Tortas "Juodasis miškas" (Black forest cake) su maskarponės kremu, pagal Beatą

2025-04-28 Autorius oSkanu.lt

Tortas "Juodasis miškas" (Black forest cake) su maskarponės kremu, pagal Beatą
Tortas "Juodasis miškas" yra klasikinis vokiškas desertas (vokiškai "Schwarzwälder Kirschtorte"), kurio istorija siekia XX amžiaus pradžią. Šis įspūdingas tortas pavadinimu atspindi Vokietijos Juodojo miško regioną, kuris garsėja savo vyšnių brendžiu ir nuostabiais šokoladiniais desertais. Mūsų versija, paruošta pagal Beatą, išsiskiria tuo, kad tradicinis grietinėlės kremas pakeistas prabangiu maskarponės kremu, kuris suteikia tortui ypatingą sodrumą ir kremišką tekstūrą.
Reklama

Šokoladinis biskvitas, prisotintas drėgmės, puikiai dera su rūgštelėjančiomis vyšniomis ir švelniai saldžiu maskarponės kremu. Šio torto skonio ir tekstūrų derinys – tarsi simfonija burnoje: sodrus šokolado skonis, rūgštelėjančios vyšnios ir švelnus, kreminės tekstūros maskarponės sluoksnis sukuria tobulą harmoniją. Šis tortas yra puikus pasirinkimas ypatingoms progoms, gimtadieniams ar kitoms šventėms, kai norite nustebinti svečius išskirtiniu desertu, kuris yra ne tik nuostabaus skonio, bet ir efektingos išvaizdos.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje maskarponės sūrio galima naudoti riebų varškės sūrį sumaišytą su keliais šaukštais grietinės, tai suteiks panašią tekstūrą, nors skonis bus šiek tiek kitoks.
  • Jei neturite vyšnių likerio ar brendžio, galite naudoti vyšnių sultis su šlakeliu citrinos sulčių arba tiesiog praleisti alkoholį recepte.
  • Šviežias vyšnias galima pakeisti šaldytomis (atšildytomis) arba konservuotomis vyšniomis be kauliukų, tačiau šviežios vyšnios suteikia geriausią skonį.
  • Juodąjį šokoladą galima pakeisti pienišku šokoladu, jei mėgstate švelnesnį skonį, tačiau tuomet tortas bus mažiau intensyvaus šokoladinio skonio.
  • Vietoje tamsios kakavos miltelių galima naudoti įprastus kakavos miltelius, tačiau tuomet biskvitas turės mažiau intensyvų šokoladinį skonį ir šviesesnę spalvą.
  • Augalinis aliejus gali būti pakeistas ištirpintu sviestu, tai suteiks biskvitui sviestinį aromatą.
  • Kiaušinius galima pakeisti bananu (vienam kiaušiniui – pusė prinokusio banano) arba obuolių tyre, jei esate alergiški kiaušiniams.

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai

  • Biskvitą rekomenduojama iškepti dieną prieš gaminant tortą, taip jis turės laiko visiškai atvėsti.
  • Vyšnių įdarą taip pat galima paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve, taip sutaupysite laiko torto surinkimo dieną.
  • Biskvitą galima sluoksniuoti horizontaliai į 3-4 plonesnius sluoksnius, taip gaunant daugiau kremo sluoksnių ir dar skanesnį tortą.
  • Prieš surenkant tortą, biskvitą galima sudrėkinti vyšnių sultimis ar vyšnių likeriu – tai suteiks papildomo skonio ir drėgmės.
  • Plakant maskarponės kremą, naudokite šaltą grietinėlę tiesiai iš šaldytuvo, taip kremas bus standesnis.
  • Jei kremas gaunasi per skystas, įdėkite tortą į šaldytuvą 15-20 minučių, tada tęskite dekoravimą.
  • Tortą būtina laikyti šaldytuve bent 3-4 valandas prieš patiekiant, kad visi skoniai susijungtų ir kremas sustingtų.
  • Puošdami tortą, galite naudoti ne tik vyšnias, bet ir šokolado drožles ar trupinius, mėtų lapelius kontrastui.

Ingredientai

    Biskvitui:
    • cukrus: 2 stiklinių (1 stiklinė - 236 ml)
    • miltai: 2 stiklinių
    • tamsios kakavos milteliai: 1 stiklinės
    • kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
    • soda: 1 arbatinio šaukštelio
    • druska: 1 arbatinio šaukštelio
    • kiaušiniai: 2
    • aliejus: 0,5 stiklinės (ne alyvuogių)
    • pienas: 1 stiklinės
    • verdantis vanduo: 1 stiklinės
    Šokoladiniam glajui:
    • juodas šokoladas: 90 gramų
    • riebi grietinėlė: trečdalio stiklinės
    • sviestas: 1 valgomojo šaukšto
    • brendis: 1 valgomojo šaukšto (arba konjakas)
    Vyšnių įdarui:
    • vyšnios: 300 gramų
    • cukrus: 3 valgomųjų šaukštų
    • krakmolas: 1 valgomojo šaukšto
    • vyšnių likeris: 1 valgomojo šaukšto (arba brendis)
    Maskarponės kremui:
    • maskarponės sūris: 1 stiklinės
    • riebi grietinėlė: 4 stiklinių
    • cukraus pudra: dviejų trečdalių stiklinės

    Recepto paruošimas

  1. 1. Biskvitai: Miltus sumaišykite su druska, kepimo milteliais, soda bei kavaka. Suberkite cukrų bei dar kartą permaišykite. Kiaušinius išplakite su mikseriu, įplakite aliejų bei pieną.
  2. 2. Tada kiaušinių plakinį, toliau nuolatos plakdamos mikseriu, supilkite į miltų mišinį. Plakite kol viskas gerai susimaišys ir vėl plakdamos supilkite stiklinę verdančio vandens.
  3. 3. Apvalią torto kepimo formą išklokite su kepimo popieriumi bei supilkite pusę gautos tešlos. Kepkite per 2 kartus arba iškart dvejose kepimo formose. Kepkite maždaug 35-45 minutes iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Patikrinkite mediniu iešmeliu. Iškepusius biskvitus atvėsinkite kepimo formose, atvėsusius apverskite ant lygaus paviršiaus bei nuimkite kepimo popierių.
  4. 4. Šokoladinis glajus: Šokoladą pasmulkinkite bei sudėkite į dubenį. Puode užkaiskite grietinėlę su sviestu bei kaitinkite iki kol pradės kilti burbuliukai, tai yra beveik užvirkite.
  5. 5. Tada pilkite ant šokolado, palikite kelioms minutėms, kad šokoladas ištirptų bei viską gerai išplakite. Supilkite konjaką arba brendį bei gautu glajumi aptepkite atvėsusių biskvitų viršų. Dėkite juos į šaldytuvą maždaug 60 minučių, kad sustingtų glajus.
  6. 6. Vyšnių įdaras: Vyšnias sudėkite į puodą bei kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol iš jų pradės skirtis sultys. Suberkite cukrų bei kaitinkite maišydami, kol jis ištirps.
  7. 7. Į puodelį įpilkite atsiradusio skysčio bei jame išmaišykite krakmolą. Supilkite į puodą su vyšniomis bei kaitinkite maišydami iki užvirimo.
  8. 8. Pavirkite maždaug 60 sekundžių, nuimkite nuo viryklės, supilkite vyšnių likerį, išmaišykite bei palikite, kad įdaras atvėstų.
  9. 9. Maskarponės kremas: Maskarponės sūrį bei grietinėlę plakite mikseriu, kol pradės tirštėti.
  10. 10. Po to sudėkite cukraus pudrą bei plakite toliau, kol kremas bus standus.
  11. 11. Paskui iš šaldytuvo išimkite biskvitus su šokoladiniu glajumi. Ant vieno biskvito dėkite maskarponės kremo, ant jo - vyšnių įdarą.
  12. 12. Tada dėkite antrą biskvitą, jo viršų bei torto šonus aptepkite likusiu maskarponės kremu. Puoškite šviežiomis vyšniomis, šokoladu arba kakava. Mėgaukitės:)
  13. 13. Pastebėjimas: Aš šį kartą vyšnių dėjau 400 gramų, kepiau didelėje skardoje vieną didelį biskvitą ir pjoviau į 3 lygias dalis.
Nekeptas jogurtinis maskarponės tortas
(24)
Tortas "Kurmio kalnelis" su kapučino skonio varškės kremu
(7)
Krikštynų tortas "Raffaello"
(10)
Jogurtinis tortas su vaisiais
(32)