Veganiškas šilauogių tortas

2025-05-12 Autorius oSkanu.lt

Veganiškas šilauogių tortas
Veganiškas šilauogių tortas – tai tikra desertų puošmena, kurią įvertins tiek veganiškos, tiek tradicinės virtuvės gerbėjai. Šis tortas išsiskiria savo gaiviu šilauogių skoniu ir kreminiu, švelniu tekstūros kontrastu tarp purių biskvitų ir sodraus sviestinio kremo. Šis desertas ne tik atrodo įspūdingai, bet ir yra puikus pasirinkimas ypatingoms progoms: gimtadieniams, jubiliejams ar šeimos susibūrimams. Be to, tortas visiškai be gyvūninės kilmės produktų, tad jis tiks veganams bei žmonėms, vengiantiems laktozės. Kiekvienas kąsnis – tai maloni gaivaus uogų rūgštumo ir saldumo dermė, apgaubta aksominiu kokosų kremu. Visa tai sukuria neprilygstamą skonio harmoniją, kuri privers norėti dar vieno gabalėlio. 
Reklama

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kvietinius miltus galima keisti speltos miltais ar universaliais begliuteniais miltų mišiniais.
  • Kukurūzų krakmolą galima pakeisti bulvių krakmolu arba tapiokos krakmolu.
  • Rudojo cukraus alternatyva – kokosų cukrus arba nerafinuotas cukranendrių cukrus.
  • Augalinį pieną galima rinktis pagal skonį: migdolų, avižų, sojų ar ryžių pieną.
  • Saulėgrąžų aliejų galima keisti rapsų ar neutralaus skonio kokosų aliejumi.
  • Obuolių sidro actas tinka keisti baltuoju vyno actu arba šviežiomis citrinos sultimis.
  • Šilauoges galima derinti su mėlynėmis ar juodosiomis serbentėmis.
  • Agaro miltelius galima keisti želė tirštikliais, tinkamais veganams.
  • Augalinis sviestas gali būti pakeistas kokoso aliejumi arba veganišku margarinu.
  • Tapiokos krakmolas gali būti keičiamas kukurūzų krakmolu.


Reklama

Patiekalo gaminimo patarimai
 
  • Biskvitus kepkite dieną prieš, kad jie geriau susistovėtų ir būtų lengviau perpjaunami.
  • Norint išgauti dar intensyvesnį šilauogių skonį, dalį uogų galima šiek tiek sutrinti prieš virimą.
  • Svarbu sviestinį kremą gerai atvėsinti prieš torto sluoksniavimą, kad jis būtų standesnis ir lengviau formuojamas.
  • Jei norite lengvesnės kremo tekstūros, kokosų kremo dalį galite keisti veganiška plakama grietinėle.
  • Dekoracijai naudokite šviežias šilauoges, valgomus žiedus ar mėtų lapelius, kad suteiktumėte tortui natūralios elegancijos.
  • Jei norite ypatingo vizualinio efekto, biskvitus galite lengvai sudrėkinti šviežių citrinų ar apelsinų sultimis prieš sluoksniavimą.

Ingredientai

    Biskvitams (reikės 4 vnt.; 24 cm. formai): 
    • Kvietiniai miltai: 130 g
    • Kukurūzų krakmolas: 1,5 a.š.
    • Kepimo milteliai: 1,5 a.š.
    • Rudasis cukrus: 60 g
    • Vanilės ekstraktas: 1 a.š.
    • Augalinis pienas: 130 g
    • Saulėgrąžų aliejus: 55 g
    • Obuolių sidro actas: 1 v.š.
    Šilauogių kremui:
    • Šviežios šilauogės: 500 g
    • Rudasis cukrus: 120 g
    • Žaliosios citrinos sultys: 1 vnt.
    • Agaro milteliai: 0,5 a.š.
    • Kukurūzų krakmolas: 25 g
    • Vanduo: 2 v.š.
    Sviestiniam kremui:
    • Augalinis sviestas (kambario temperatūros): 320 g
    • Kokosų pieno kietoji dalis (iš skardinės): 320 g
    • Miltinis cukrus: 300 g
    • Tapiokos krakmolas: 1 a.š.
    • Citrinos sultys: 2 v.š.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia įkaitinama orkaitė iki 180°C. Kepimo formos dugnas išklojamas sviestiniu popieriumi, o kraštai patepami augaliniu sviestu arba aliejumi, kad biskvitas nepriliptų.
  2. 2. Dubenyje persijojami kvietiniai miltai, kukurūzų krakmolas ir kepimo milteliai. Suberiamas rudasis cukrus ir viskas kruopščiai išmaišoma.
  3. 3. Kitame dubenyje šluotele sujungiami augalinis pienas, saulėgrąžų aliejus, obuolių sidro actas ir vanilės ekstraktas. Šis skystasis mišinys supilamas į sausųjų ingredientų dubenį ir išmaišoma iki vientisos tešlos, stengiantis nepermaišyti.
  4. 4. Tešla supilama į paruoštą kepimo formą ir kepama 25-30 minučių. Ar biskvitas iškepęs, tikrinama mediniu pagaliuku – jis turi išeiti sausas. Iškepęs biskvitas išimamas ir atvėsinamas ant grotelių iki kambario temperatūros, tada padedamas į šaldytuvą bent porai valandų. Jei kepami du didesni biskvitai, juos geriausia šaldyti per naktį, kad būtų lengva perpjauti pusiau.
  5. 5. Šilauogių kremui puode sumaišomos šviežios šilauogės, rudasis cukrus ir žaliosios citrinos sultys. Atskirai sumaišomi agaro milteliai, kukurūzų krakmolas ir vanduo. Šis mišinys supilamas į uogas. Puodas statomas ant vidutinės kaitros, kaitinama, kol užverda, ir maišant verdama apie 10 minučių, kol uogos suminkštėja, o masė sutirštėja. Atvėsinta masė padedama į šaldytuvą bent porai valandų.
  6. 6. Sviestiniam kremui augalinis sviestas išsukamas mikseriu iki purios, kreminės tekstūros. Įdedama kokosų pieno kietoji dalis ir viskas vėl gerai išplakama. Tapiokos krakmolas sumaišomas su miltiniu cukrumi, šis mišinys įsijojamas į sviesto masę, įspaudžiamos citrinos sultys, ir dar kartą gerai išsukama, kol kremas tampa vientisas ir purus.
  7. 7. Pradedamas torto formavimas: biskvitai sulyginami, nupjaunant iškilusius viršus. Ant torto lėkštės dedamas pirmasis biskvito sluoksnis, užtepamas 1/4 dalies sviestinio kremo ir tolygiai paskirstomas. Ant viršaus tepamas 1/3 šilauogių kremo ir paskirstomas. Dedamas antrasis biskvitas, ir vėl sluoksniuojama tuo pačiu būdu. Trečiasis biskvitas dedamas, o procesas kartojamas. Ketvirtasis biskvitas uždedamas ant viršaus, ir likęs sviestinis kremas tolygiai padengia viršų ir šonus.
  8. 8. Suformuotas tortas dedamas į šaldytuvą ir laikomas per naktį, kad sustingtų ir visi sluoksniai susijungtų į vientisą struktūrą.
  9. 9. Kitą dieną tortas dekoruojamas pagal pageidavimą – galima naudoti šviežias šilauoges, mėtas, valgomus žiedus ar net trupintą biskvitą dekoravimui.
Veganiškas šilauogių tortas
Veganiškas šilauogių tortas
Veganiškas šilauogių tortas
Medaus biskvitas tortams
(25)
Sūrio tortas su miško uogomis
(1)
RAW apelsinų ir kakavos tortas
(1)
Tortas Rafaello ir beze papuošimas
(1)