Ligitos "Napoleonas" su kremu ir džemu

2025-04-17 Autorius oSkanu.lt

Ligitos "Napoleonas" su kremu ir džemu
Klasikinis "Napoleono" tortas – tai vienas populiariausių desertų Lietuvoje, kuris sužavi savo traškiais sluoksniais ir švelnaus, kreminio skonio deriniu. Šis tortas idealiai tinka šeimos šventėms, jubiliejams ar tiesiog jaukiam savaitgalio pasisėdėjimui prie kavos. Traški tešla, suderinta su švelniu vaniliniu kremu ir rūgštelės suteikiančiu džemu, sukuria nepakartojamą skonių simfoniją, kuri ilgam išliks jūsų atmintyje. Tradiciškai "Napoleonas" gaminamas iš daugelio plonų tešlos lakštų, kurie, sutepta kremu, per naktį suminkštėja ir tampa nepaprastai sultingi. Ligitos receptas išsiskiria tuo, kad keletas sluoksnių praturtinami rūgštelę turinčiu spanguolių arba bruknių džemu, kuris suteikia tortui gaivumo ir subalansuoja saldumą. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Torto lakštams
Reklama

  • Vietoje paprasto sviesto galite naudoti ir sviestą su druska, tačiau tuomet nereikės papildomai dėti druskos.
  • Citrinos sultis galima pakeisti actu (1 šaukšteliu) arba obuolių actu.
  • Miltus galima naudoti tiek kvietinius aukščiausios rūšies, tiek pirmojo tipo. Ypatingam skoniui galima dalį miltų (apie 50g) pakeisti migdolų miltais.

Kremui:
 
  • Vietoje 3% pieno galima naudoti 2,5% arba 3,5% riebumo pieną. Norint tirštesnio ir dar skanesnio kremo, galima dalį pieno (apie 200 ml) pakeisti 35% grietinėle.
  • Vanilės pastą galima pakeisti vanilės ekstraktu, vanilės cukrumi (2 šaukšteliais) arba natūraliai išskobta vanilės ankšties sėklomis.
  • Vietoje balto cukraus galima naudoti rudą cukrų arba cukraus pudra, kuri greičiau ištirps.

Papildomai:
 
  • Bruknių ar spanguolių džemą galima pakeisti aviečių, serbentų ar vyšnių džemu.
  • Šviežias spanguoles galima pakeisti trintomis šviežiomis avietėmis, mėlynėmis arba serbentais, sumaišytais su medumi ar cukrumi.
  • Tortą galima pagardinti ir švelniai skrudintais riešutais (lazdyno, migdolų arba graikiniais), kurie suteiks papildomo traškumo.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  1. Tešlą būtina atšaldyti ne mažiau kaip valandą, kad ji taptų lengviau kočiojama ir netrūkinėtų.
  2. Kočiojant tešlą, rekomenduojama naudoti minimalų kiekį miltų, kad tešla netaptų per sausa.
  3. Iškepus lakštus, palikite juos pilnai atvėsti ant grotelių, kad išliktų traškūs.
  4. Kremą gaminkite ant vidutinės kaitros, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukai.
  5. Prieš sluoksniuojant tortą, įsitikinkite, kad kremas visiškai atvėsęs – taip išvengsite lakštų suminkštėjimo per anksti.
  6. Tortą rekomenduojama laikyti šaldytuve ne mažiau kaip 12 valandų, idealu – per naktį, kad lakštai suminkštėtų ir įgertų kremo skonį.
  7. Prieš patiekiant, tortą išimkite iš šaldytuvo 15-20 minučių anksčiau, kad jis įgautų kambario temperatūrą – taip skonis bus intensyvesnis.

Ingredientai

    Torto lakštams: 
    • Sviestas: 200 g
    • Kiaušinis: 1 vnt.
    • Miltai: 320 g
    • Vanduo: 70 ml
    • Citrinos sultys: 1 šaukštas
    • Druska: žiupsnelis
    Kremui:
    • Kiaušinių tryniai: 3 vnt.
    • Pienas (3% riebumo): 500 ml
    • Cukrus: 1 stiklinė
    • Miltai: 1/2 stiklinės
    • Sviestas: 100 g
    • Vanilės pasta: 1 šaukštelis
    Papildomai:
    • Bruknių ar spanguolių džemas: pagal skonį (apie 200 g)
    • Arba šviežios/šaldytos spanguolės: 200 g, sumaišytos su 3-4 šaukštais cukraus ar medaus

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia pasiruošiame torto lakštų tešlą. Į dubenį įmušame kiaušinį, įpilame vandenį ir citrinos sultis. Viską kruopščiai išplakame šakute arba plaktuvu iki vienalytės masės.
  2. 2. Kitame didesniame dubenyje sumaišome persijotus miltus su mažais kubeliais supjaustytu šaltu sviestu. Pirštų galiukais arba rankiniu plaktuvu triname miltus su sviestu, kol gauname drėgnus trupinius, panašius į stambius trupėsius. Įberiame žiupsnelį druskos ir išmaišome.
  3. 3. Į miltų ir sviesto mišinį supilame paruoštą kiaušinio skystį. Švelniai ir greitai užminkome tešlą, kol ji tampa vientisa. Pernelyg ilgai neminkome, kad tešla netaptų kietoka. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą mažiausiai vienai valandai, o geriausiai – 2 valandoms.
  4. 4. Praėjus laikui, orkaitę įkaitiname iki 180°C temperatūros. Kepimo skardas išklojame kepimo popieriumi.
  5. 5. Atšaldytą tešlą išimame iš šaldytuvo ir padalijame į 8-10 vienodų dalių. Kiekvieną tešlos dalį dedame ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir labai plonai iškočiojame, stengdamiesi išgauti kuo plonesnius lakštus. Iš iškočiotos tešlos išpjauname norimo dydžio ir formos (dažniausiai apvalų) lakštą.
  6. 6. Iškočiotus lakštus subadome šakute keliose vietose, kad kepant nesusidarytų oro burbuliukai. Perkėlę ant kepimo popieriumi išklotos skardos, lakštus kepame įkaitintoje orkaitėje 8-10 minučių, kol jie tampa švelniai auksinės spalvos. Atidžiai stebime – lakštai gali greitai perkepti!
  7. 7. Iškeptus lakštus atsargiai išimame ir dedame ant grotelių, kad visiškai atvėstų. Tą patį procesą kartojame su visomis tešlos dalimis. Likusius tešlos kraštus irgi kepame, nes jų prireiks trupiniams, kuriais papuošime tortą.
  8. 8. Dabar ruošiame vanilės kremą. Į vidutinio dydžio dubenį sudedame kiaušinių trynius, suberiame cukrų ir įmaišome vanilės pastą. Plakame trynius su cukrumi, kol masė pabąla ir kiek sutirštėja.
  9. 9. Į kiaušinių ir cukraus mišinį įpilame maždaug 100 ml šalto pieno, suberiame miltus ir energingai išplakame, kad neliktų jokių gumuliukų.
  10. 10. Likusį pieną supilame į puodą ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol pienas beveik užverda. Kai pieną įkaista iki virimo taško, sumažiname kaitrą iki minimalios.
  11. 11. Labai lėta srovele, nuolat energingai maišydami, pilame paruoštą kiaušinių, cukraus ir miltų mišinį į karštą pieną. Maišome plakimo šluotele arba mediniu šaukštu be pertraukos, kad kremas nesudegtu ir nesusidarytų gumuliukai.
  12. 12. Toliau kaitiname kremą ant labai mažos ugnies, nepaliaujamai maišydami, kol jis pradeda tirštėti. Tai užtruks maždaug 5-7 minutes.
  13. 13. Kai kremas sutirštėja, įdedame sviestą, supjaustytą mažais kubeliais, ir toliau maišome, kol sviestas visiškai ištirpsta ir įsimaišo į kremą. Kremas turi būti tirštos grietinės konsistencijos – nei per skystas, nei per tirštas.
  14. 14. Paruoštą kremą nukeliame nuo ugnies, perkeliame į švarų dubenį ir paviršių uždengiame maistine plėvele taip, kad ji liestų patį kremą – taip išvengsime plėvelės susidarymo ant paviršiaus. Paliekame kremą visiškai atvėsti kambario temperatūroje, o vėliau galima perkelti į šaldytuvą.
  15. 15. Pradedame torto sluoksniavimą. Ant torto padėklo ar lėkštės dedame pirmą lakštą ir gausiai aptepame jį atvėsusiu vanilės kremu. Ant kremo uždedame kitą lakštą ir vėl aptepame kremu.
  16. 16. Trečiąjį ar ketvirtąjį lakštą aptepame ne kremu, o bruknių ar spanguolių džemu arba paruoštomis trintomis spanguolėmis su cukrumi. Džemą tepame plonu sluoksniu, kad tortas nebūtų per daug drėgnas.
  17. 17. Toliau tęsiame sluoksniavimą, kaitaliodami kremu tepamus lakštus su 1-2 lakštais, apteptais džemu. Paskutinį lakštą aptepame kremu ir kruopščiai padengiame kremu visus torto šonus.
  18. 18. Iš likusių iškeptų tešlos kraštų pasidarome trupinius – sumalame juos elektriniu trintuvu arba sutriname rankomis iki smulkių trupinių. Šiais trupiniais apibarstome visą torto paviršių ir šonus.
  19. 19. Papuoštą tortą dedame į šaldytuvą ir laikome ten ne mažiau kaip 12 valandų, o geriausia – per naktį, kad lakštai suminkštėtų ir įgertų kremo skonį.
  20. 20. Prieš patiekiant, tortą išimame iš šaldytuvo 15-20 minučių anksčiau, kad jis šiek tiek atšiltų – taip skonis bus intensyvesnis. Pjaustome tortą aštriu peiliu, prieš tai pamirkytu karštame vandenyje ir nusausintu – taip pjūvis bus daug tvarkingesnins.
Ligitos "Napoleonas" su kremu ir džemu
Ligitos "Napoleonas" su kremu ir džemu
Ligitos "Napoleonas" su kremu ir džemu
Naminis citrininis pyragas - tortas Napoleonas
(4)
Špinatų tortas su pertepimu ir glajumi pagal Beatą
(8)
Šokoladinis tortas su jogurtiniu kremu ir braškėmis | Receptas
(8)
Jogurtinis tortas su vaisiais
(32)
Morenginis tortas su kavos kremu ir datulėmis
(3)