Kepta vištienos krūtinėlė su rudu pievagrybių padažu, patiekta su bulvių koše

2025-03-31 Autorius oSkanu.lt

Kepta vištienos krūtinėlė su rudu pievagrybių padažu, patiekta su bulvių koše
Kepta vištienos krūtinėlė su rudu pievagrybių padažu ir bulvių koše yra klasikinis patiekalas, kuris sujungia švelnios vištienos skonį, sodrų grybų aromatą ir švelnią bulvių košę į harmoningą derinį. Šis patiekalas yra puikus pasirinkimas tiek kasdienei vakarienei, tiek ypatingoms progoms. Vištienos krūtinėlė yra liesa, baltymų gausi mėsa, kuri šiame recepte iškepama iki tobulos tekstūros – traški išorė ir sultinga viduje. Rudas pievagrybių padažas suteikia patiekalui gilų, sodrų skonį, o bulvių košė papildo patiekalą švelniu kremišku priedu. Šis patiekalas ne tik skanus, bet ir maistingas – jame gausu baltymų, angliavandenių ir skaidulų. Lietuvos virtuvėje mėsa su grybų padažu turi gilias tradicijas, o šis receptas yra modernus klasikos interpretavimas, išlaikantis autentišką skonį, bet pritaikytas šiuolaikiniam skoniui. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

  • Vištienos krūtinėlę galima pakeisti kalakutienos krūtinėle arba vištienos šlaunelėmis (pastarosios bus sultingesnės, bet turės daugiau riebalų). 
  • Pievagrybius galima pakeisti kitomis grybų rūšimis, pavyzdžiui, voveraitėmis, baravykais arba šitake grybais – kiekviena rūšis suteiks padažui savitą aromatą. 
  • Grietinėlę padaže galima pakeisti kokosų pienu arba graikišku jogurtu (mažiau kalorijų). 
  • Bulvių košei galima naudoti ir saldžiąsias bulves arba jų mišinį su paprastomis bulvėmis, taip pat žiedinių kopūstų košę (mažiau angliavandenių). Prieskonius galima keisti pagal skonį – rozmarinas, čiobrelis, mairūnas puikiai tinka prie vištienos. 

Reklama
Ad Placeholder
Ad Placeholder


Patiekalo gaminimo patarimai
 
Reklama
Ad Placeholder

Norint pasiekti geriausią rezultatą, prieš kepant vištienos krūtinėlę, ją reikėtų išimti iš šaldytuvo ir palaikyti kambario temperatūroje apie 20 minučių. Tai padės mėsai kepti tolygiai. Kepdami vištieną, nepersukiokite jos per dažnai – leiskite susiformuoti gražiai rudai plutelei. Gaminant pievagrybių padažą, grybus pirmiausia kepkite aukštoje temperatūroje, kad išgaruotų drėgmė ir jie įgautų intensyvesnį skonį. Bulvių košę plakite, kai bulvės dar karštos, taip ji bus puresnė. Jei norite ypač kremišką košę, įdėkite šiek tiek sviesto ir pašildyto pieno. Vištienos krūtinėlės vidaus temperatūra turėtų pasiekti 75°C, kad būtų garantuotas saugumas, bet neperkepkite, nes mėsa taps sausa. 

Ingredientai

    • Vištienos krūtinėlė: 800 g 
    • Pievagrybiai: 400 g 
    • Svogūnas: 1 didelis 
    • Česnakas: 3 skiltelės 
    • Grietinėlė (30% riebumo): 200 ml 
    • Vištienos sultinys: 150 ml 
    • Bulvės: 1 kg 
    • Pienas: 150 ml 
    • Sviestas: 50 g 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodieji pipirai: pagal skonį 
    • Petražolės: 1 saujelė 
    • Alyvuogių aliejus: 3 valgomieji šaukštai 
    • Miltai: 1 valgomasis šaukštas 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruošiame vištieną. Vištienos krūtinėlę nuplauname po šaltu vandeniu, nusausiname virtuviniais rankšluosčiais.
  2. 2. Supjaustome krūtinėlę į 4 vienodo dydžio gabalus. Pabarstome druska ir pipirais iš abiejų pusių.
  3. 3. Keptuvėje įkaitiname 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus. Dedame vištienos gabalus ir kepame vidutiniame karštyje po 5-7 minutes iš kiekvienos pusės, kol vištiena gražiai apskrunda ir iškeps viduje (vidaus temperatūra turėtų pasiekti 75°C). Išimame vištieną ir padedame šiltai.
  4. 4. Toje pačioje keptuvėje pradedame ruošti padažą. Įpilame dar 1 valgomąjį šaukštą aliejaus. Suberiame smulkiai supjaustytą svogūną ir kepame, kol jis tampa permatomas.
  5. 5. Svogūnams suminkštėjus, įdedame smulkiai supjaustytą česnaką ir kepame dar 1 minutę, kol skleidžiasi aromatas.
  6. 6. Subersite pievagrybius, supjaustytus plonomis riekelėmis. Kepa juos aukštoje temperatūroje, kol išgaruos drėgmė ir grybai įgis auksinį atspalvį (apie 5-7 minutes).
  7. 7. Barstykite miltus ant grybų ir gerai išmaišykite. Kepkite 1 minutę, nuolat maišydami, kad miltai neprisviltų.
  8. 8. Pamažu įpilsite vištienos sultinį, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukai. Virinkite 2-3 minutes, kol padažas šiek tiek sutirštės.
  9. 9. Sumažinsite ugnį ir įpilsite grietinėlę. Virkite ant lėtos ugnies dar 5 minutes, kol padažas taps tirštas ir kremiškas. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
  10. 10. Tuo metu paruošite bulvių košę. Bulves nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais ir užvirkite pasūdytame vandenyje. Virkite apie 15-20 minučių, kol bulvės taps minkštos.
  11. 11. Nusunksite išvirusias bulves ir sugrąžinate į puodą. Pridėkite sviestą ir leiskite jam ištirpti. Įpilkite pašildytą pieną ir plaktuvu ar šakute sutrinkite bulves iki vientisos masės. Pagardinkite druska ir pipirais.
  12. 12. Patiekdami, į lėkštę įdėkite porcijos dydžio bulvių košės, ant viršaus uždėkite keptą vištienos krūtinėlę ir apipilkite ją rudu pievagrybių padažu. Pabarstykite smulkintomis petražolėmis.

Atsakinėjama į Komentarą

Vištienos juostelės tešloje su krakmolu
(4)
Vištienos sriuba su perlinėmis kruopomis
(1)
Skaniausia apelsininė vištiena
(5)