Karamelinis medaus tortas

Autorius apie receptą

Karamelinis medaus tortas – tai ypatingas desertų karalius, kuris džiugina kiekvieną smaližių širdį. Šio torto šaknys slypi tradiciniame recepte, tačiau papildoma karamelė ir traškūs riešutai suteikia jam ypatingo išskirtinumo. Šis desertas puikiai tiks šventėms, gimtadieniams ar net kaip savaitgalio skanėstas, kuriuo galima palepinti artimuosius. Sodrus sviestinis kremas su karamele puikiai dera su plonais, traškiais, bet kartu minkštais medaus lakštais, o graikiniai riešutai ir migdolų drožlės prideda malonų tekstūrinį kontrastą. Šis tortas ne tik skanus, bet ir estetiškas – puošmena ant bet kurio vaišių stalo. 

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Sviestą galima pakeisti kokybišku margarinu be transriebalų, tačiau sviestas suteikia sodresnį skonį.
  • Vietoje cukraus galima naudoti rudą cukrų, kuris suteiks lengvą karamelinį poskonį.
  • Medų galima keisti invertuotu sirupu arba agavų sirupu, tačiau skonis šiek tiek skirsis.
  • Graikinius riešutus galima pakeisti lazdyno riešutais arba migdolais.
  • "Rududu" karamelę galima keisti virtu saldintu kondensuotu pienu.
  • Migdolų drožles galima pakeisti smulkintais lazdyno riešutais ar net kokosų drožlėmis papuošimui.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Būtinai naudokite natūralų, skystą medų – jis lengviau įsimaišys ir suteiks ryškesnį skonį.
  • Lakštus kočiokite ant kepimo popieriaus – taip lengviau perkelti į skardą ir išlaikyti formą.
  • Sluoksniuodami kremą tepkite dosniai, kad tortas būtų sultingesnis ir minkštesnis.
  • Tortą laikykite šaldytuve bent 12 valandų, kad lakštai gerai suminkštėtų nuo kremo.
  • Jei norite stipresnio riešutų skonio, riešutus prieš kapojant lengvai paskrudinkite sausoje keptuvėje.

Ingredientai

    Torto lakštams:
    • sviestas: 100 gramų
    • cukrus: 200 gramų
    • medus: 2 šaukštų
    • soda: 1 šaukštelio
    • kiaušiniai: 2
    • miltai: ~400-450 gramų
    Kremui:
    • minkštas sviestas: 300 gramų
    • "Rududu": 1 skardinės (397 gramų)
    • graikiniai riešutai: 100 gramų
    Papuošimui:
    • migdolų drožlės (arba pagal savo norus ir fantaziją)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Iš pradžių į nedidelį dubenį sudedame cukrų, medų ir sviestą bei statome ant puodo su verdančiu vandeniu (garų vonelės). Maišome, kol sviestas išsilydys, o masė taps vientisa.
  2. 2. Kai jau sviestas išsilydys, masė įkais, supilame sodą ir dar maždaug 60 sekundžių pakaitiname, kol masė padidės. Nukeliame nuo viryklės.
  3. 3. Nuolatos maišydamos po vieną įmaišome kiaušinius.
  4. 4. Tuomet beriame 300 gramų miltų, išmaišome. Dedame tešlą su dubeniu maždaug 20–30 minučių į šaldytuvą.
  5. 5. Po to išėmusios iš šaldytuvo, pridedame dar daugiau miltų bei užminkome tešlą. Miltų dedame po truputį, kol tešla susiminkys bei nelips prie rankų. Tešlą padaliname į 8–9 dalis.
  6. 6. Ant kepimo popieriaus iškočiojame šiek tiek didesnius nei 21–22 centimetro skersmens skritulius. Apipjauname kraštus, subadome šakute. Kepame lakštus iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (180 laipsnių temperatūra orkaitėje su ventiliatoriumi) maždaug 3–5 minutes, kol paruduos.
  7. 7. Kremas: Minkštą sviestą maždaug 4–5 minutes plakame plaktuvu. Po to plakame bei dedame po šaukštą karamelės. Sluoksniuojame torto lakštus su kremu bei smulkiai sukapotais riešutais. Apibarstome trupiniais, puošiame migdolų drožlėmis.
  8. 8. Dedame tortą į šaldytuvą bent jau nakčiai. Skanaujame!
Karamelinis medaus tortas

Atsiliepimai

Genutė

Laaaabai skanus ir lengvai pagaminamas. Ačiū už receptuką😀😀😍
Atsakyti

WorldRecipes.eu komanda

Labai džiaugiamės, kad patiko. Ir ačiū, kad pasidalinote savo įžvalgą apie tortą. :)

Juste Vit

Ar ne per saldus tortas gaunasi su karamelės pertepimu?
Atsakyti
Tortas "Raffaello svajonė" - jis TO-BU-LAS!
(13)
Kokosinis varškės tortas Raffaello
(1)
Morkų tortas Valentino dienai su Philadelphia sūrio kremu
(4)
Tortas Varškinis gaivumėlis
(11)