Tortas "Pavlova" su grietinėle ir vaisiais / uogomis

2025-04-25 Autorius oSkanu.lt

Tortas "Pavlova" su grietinėle ir vaisiais / uogomis

Reklama

Tortas "Pavlova" – tai klasikinis Australijos ir Naujosios Zelandijos desertas, pavadintas garsios baleto šokėjos Annos Pavlovos garbei. Šis trapus ir lengvas desertas pasižymi kontrastinga tekstūra – traškiu paviršiumi ir minkštu, pūriu vidumi. Baltyminė torto dalis, vadinama morengu, yra lengvai gaminamа, tačiau reikalauja šiek tiek kantrybės ir kruopštumo. Užbaigtas gaiviu grietinėlės kremu ir sezoniniais vaisiais ar uogomis, "Pavlova" tortas tampa nepaprastai elegantišku ir įspūdingu desertu, kuris puikiai tiks tiek šventiniam stalui, tiek jaukiam šeimos susibūrimui.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje baltojo vyno acto galima naudoti citrinos sultis arba obuolių sidro actą tokiu pačiu kiekiu.
  • Jei neturite kukurūzų krakmolo, galite naudoti bulvių krakmolą arba ketvirtadalį arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.
  • Grietinėlę galima pakeisti mascarpone sūriu, sumaišytu su šiek tiek grietinėlės lengvesnei konsistencijai pasiekti.
  • Jei mėgstate saldesnį skonį, į grietinėlę galima įdėti 2-3 valgomuosius šaukštus cukraus pudros.
  • Vietoje įprastų vaisių ar uogų galima naudoti konservuotus vaisius, tik prieš dedant būtina juos gerai nusausinti.
  • Papildomiems aromatams grietinėlėje, galima įmaišyti vanilės ekstrakto, citrinos žievelės arba štrudelio prieskonių.
  • Cukrų galima pakeisti smulkiu cukrumi pudra, kuris greičiau ištirps plakant baltymus.

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai

  • Prieš pradėdami plakti baltymus, įsitikinkite, kad dubuo ir plaktuvas yra visiškai švarūs ir sausi, nes bet koks riebalų pėdsakas neleis baltymams tinkamai išsiplakti.
  • Kiaušinių baltymai geriau plakasi kambario temperatūros, todėl išimkite juos iš šaldytuvo bent 30 minučių prieš gaminimą.
  • Cukrų berkite labai palaipsniui, po šaukštą, tęsdami plakimą, tai užtikrins, kad cukrus visiškai ištirps.
  • Baigę kepti, palikite morengą vėsti uždarytoje orkaitėje – staigūs temperatūros pokyčiai gali sukelti įtrūkimus.
  • Grietinėlę geriausia plakti šaltą, tiesiai iš šaldytuvo, taip ji greičiau pasieks reikiamą konsistenciją.
  • Jeigu norite, kad morengas išliktų baltesnis, kepkite jį žemesnėje temperatūroje ilgesnį laiką.
  • Vaisius ir uogas dėkite ant torto tik prieš pat patiekimą, taip išvengsite morengo suminkštėjimo.
  • Norint gauti stabilesnę grietinėlę, galite įdėti 1 arbatinį šaukštelį želatinos, ištirpintos 2 valgomuosiuose šaukštuose karšto vandens ir atvėsintos.

Ingredientai

    • kiaušinių baltymai: 6
    • smulkus cukrus: 300 gramų
    • kukurūzų arba bulvių krakmolas: 1 arbatinio šaukštelio
    • baltojo vyno actas: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    • grietinėlė: ~400-500 mililitrų
    • sezoniniai vaisiai arba uogos

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių kiaušinių baltymus išplakame su žiupsneliu druskos, kai baltymai jau bus standūs palaipsniui suberiame cukrų.
  2. 2. Plakame taip ilgai, kol tarp pirštų visai nesijaus cukraus kristalų. Bebaigiant plakti suberiame krakmolą ir supilame vyno actą.
  3. 3. Kepimo skardą išklojame su kepimo popieriumi, atsargiai išklojame baltymus ant popieriaus, maždaug į 20-22 centimetrų skersmens apskritimą, lengvai išlyginame paviršių, kad nebūtų "kuprelės".
  4. 4. Dedame į įkaitintą iki 170 laipsnių temperatūros orkaitę maždaug 5-8 minutėms, paskui sumažiname temperatūrą iki 130 ir kapame maždaug 40-50 min.
  5. 5. Paskui praveriame orkaitės dureles ir džioviname morengą dar maždaug 10-20 minučių. Morengo paviršius privalo būti sausas, o vidus lipnus. Paliekame atvėsti orkaitėje, paskui atsargiai nukeliame nuo kepimo skardos ir nuimame popierių.
  6. 6. Morengą galima iškepti anksčiau (pvz. dieną prieš), bet su kremu patiekiame tą pačią dieną, nelaikome ilgai, kad morengas nesuminkštėtų, kitaip praras visą savo žavesį bei skonį.
  7. 7. Grietinėlę išplakame iki standumo. Jeigu gaminsite su mascarpone atsargiai sumaišykite dvi mases. Galite įpilti vanilės ekstrakto ar vanilinės pastos.
  8. 8. Kremą užklojame ant morengo paviršiaus, palikdamos 1-1,5 centimetro kraštelius, o ant viršaus užberiame mėgstamų uogų (braškių, mėlynių, gervuogių, aviečių) arba vaisių. Skanaujame!
Bananinis medaus tortas
(1)
Pistacijų tortas su avietėmis
(1)
Nekeptas Snickers tortas
(10)