Manau, kad lapiniai kopūstai jau nebėra naujiena Lietuvoje, o sodininkai ją tikrai privalo pamėgti, kadangi ši daržovė yra nereikli, patvari, dekoratyviai graži - šiaip garbiniuotais kopūstais galima takelių kraštus apsisodinti. Lapiniai kopūstai yra artimiausi laukinių kopūstų giminaičiai, žinoma, kad jie buvo naudojami maistui dar senovės romėnų ir graikų.
Lapiniai kopūstai dar vadinami pačia sveikiausia daržove. Žalias chlorofilas - odos sveikatos, žarnyno, imuniteto ir laimės eliksyras. Lapinių kopūstų yra paplitusios trys rūšys:
1. garbiniuoti - tokie, kuriuos ir ruošiu recepte
2. dekoratyviniai arba ornamentiniai - stipriau garbiniuoti, tinka prie centrinių namo laiptelių sodinti
3. dinozauriniai - šviesesniais ir tamsesniais plėmais, karpytais kraštais.
Ši daržovė turi vertingų medžiagų kaip augalinis kalcis, vitaminai A, C, B6; magnio, kalio, vario, mangano, geležies, sieros ir fosforo augaliniai junginiai - tai gyvos žalios fito-ląstelės, nesulyginamos su vitaminais ir papildais tabletėse. Taip pat lapiniai kopūstai yra pilni vitamino K, kuris reguliuoja kraujo krešėjimą, naikina pajuodusius paakius, yra kraujagyslių apsauga nuo kalcifikacijos. Taip pat šie kopūstai turi karotenoidų ir flavanoidų - vėžio ląstelių priešų, bei liuteino ir zeaksantino, kurie reikalingi akių sveikatai.
Termiškai apdoroti lapiniai kopūstai turi suaktyvėjusius antioksidantus, kurie išvalo organizmą nuo tulžies rūgšties pertekliaus, mažina blogo cholesterolio kiekį kraujyje bei mažina širdies ligų riziką. Tad jei esate sveiki ir norite tokiais likti, arba žinote asmenį kuriam reikia sveikatos "stiprintuvo" - mėgaukitės patys ir kitus vaišinkite šiais nuostabiais lapiniais kopūstais.
Šie traškučiai neturi būti visiškai sausi, tad nereikia kepinti iki rudumo. Kadangi visos orkaitės yra skirtingos ir kiekvieno virtuvės šeimininko kopūstai bus skirtingo drėgnumo/jaunumo/šviežumo - patariu kas 2-3 min varstyti orkaitę ir patikrinti kaip vyksta kepimas. Man patys skaniausi nesudžiūvę kopūstų traškučiai jie būna dar šiek tiek tamprūs, kramtosi lyg guma, o skonis "ilgai grojantis". Lapinių kopūstų traškučių skonis yra kažkas tarpinio tarp kepintų briuselio ir paprastų kopūstų, bet yra skaniau už abi rūšis.
Labai svarbu, kad ruošdami nepadaugintumėte druskos ir aliejaus, kaip aš padariau kepdama pirmąjį kartą. Išprieskoniuoti lapiniai kopūstai prieš kepimą buvo idealaus skonio, o iškepę lapeliai susitraukė, išdžiūvo, jautėsi per daug druskos ir riebalai nuo jų tiesiog varvėjo.
Mūsų šeimoje visiems be išimties labai skanus RAW šio recepto variantas - jie termiškai neapdoroti, tik išmaišyti prieskoniuose ir alyvuogių aliejuje, palikti skoniams persisunkti maždaug 1 val. Po valandos lapai tampa ryškiai žali, kiek minkštesni, bet vis dar natūraliai traškūs, labai smagu juos tokius šviežius pakramtyti. Tikrai rekomenduoju šiuo valgiu nustebinti savo artimuosius. Šis patiekalas gali atstoti salotas ar garnyrą, jis labai tinka prie tamsios mėsos - jautienos didkepsnio, avienos ar antienos.
Reklama
Paruošimui reikia kepimui orkaitėje tinkančią blėkutę (arba dvi), išklotą su silikoniniu lakštu arba kepimo popieriumi, didelį dubenį ir salotų džiovinimo karuselę. Išeiga - viena sveikuoliška veganiška/vegetariška porcija arba 4 garnyrai prie mėsos (4 užkandžiai).