Tortas "Marakešas" su mandarinų želė ir maskarponės-grietinėlės kremu

2022-04-28 Autorius oSkanu.lt

Tortas "Marakešas" su mandarinų želė ir maskarponės-grietinėlės kremu
Kai tik mandarinų sezonas prasideda, aš iškart puolu gaminti šį Marakešo tortą. Nors šį kartą tortas buvo skirtas mano tėčio gimtadieniui, bet įprastai jį gaminu Kalėdoms. Mūsų šeimai jis taip labai patinka. Jis gaunasi ganėtinai gaivus, negalėčiau pasakyti, kad sunkus, nors ir gamintas su maskarpone, ir su grietinėle, ir lakštai su daug sviesto, bet mandarinai ir jų želė viską sutvarko bei tarsi subalansuoja.

Tortas gamintas 23 centimetrų formoje gavosi gan aukštokas, reikėjo kraštus paaukštinti, bet atpjovus torto gabaliuką niekas niekur nevirto ir nelūžo, viskas buvo tikrai stabilu. Tiesa, aš grietinėlės pamažinau, skirtingai nei buvo nurodyta originale ir viskas vis tiek itin gerai gavosi, kitą kartą irgi lygiai taip pat daryčiau. Tad viską Jums recepte parašau kaip dariau aš žingsnis po žingsnio.

Šį tortą esu gaminusi tiek su šviežiais mandarinais, tiek su konservuotais. Man asmeniškai su šviežiais skaniau, bet su konservuotais procesas užtrunka trumpiau.

Papildau: Taip pat dar vieną kartą pamėginau pagaminti su apelsinais, gavosi labai geras rezultatas, tad drąsiai mandarinus galite pakeisti ir į apelsinus.

Nurodyti ingredientų kiekiai yra 23-24 centimetrų formai.

Ingredientai

    Lakštams:
    • kambario temperatūros sviestas: 200 gramų (arba margarinas)
    • cukrus: 200 gramų
    • kambario temperatūros kiaušiniai: 2
    • miltai: 250 gramų (+ gausiai kočiojant)
    • kepimo milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • druska: žiupsnelio
    • nutarkuota mandarinų žievelė: iš 2 vnt. (arba 1 citrinos)
    Mandarinų želė:
    • mandarinų sultys: ~500 gramų (iš 10-12 mandarinų)
    • cukrus: 100 gramų (+ 30 mililitrų vandens)
    • želatina: 20 gramų (+ 100 mililitrų vandens)
    Kremui:
    • kambario temperatūros maskarponė: 250 gramų
    • gerai atšaldyta plakamoji grietinėlė: 600 gramų
    • cukrus: 3 valgomųjų šaukštų
    • mandarinai be žievelių ir odelių/plėvelių: 5-6 (arba 1 nedidelės skardinės konservuotų mandarinų; su šviežiai man gaunasi skaniau, bet užima laiko, kol nuimi visas odeles, to galima ir nedaryti, bet valgosi daug skaniau, viskas atrodo vientisiau)
    Sulaistymui:
    • vanduo: 100 mililitrų (1 arbatinis šaukštelis cukraus; arba visas skystis nuo konservuotų mandarinų)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Torto lakštai: Sviestą išplakame su cukrumi iki purumo.
  2. 2. Po vieną mušame kiaušinius ir vis gerai po kiekvieno išplakame.
  3. 3. Miltus sumaišome su druska ir kepimo milteliais. Suberiame į tešlą ir viską gerai išmaišome. Gausis lipni, minkšta, dar šaukštu maišoma tešla.
  4. 4. Dėti į maišelį arba maistinę plėvelę ir pašaldome maždaug 60 minučių šaldytuve arba 30 minučių šaldymo kameroje.
  5. 5. Po to atšalusią tešlą padaliname į keturias dalis.
  6. 6. Tiesiai ant kepimo popieriaus gausiai pabarstome miltų ir iškočiojame ploną maždaug 23 centimetrų skersmens lakštą.
  7. 7. Kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 10-12 minučių.
  8. 8. Iškepus kraštus gražiai apipjaustome pagal tortinės dugną. Paliekame pilnai atvėsti.
  9. 9. Lygiai taip pat padarome su likusiomis trimis tešlos dalimis.
  10. 10. Mandarinų želė: Želatiną užpilame jai skirtu vandeniu ir paliekame išbrinkti.
  11. 11. Cukrų su jam skirtu vandeniu pakaitiname, kol cukrus visiškai ištirpsta. Supilame išbrinkintą želatiną ir dar pakaitiname maišydami, kad ištirptų ir želatina, bet neužviriname.
  12. 12. Nukaičiame, supilame į mandarinų sultis ir išmaišome.
  13. 13. Paliekame atvėsti ir dedame į šaldiklį, kad pradėtų stingti (naudojant Dr. Oetker želatiną tas man gaunasi itin greitai, tik svarbu nepražiopsoti, kad želė būtų kabinama šaukštais, bet dar galima būtų sėkmingai paskirstyti ant grietinėlės ir maskarponės kremo).
  14. 14. Kremas: Grietinėlę plakame su cukrumi, kol pradeda tirštėti.
  15. 15. Tuomet sudedame maskarponę ir toliau plakame iki standumo.
  16. 16. Įmaišome mandarinų gabaliukus.
  17. 17. Surinkimas: Torto formai nuimamais kraštais išklojame dugną kepimo popieriumi, išsikerpame kiek platesnę nei kraštai kepimo popieriaus juostą, keliose vietose ištepame kremu ir prilipiname prie formos kraštų.
  18. 18. Dedame vieną lakštą, sulaistome sirupu, išvirtu iš vandens ir cukraus, paskirstome ketvirtadalį kremo, ant jo paskirstome trečdalį bestingstančios želė.
  19. 19. Tą patį pakartojame dar 2 kartus, o ant paskutinio sulaistyto lakšto dedame tik kremo.
  20. 20. Idealiausiu atveju paliekame šaldytuve per visą naktį, o jeigu labai skubate tai bent 4-5 valandoms. Lepinamės!
  21. mandarinų tortas marakešas
Tortas "Marakešas" su mandarinų želė ir maskarponės-grietinėlės kremu
Kijevo tortas
(10)
Nekeptas tortas su kondensuotu pienu
(2)
Tortas "Paukščių pienas" pagal Jolantą
(6)