Keptas šoninės vyniotinis Kalėdoms

2024-11-29 Autorius Karolina Puodžiūtė

Keptas šoninės vyniotinis Kalėdoms
Kalėdos – tai metas, kai namai prisipildo šilumos, artimųjų juoko ir gardžių patiekalų aromatų. Vienas iš tokių patiekalų, galinčių tapti jūsų šventinio stalo pažiba, yra keptas šoninės vyniotinis. Šis tradicinis lietuviškas patiekalas sujungia sultingą kiaulienos šoninę su aromatingais prieskoniais, sukuriant nepakartojamą skonio derinį, kuris džiugins tiek šeimos narius, tiek svečius.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Šoninė: vietoj kiaulienos šoninės galite naudoti kiaulienos sprandinę arba net vištienos filė, tačiau atkreipkite dėmesį, kad kepimo laikas gali skirtis.
  • Džiovinti pomidorai: juos galima pakeisti džiovintomis slyvomis arba abrikosais, suteikiant patiekalui saldumo ir subtilų rūgštumą.
  • Džiovinta paprika: galite naudoti rūkytos paprikos miltelius, kurie suteiks patiekalui dūmo aromato.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Prieš kepdami vyniotinį, leiskite jam pasimarinuoti bent valandą – tai padės prieskoniams geriau įsigerti į mėsą.
  • Kepimo metu į skardą įpilkite šiek tiek verdančio vandens ir aliejaus – tai padės išlaikyti mėsą sultingą ir apsaugos nuo perdžiūvimo.
  • Atvėsusį vyniotinį pjaustykite plonomis riekelėmis – taip jis atrodys estetiškiau ir bus patogiau patiekti.

Kalorijos:

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 3500 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje (apie 100 g): apie 437 kcal 

Ingredientai

    • graži šoninė: 1 kilogramo
    • džiovintas mairūnas: 3-4 arbatinių šaukštelių (arba čiobrelis)
    • garduko prieskoniai
    • smulkinti džiovinti pomidorai: 1 arbatinio šaukštelio
    • džiovinta paprika: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • česnakas: 3 skiltelių
    • druska
    • šviežiai malti pipirai

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruoškite šoninę: vidinę šoninės pusę pabarstykite smulkintais džiovintais pomidorais, džiovinta paprika, druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  2. 2. Įspauskite ir įtrinkite česnako skilteles, pabarstykite džiovintomis žolelėmis, tokiomis kaip mairūnas ar čiobrelis.
  3. 3. Formuokite vyniotinį: standžiai susukite šoninę į vyniotinį ir sutvirtinkite jį siūlu.
  4. 4. Išorę apvoliokite džiovintų žolelių ir česnako mišinyje.
  5. 5. Vyniotinį suvyniokite į aliuminio foliją ir palikite marinuotis apie 60 minučių, kad prieskoniai gerai įsigertų.
  6. 6. Kepkite vyniotinį: įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
  7. 7. Paruoštą vyniotinį dėkite į kepimo skardą, įpilkite šiek tiek verdančio vandens ir aliejaus. Kepkite apie 60 minučių – skaičiuojant po 1 valandą kiekvienam kilogramui mėsos.
  8. 8. Patiekite: iškepusį vyniotinį palikite atvėsti.
  9. 9. Atvėsus, pjaustykite plonomis riekelėmis ir patiekite. Skanaus!
  10. 10. Santrauka: Keptas šoninės vyniotinis Kalėdoms – tai tradicinis ir gardus patiekalas, puikiai tinkantis šventiniam stalui. Sultinga šoninė, pagardinta aromatingais prieskoniais, džiovintais pomidorais ir česnaku, sukuria nepakartojamą skonio derinį. Patiekalas yra gana kaloringas, todėl rekomenduojama mėgautis juo saikingai. Pasinaudokite pateiktais patarimais ir ingredientų alternatyvomis, kad pritaikytumėte receptą pagal savo skonį ir galimybes.

Atsakinėjama į Komentarą

Ilgai kepta plėšyta jautiena
(2)
Kiaulienos ir kopūstų kukuliai švediškame padaže
(1)