Kiaulienos nugarinės pjausniai, kepti keptuvėje

2025-02-24 Autorius oSkanu.lt

Kiaulienos nugarinės pjausniai, kepti keptuvėje
Kiaulienos nugarinės pjausniai, kepti keptuvėje, yra klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris sužavi savo traškia plutele ir sultingu vidumi. Šis receptas ateina iš mano močiutės virtuvės, kur jis buvo gaminamas ypatingomis progomis. Traškūs, auksinės spalvos pjausniai su aromatingomis žolelėmis ir sūriu suteikia nepakartojamą skonį, kuris pamalonins net išrankiausią gurmaną. Kiaulienos nugarinė yra viena vertingiausių kiaulienos dalių, nes ji yra liesa ir švelni. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniniams pietums, tiek šventiniam stalui. Jį galima patiekti su įvairiomis garnyrais - nuo paprastų salotų iki bulvių košės ar keptų daržovių. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Jeigu neturite Parmezano sūrio, galite naudoti kietą Džiugą arba Gran Padano sūrį. Vietoj saulėgrąžų aliejaus tinka ir rapsų aliejus, o žmonėms, kurie mėgsta stipresnį skonį - alyvuogių aliejus. Šviežias petražoles galima pakeisti krapais arba baziliku, jei norite kitokio aromato. Jei namuose neturite šviežių žolelių, galite naudoti ir džiovintas, bet tokiu atveju kiekį reikėtų sumažinti iki 2 arbatinių šaukštelių. Džiūvėsėlius galima pakeisti smulkintais riešutais arba avižiniais dribsniais, jei ieškote sveikesnės alternatyvos. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Norint pasiekti geriausią rezultatą, kiaulienos pjausnius prieš gaminimą reikėtų lengvai išmušti, kad jie būtų vienodo storio - taip jie iškeps tolygiai. Svarbu gerai įkaitinti aliejų prieš dedant mėsą, kad iš karto suformuotų traškią plutelę, kuri neleis išgaruoti mėsos sultims. Nereikėtų perpildyti keptuvės - geriau kepkite mažesnėmis partijomis, kad mėsa ne garuotų, o keptų. Jei turite termometrą, kiaulienos vidaus temperatūra turėtų pasiekti 63-65°C. 

Ingredientai

    • kiaušinių: 3
    • česnako: 1 skiltelės (smulkiai tarkuotos)
    • šviežiai kapotos petražolės: 2 šaukštų
    • 0,5 puodelio + 2 šaukštai tarkuoto Parmezano sūrio (puodelis ~250 ml)
    • druskos
    • pipirų
    • džiūvėsėlių: 1,5 puodelio
    • kiaulienos nugarinės pjausnių: 4-6
    • saulėgrąžų aliejaus: apie puodelį
    Patiekimui:
    • įvairių salotų 
    • alyvuogių aliejaus
    • citrinos sulčių
    • druskos
    • tarkuoto parmezano sūrio

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje giliame dubenyje suplakame kiaušinius, tarkuotą česnaką, petražoles, 2 šaukštus Parmezano, gerą žiupsnį druskos bei pipirus.
  2. 2. Tuomet kitame dubenyje sumaišome džiūvėsėlius, 0,5 puodelio Parmezano, gerą žiupsnį druskos, pipirus.
  3. 3. Tada gilioje keptuvėje labai gerai įkaitiname aliejų.
  4. 4. Kiaulieną merkiame į kiaušinių plakinį, apvoliojame džiūvėsėliuose. Dedame į keptuvę kepti.
  5. 5. Kepame po kažkur 4 minutes iš kiekvienos pusės priklausomai nuo kiaulienos storio arba kol gražiai apskrus.
  6. 6. Iškeptus pjausnius sudedame ant popierinių rankšluosčių, kad nuvarvėtų nereikalingo aliejaus perteklius.
  7. 7. Jei norite, tiekiame su salotomis (ar arugula) apšlakstytomis alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, paskanintomis druska, pipirais bei stambiai tarkuotu Parmezanu. Skanaus!
Charčio su kiauliena
(6)
Garnyras prie keptų šonkauliukų
(1)
Šaltiena greitpuodyje
(7)