Lokio pėda - kiaulienos sprandinės kepsnys su sūriu ir majonezu, orkaitėje

2025-02-26 Autorius oSkanu.lt

Lokio pėda - kiaulienos sprandinės kepsnys su sūriu ir majonezu, orkaitėje
Labai gardūs ir spalvingi kiaulienos kepsniai su sūriu ir majonezu, kepti orkaitėje, labai gražiu pavadinimu - Lokio pėda. Man tai vienas pačių mėgstamiausių kepsnių, kuriuos kada esu gaminusi. Vyras juos taip gyrė, kad šį patiekalą teko gaminti tris dienas iš eilės, nes vis neatsibodo. Tikrai rekomenduoju pamėginti ir šitaip pasigaminti. Labai skanūs pietūs arba vakarienė tikrai garantuota! ;)

Galimos ingredientų alternatyvos 

  • Nors tradiciškai Lokio pėda gaminama iš kiaulienos sprandinės, galite naudoti ir kitas kiaulienos dalis, pavyzdžiui, kiaulienos kumpį arba nugarinę. Jei norite lengvesnio varianto, galite rinktis kalakutienos krūtinėlę arba vištienos filė. 
  • Fermentinį sūrį galima pakeisti kietuoju sūriu, pavyzdžiui, Džiugu, Parmezanu arba Čederiu. Kiekvienas sūris suteiks skirtingą skonį, todėl galite eksperimentuoti. 
  • Vietoje įprasto majonezo galite naudoti naminį majonezą arba graikišką jogurtą, sumaišytą su citrinos sultimis – taip patiekalas bus lengvesnis ir mažiau kalorijas. 
  • Jei neturite provanso žolelių, galite naudoti itališkas žoleles, čiobrelius, rozmarinus arba bazilikų ir origano mišinį. 

Patiekalo gaminimo patarimai
 

  • Kad mėsa būtų dar sultingesnė, prieš gaminimą galite ją marinuoti kelioms valandoms arba per naktį. Marinatui galite naudoti alyvuogių aliejų, citrinų sultis, smulkintą česnaką ir žoleles. 
  • Svarbu neperkepti mėsos – optimali vidinė temperatūra yra apie 65-70°C. Naudokite mėsos termometrą, jei turite, kad užtikrintumėte tobulą rezultatą. 
  • Prieš pjaustydami patiekalą, leiskite jam pastovėti 5-10 minučių – taip sultys pasiskirstys tolygiai ir mėsa bus dar skanesnė. 
  • Jei norite ryškesnio skonio, galite pridėti šiek tiek smulkinto česnako arba raudonojo vyno į garstyčių ir medaus mišinį. 

Ingredientai

    • Kiaulienos sprandinė: 1 kg (arba kiaulienos kumpio) 
    • Provanso žolelės: 2 arbatiniai šaukšteliai 
    • Druska: pagal skonį 
    • Pipirai: pagal skonį 
    • Morkos: 3 vidutinio dydžio 
    • Svogūnai: 2 vidutinio dydžio 
    • Majonezas: 3 valgomieji šaukštai (neprivaloma) 
    • Garstyčios: 2 valgomieji šaukštai 
    • Medus: 1-2 valgomieji šaukštai 
    • Fermentinis sūris: 200 g 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pradžioje mėsą supjaustykite maždaug 1 centimetro storio riekelėmis. Pabarstykite su druska, pipirais bei provanso žolelėmis. Pastatykite vėsiai.
  2. 2. Tuomet supjaustykite svogūnus pusžiedžiais (galite ir smulkiau), morkas - plonais griežinėliais.
  3. 3. Daržoves apkepinkite keptuvėje, kol jos šiek tiek suminkštės. Atvėsinkite bei įdėkite šaukštą majonezo.
  4. 4. Tada garstyčias sumaišykite su medumi bei šiuo mišiniu aptepkite, sudėtą į kepimo skardą, mėsą.
  5. 5. Po to ant kepsnių sudėkite daržoves bei dėkite į įkaitintą iki 200 laipsnių temperatūros orkaitę maždaug 20-25 minutes.
  6. 6. Kepsnius ištraukite bei apibarstykite su sūriu. Dar pakepkite, kol gražiai išsilydys sūris.
  7. 7. Galiausiai patiekite su mėgstamomis daržovėmis, ryžiais arba bulvėmis.
  8. 8. Patarimas: Svarbu neperkepkite, kad kepsniai išliktų sultingi bei mėsa neišdžiūtų. Skanaus!
Lokio pėda - kiaulienos sprandinės kepsnys su sūriu ir majonezu, orkaitėje
Lokio pėda - kiaulienos sprandinės kepsnys su sūriu ir majonezu, orkaitėje
Lokio pėda - kiaulienos sprandinės kepsnys su sūriu ir majonezu, orkaitėje

Angele Lusiene

Geras receptas , skanu.
Atsakyti

Raimonda

Tikrai labai skanu! Net vaikai valgė taip keptą mėsytę. :)
Atsakyti

Rimvydė

Reikės dažniau išsikepti, nes labai patiko. Visai nesunku paruošti.
Atsakyti

30+

Geras receptas, kai darai pagal jį gaunasi super. Aš galvoju paimprovizuosiu biškį. Nusipirkau Rimeke jautienos kumpio už 10 eurų kilogramui, brangiausia mėsa kurią pirkau gyvenime, ale palepinsiu šeimyną lokio pėda su jautiena, prabangiai, o tai pigiausią ir pigiausią, akcijinę nukainuotą visada perku. Sudedu viską kaip pagal receptuką, jautiena raudona, graži, iškepu, prigaminu garnyrų kol kepa, sudedu, nu žiauriai gražiai atrodo, restorano kokybė, super. Šeimyna susėda, pyst vieną kasnį, čiut dantys nelūžo! Galvoju kas čia do curva mač, pradėjau pjaustyt, peilis neima, šakutė iš ikėjos sulinko,įkast neįkandu, skonis kaip čebato. Jei ne sūris ir morkos, išvis būtų tas pats kas stalo kampą ėst. Supratau, kad su brangia mėsa gamint ne man. Gimei ubagu ir ėsk kaip ubagas. Skanaus!
Atsakyti

Juozas

Labai patiko. ;) Ačiū
Atsakyti
Čičinsko kepsnys
(23)