Lietiniai blyneliai su maltos mėsos įdaru ir pomidorais

2024-11-26 Autorius Karolina Puodžiūtė

Lietiniai blyneliai su maltos mėsos įdaru ir pomidorais
Lietiniai blyneliai su maltos mėsos įdaru ir pomidorais – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris džiugina savo skoniu ir sotumu. Ploni, minkšti lietiniai, įdaryti sultingu maltos mėsos ir pomidorų mišiniu, puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei. Šis patiekalas ne tik skanus, bet ir maistingas, todėl patiks visai šeimai.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Miltai: vietoj kvietinių miltų galite naudoti speltos arba pilno grūdo miltus, kad padidintumėte patiekalo maistinę vertę.
  • Vanduo: vietoj vandens tešlai galite naudoti pieną arba augalinį pieną (pvz., migdolų ar avižų), kad lietiniai būtų dar minkštesni ir turtingesnio skonio.
  • Malta mėsa: galite rinktis jautienos faršą, kiaulienos faršą, vištienos faršą arba kalakutienos faršą pagal savo skonį.
  • Pomidorai: šviežius pomidorus galima pakeisti konservuotais pomidorais savo sultyse arba pomidorų pasta, pritaikant kiekį pagal skonį.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Tešlos konsistencija: tešla turėtų būti skystoka, kad lietiniai būtų ploni ir lengvai kepami. Jei tešla per tiršta, įpilkite šiek tiek daugiau vandens ar pieno.
  • Lietinių kepimas: prieš kiekvieną lietinį lengvai patepkite keptuvę aliejumi arba sviestu, kad blynai nepriliptų ir būtų lengvai apverčiami.
  • Įdaro paruošimas: norint, kad įdaras būtų vientisas ir lengvai sukamas į lietinius, galite jį sutrinti trintuvu arba mėsmale.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 2000 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje: apie 500 kcal 

Ingredientai

    • kiaušiniai: 2
    • druska: 1,5 arbatinio šaukštelio
    • cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
    • vanduo: ~250 mililitrų
    • miltai: 5 valgomųjų šaukštų su kaupu
    • aliejus: 1 valgomojo šaukšto
    Įdarui:
    • malta mėsa: ~500 gramų (dėkite pagal skonį)
    • pomidorai: 3
    • svogūnai: 1 (didelio)
    • druska
    • pipirai
    • vanduo: 0,5 stiklinės

    Recepto paruošimas

  1. 1. Lietinių tešlos paruošimas: Kiaušinius suplakite kartu su cukrumi, druska ir aliejumi, kol mišinys taps vientisas.
  2. 2. Po truputį įmaišykite vandenį, nuolat plakdami, kad nesusidarytų gumulėlių.
  3. 3. Suberkite persijotus miltus ir gerai išmaišykite, kol tešla taps lygi ir skystoka.
  4. 4. Uždenkite dubenį ir leiskite tešlai pastovėti apie 30 minučių.
  5. 5. Po poilsio dar kartą permaišykite tešlą ir kepkite lietinius įkaitintoje keptuvėje, kiekvieną pusę kepdami apie minutę.
  6. 6. Įdaro ruošimas: Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
  7. 7. Apkepkite jį keptuvėje su šlakeliu aliejaus, kol taps auksinės spalvos.
  8. 8. Į keptuvę įdėkite maltą mėsą ir kepkite ją, maišydami, kol mėsa taps biria ir visiškai paruduos.
  9. 9. Pomidorus nulupkite (trumpai panardinę į verdantį vandenį) ir supjaustykite mažais kubeliais. Įdėkite juos į keptuvę su mėsa.
  10. 10. Sumaišykite viską keptuvėje ir supilkite vandenį. Sumažinkite ugnį, uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite apie 10 minučių.
  11. 11. Po 10 minučių nuimkite dangtį, padidinkite ugnį ir toliau maišykite, kol išgaruos vandens perteklius. Įdaras turėtų būti tirštas ir kvapnus.
  12. 12. Pagardinkite druska bei pipirais pagal savo skonį. Jei norite, įdarą galite sutrinti blenderiu, kad būtų vientisas.
  13. 13. Lietinių paruošimas su įdaru: Į kiekvieną lietinį dėkite po šaukštą paruošto įdaro, tolygiai paskleisdami.
  14. 14. Lietinius sulenkite norima forma (vyniokite kaip suktinuką arba lankstykite kaip vokelį).
  15. 15. Jei pageidaujate, paruoštus lietinius galite trumpai apkepti keptuvėje, kol jie taps šiek tiek traškūs.
  16. 16. Patiekimas: Paruoštus lietinius patiekite karštus. Papuoškite šviežiomis žolelėmis ar patiekite su grietinės padažu, jei norite.
Cukinijų blyneliai su avinžirniais
(2)
Apetitiški blynai iš cukinijos ir varškės
(10)