Lašiša su shiitake grybų padažu ir smidrais

2025-03-29 Autorius oSkanu.lt

Lašiša su shiitake grybų padažu ir smidrais
Lašiša su shiitake grybų padažu ir smidrais – tai elegantiškas ir išskirtinio skonio patiekalas, atkeliavęs iš Anglijos virtuvės. Kai pirmą kartą išgirdau apie šį gaminį, skeptiškai žiūrėjau į žuvies ir grybų derinį, manydama, kad šie produktai visiškai nedera tarpusavyje. Tačiau apsilankius Anglijoje, teko paragauti šį netikėtą skonių duetą, kuris visiškai pakeitė mano nuomonę. Dabar šį patiekalą dažnai gaminu namuose ir negaliu atsistebėti, kaip puikiai švelnus lašišos skonis dera su sodriais shiitake grybais ir traškiais smidrais. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui, kai norite nustebinti svečius neįprastu, bet labai gardžiu deriniu. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 


Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Gaminant lašišą, svarbu jos neperkepti – žuvis turi išlikti sultinga ir minkšta. Kepkite žuvį ant vidutinės kaitros, pradėdami nuo odos pusės, jei ji yra su oda. Shiitake grybų nereikėtų plauti vandeniu, nes jie sugeria drėgmę – geriau juos nuvalyti sausu šepetėliu arba popieriniu rankšluosčiu. Smidrus virkite al dente – jie turi būti traškūs, bet ne žali. Prieš virdami, nupjaukite medinius smidrų galus, kurie yra kieti ir nevalgomi. 

Ingredientai

    • Lašiša: 600 g 
    • Shiitake grybai: 200 g 
    • Smidrai: 300 g 
    • Raudonas svogūnas: 1 vidutinis 
    • Sviestas: 40 g 
    • Pienas: 100 ml 
    • Grietinė: 100 g 
    • Druska: pagal skonį 
    • Juodi malti pipirai: pagal skonį 
    • Žuvies prieskoniai: 1 arbatinis šaukštelis 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Lašišą kruopščiai nuvalome, nuplauname ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais.
  2. 2. Pabarstykite žuvį žuvies prieskoniais ir leiskite jai trumpai pasimarinuoti, apie 15 minučių.
  3. 3. Įkaitinkite keptuvę ant nedidelės ugnies ir dėkite lašišą. Kepsite ne ilgiau kaip 10 minučių, vis apversdami, kad apkeptų iš visų pusių.
  4. 4. Kitoje keptuvėje ištirpinę sviestą, apkepa raudonąjį svogūną, kol jis tampa minkštas ir permatomas.
  5. 5. Tuomet į keptuvę įdėsime supjaustytus shiitake grybus (nepamirškite, kad jų nereikia plauti, tik nuvalyti).
  6. 6. Po kelių minučių kepimo, grybus užpilsite pienu.
  7. 7. Įdėkite grietinę, įberkite druskos ir juodųjų maltų pipirų pagal skonį, ir maišydami pakaitinkite, kol padažas šiek tiek sutirštės.
  8. 8. Kol ruošiasi padažas, puode užvirinkite vandenį smidrų virimui.
  9. 9. Nupjovus medinius smidrų galus, juos reikia sudėti į verdantį vandenį ir virti apie 7 minutes, kol jie taps minkšti, bet dar traškūs.
  10. 10. Patiekalą patiekiame lėkštėje taip: pirma dedame lašišą, ant viršaus užpilame shiitake grybų padažą, o šalia išdėliojame virtus smidrus.
Lašiša su shiitake grybų padažu ir smidrais
Lašiša su shiitake grybų padažu ir smidrais
Salmon gravlax receptas - skandinaviškai marinuota-sūdyta lašiša
(2)
Tikras cezario salotų padažas - cezario salotos su vištiena / krevetėmis ar lašiša
(7)