Kepta višta orkaitėje su obuoliais

2024-12-05 Autorius Vaida Bučinskienė

Kepta višta orkaitėje su obuoliais
Orkaitėje kepta višta su obuoliais ir česnakais – tai aromatingas, sultingas ir gardus patiekalas, kuris taps stalo puošmena. Višta yra įdaryta saldžiarūgščiais obuoliais ir kvapniais česnakais, kurie kepimo metu praturtina mėsą subtiliais skoniais ir sultingumu. Prieš kepant, višta yra dosniai aptepama sviestu, sumaišytu su šviežiu rozmarinu, suteikiančiu traškią auksinę plutelę ir nepakartojamą aromatą.

Kartu su višta orkaitėje kepamos bulvių skiltelės tampa tobulu garnyru. Bulvės yra pagardintos alyvuogių aliejumi, druska, šviežiai maltais pipirais ir bulvių prieskoniais, todėl įgauna traškią plutelę išorėje ir išlieka minkštos viduje.

Šis patiekalas – puikus pasirinkimas šeimos vakarienei ar ypatingai progai. Skonis subalansuotas, o aromatai užpildo visus namus jaukia šiluma.

Ingredientai

    • Višta: 1 vnt.
    • Obuoliai: 1 vnt.
    • Česnakai: 4 skiltelės
    • Rozmarinai: kelios šakelės
    • Sviestas: 70 g
    • Druska: žiupsnis
    • Pipirai: žiupsnis
    • Bulvės: 6 vnt.
    • Prieskoniai bulvėms:  1 arb. š.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pasiruošti visus ingredientus. Vištą išimti iš šaldytuvo ir palaikyti kambarioje temperatūroje šiek tiek prieš gaminimą.
  2. ingredientai
  3. 2. Vištą labai gerai nusausinti popieriniais rankšluosčiais. Kuo sausesnė oda bus, tuo geriau apskrus.
  4. nusausinti vištą
  5. 3. Į nedidelę keptuvę sudėti sviestą.
  6. sviestas keptuvėje
  7. 4. Rozmarinų lapelius nuimti nuo stiebų ir sukapoti.
  8. smulkinti rozmarinai
  9. 5. Žoleles sudėti ant sviesto ir pakaitinti, kol sviestas ištirps. Atidėti.
  10. rozmarinai su sviestu
  11. 6. Vištą apibarstyti druska ir pipirais. Barstyti kruopščiai visą paviršių, būtinai prieskonių berti ir į paukščio vidų.
  12. 7. Obuolį supjaustyti skiltelėmis.
  13. obuolių skiltelės
  14. 8. Obuolius ir česnakų skilteles sukimšti į vištos vidų. Obuolys visas gali ir netilpti, priklausomai nuo jo dydžio.
  15. kemšama višta
  16. 9. Paruoštą vištą dosniai aptepti tirpintu sviestu su rozmarinais.
  17. sviestu aptepama višta
  18. 10. Paukštį sviestu aptepti kruopščiai, visą plotą. Tai užtikrins gražesnį kepimą.
  19. paruošta kepimui višta
  20. 11. Orkaitę įkaitinti iki 230 C temperatūros ir dėti kepti maždaug 1-1,5 val. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo paukščio dydžio ir orkaitės. Labai svarbu kas 15-20 min vištą aplieti susidariusiomis sultimis, tai užtikrins, kad odelė iškeps gražiai ir tolygiai apskrus.
  21. 12. Kol višta kepa, bulves nuskusti ir supjaustyti skiltelėmis. Sudėti į dubenį ir apibarstyti druska, pipirais, bulvių prieskoniais, įpilti aliejaus.
  22. bulvės su prieskoniais dubenyje
  23. 13. Gerai išmaišyti ir perkelti į skardą.
  24. bulvės paruoštos kepimui
  25. 14. Bulvės dėti į orkaitę po višta. Kepti kol bus pilnai iškepusios.
  26. 15. Kai višta iškeps, ją išimti ir atidėti, palikti pastovėti. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 180 C temperatūros ir leisti bulvėms šiek tiek apskrusti.
  27. 16. Vištą pjaustyti ir patiekti su bulvėmis ir, jeigu noris, daržovių salotomis.
  28. Kepta višta orkaitėje su obuoliais
Receptų autorė Vaida Bučinskienė
Vištos kepimas lėtai arba kaip kepti vištą orkaitėje
(3)