Karkos vyniotinis greitpuodyje

2025-02-18 Autorius oSkanu.lt

Karkos vyniotinis greitpuodyje
Tradicinis lietuviškas karkos vyniotinis, paruoštas moderniu būdu greitpuodyje, yra puikus būdas išsaugoti autentišką skonį sutaupant brangaus laiko. Šis patiekalas išsiskiria savo sultingumu ir minkštumu, o naudojant greitpuodį, gaminimo procesas tampa daug efektyvesnis nei tradicinis virimo būdas. Vyniotinis puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek šventinėms vaišėms. Patiekalas ypatingai populiarus šaltuoju metų laiku, kai norisi sotesnio ir šiltesnio maisto. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Tradicinei karkai galima naudoti ir kitus kiaulienos gabalus, pavyzdžiui, mentę ar kumpį. Prieskonių mišinį galima papildyti kmynais, kadagio uogomis ar raudonėliu. Vietoj įprasto lauro lapo tinka ir džiovinti bazilikai. Jei nemėgstate česnako, galite jį pakeisti svogūnų milteliais. 

Patiekalo gaminimo patarimai
 

Prieš gaminant būtina įsitikinti, kad mėsa yra kambario temperatūros. Prieskonius geriausia įtrinti į mėsą kelias valandas prieš gaminimą, kad skonis būtų sodresnis. Greitpuodyje svarbu neviršyti rekomenduojamo vandens kiekio. Po gaminimo rekomenduojama leisti mėsai pastovėti 15 minučių, kad sultys pasiskirstytų tolygiai. 

Kalorijos
 

  • Bendras patiekalo kalorijų kiekis: 2400 kcal.
  • Vienos porcijos (skaičiuojant 8 porcijas) kalorijų kiekis: 300 kcal. 

Ingredientai

    • Kiaulienos karka: 1.5 kg.
    • Druska: 2 arbatiniai šaukšteliai.
    • Juodieji pipirai: 1 arbatinis šaukštelis.
    • Česnakas: 4 skiltelės.
    • Lauro lapai: 2 vienetai.
    • Vanduo: 500 ml.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Kruopščiai nuplauname karką po šaltu tekančiu vandeniu ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu.
  2. 2. Sumaišysime druską su maltais juodaisiais pipirais.
  3. 3. Įtriname mėsą paruoštu prieskonių mišiniu.
  4. 4. Nulupame ir susmulkiname česnako skilteles.
  5. 5. Padarome nedidelius įpjovimus mėsoje ir į juos įdedame susmulkintą česnaką.
  6. 6. Įpilame vandenį į greitpuodį.
  7. 7. Įdedame karką į greitpuodį.
  8. 8. Pridedame lauro lapus.
  9. 9. Uždarome greitpuodį ir nustatome vidutinę temperatūrą.
  10. 10. Verdame 60 minučių.
  11. 11. Kai laikas baigiasi, leidžiame slėgiui natūraliai sumažėti.
  12. 12. Atidarome greitpuodį ir patikrinome mėsos minkštumą šakute.
  13. 13. Išimame karką ir leidžiame jai pastovėti 15 minučių.
  14. 14. Supjaustome riekelėmis ir patiekiame.
  15. 15. Santrauka: Karkos vyniotinis greitpuodyje yra tradicinis lietuviškas patiekalas, kurį galima paruošti žymiai greičiau nei įprastu būdu. Šis receptas leidžia išsaugoti visą mėsos sultingumą ir skonį, o naudojant greitpuodį, gaminimo procesas tampa efektyvesnis ir paprastesnis. Patiekalas puikiai dera su virtomis bulvėmis, šviežiomis daržovėmis ar raugintais kopūstais. Tinkamai paruoštas vyniotinis išlieka sultingas ir minkštas net ir kitą dieną.
WOK ryžių makaronai su kiauliena
(2)
Lietinių sumuštiniai "Ala kebabai"
(1)