarelos sūrio, galite eksperimentuoti su kitomis sūrio rūšimis:

  • Čederis – suteiks ryškesnį skonį.
  • Džiugas arba parmezanas – suteiks stipresnį aromatą ir sūrumą.
  • Emmental arba gruyère – puikus pasirinkimas, jei norite lengvo riešutų poskonio.

Jei norite dar sveikesnės versijos, vietoje džiūvėsėlių galite naudoti:

  • Smulkintas avižų kruopas.
  • Susmulkintus migdolus ar riešutus.
  • Kviečių sėlenas, kurios suteiks daugiau skaidulų.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Blynams formuoti naudokite drėgnas rankas, kad tešla neliptų.
  • Jei norite dar traškesnės plutelės, galite blynus apvolioti ne tik džiūvėsėliuose, bet ir lengvai paplaktoje kiaušinio tešloje.
  • Kepant karšto oro gruzdintuvėje, blynus dėkite viena eile, kad oras galėtų laisvai cirkuliuoti.

Ingredientai

    • Bulvės: 500 g
    • Goudos sūris: 100 g
    • Mocarelos sūris: 100 g
    • Kiaušinis: 1 vnt.
    • Džiūvėsėliai: 100 g
    • Druska: pagal skonį
    • Pipirai: pagal skonį
    • Muskato riešutas: žiupsnelis (neprivaloma)
    • Kvietiniai miltai: 50 g (jei tešla per minkšta)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Bulvių paruošimas: Bulves nuskusti ir išvirti pasūrintame vandenyje, kol jos taps minkštos.
  2. 2. Išvirus, gerai nusausinti ir sugrūsti iki vientisos masės.
  3. 3. Sūrio įdaras: Goudos ir mocarelos sūrį sutarkuoti ir sumaišyti.
  4. 4. Jei norite intensyvesnio skonio, galite įdėti žiupsnelį muskato riešuto.
  5. 5. Blynų formavimas: Iš bulvių masės formuoti maždaug riešuto dydžio rutuliukus, juos suplojus, viduryje dėti sūrio įdaro ir užspausti kraštus, suformuojant apvalius blynelius.
  6. 6. Apvoliojimas: Kiekvieną blynelį pirmiausia apvolioti lengvai paplaktame kiaušinyje, tada džiūvėsėliuose, kol jie bus tolygiai padengti.
  7. 7. Kepimas: Paruoštus blynus dėti į karšto oro gruzdintuvės krepšį, pasirinkti "bulvyčių" programą arba nustatyti 200°C temperatūrą ir kepti apie 15 min., kol taps auksiniai ir traškūs. Jei reikia, kepimo laiką galima pailginti.
  8. 8. Patiekimas: Patiekti karštus su grietine, jogurtu ar lengvu grietinės padažu.
  9. 9. Santrauka: Žemaičių blynai su sūriu, kepami karšto oro gruzdintuvėje, yra traškus, gardus ir lengvesnis pasirinkimas nei kepti keptuvėje su aliejumi. Patiekalas puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, o dėl variacijų su sūriais ir džiūvėsėliais galima jį pritaikyti pagal savo skonį. Be to, vienoje porcijoje yra apie 400 kcal, todėl tai gana subalansuotas ir skanus pasirinkimas. Skanaus!
Blyneliai su plaučiais
(2)
Apetitiški blynai iš cukinijos ir varškės
(10)
Mieliniai blynai su bananais
(1)
Krabų lazdelių blyneliai su majonezu ir mineraliniu
(1)