Makaronai su tunu ir porais

2023-06-16 Autorius oSkanu.lt

Makaronai su tunu ir porais
Itin paprastas ir labai mano vaikų mėgstamas patiekalas - makaronai su tunu ir porais. Prieš kelis metus mano dukros turėjo galimybę į mokyklą pietums neštis maistą iš namų. Kiekvieną kartą, gamindama šiuos makaronus, tiesiog, privalėjau padvigubinti porciją, kad dar užtektų ir klasiokėms. Pirmą kartą ir itin seniai šį receptą išgirdau žiūrėdama vien1 kulinarinę laidą, joje šiuos makaronus gamino Alanas Chošnau. Bėgant metams šis mano receptas kiek transformavosi ir šiandien Jūsų teismui visų pamėgtas pagerintas variantas, kuris nenuvilia.

Ingredientai

    • makaronai: 450 gramų (spagečių, vamzdelių ar panašių)
    • porai: 1 vidutinio dydžio (balta ir šviesiai žalia po dalis)
    • cukinijos: 1 vidutinio dydžio
    • konservuotas tunas aliejuje: 1 indelio (geriausia naudoti aukštesnės kokybės tuną stiklainiuose, maždaug 200 gramų)
    • grietinėlė: 200 mililitrų (30-35% riebumo)
    • šviežiai tarkuotas parmezano sūris: 2 didesnių saujų
    • šviežiai spaustos citrinos sultys: 1 valgomojo šaukšto 
    • smulkiai tarkuota citrinos žievelė: 0,5 arbatinio šaukštelio
    • džiovintas raudonėlis (oreganas): 1 arbatinio šaukštelio
    • druska
    • šviežiai malti juodieji pipirai
    • sviestas: 1 valgomojo šaukšto
    • alyvuogių aliejus
    • smulkiai kapotos plačialapės petražolės: 1 valgomojo šaukšto (nėra būtina)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pirmiausia porą nuplauname, perpjauname išilgai ir dar kartą kruopščiai išskalaujame visus lapelius. Porai auga žemėje, tad ganėtinai dažnai tarp sluoksnių pasitaiko smėlio.
  2. 2. Išilgai perpjautą porą supjaustome ne per storiausiais griežinėliais (dėl vienodo dydžio griežinėlių labai stengtis nereikia, jie vis tiek sukeps ir juntamos esmės padaže nebus).
  3. 3. Cukiniją nuplauname, nupjauname galiukus ir sutarkuojame burokine tarka.
  4. 4. Keptuvėje ant vidutinės-mažos kaitros ištirpiname sviestą su alyvuogių aliejumi.
  5. 5. Ant įkaitintos keptuvės suberiame porų griežinėlius ir kartas nuo karto pamaišydami lėtai kepame, kol porai pradės rusti, apytiksliai maždaug 10 minučių, jei matote, kad procesas vyksta per greitai, sumažiname kaitrą.
  6. 6. Tada suberiame tarkuotą cukiniją, džiovintą raudonėlį, žiupsnelį druskos ir šiek tiek padidinę kaitrą kepame maždaug 8-10 minučių. Pirmiausia cukinija paleis daug skysčio, taigi kartais pamaišydami kantriai kepame, kol krašteliai pradės skrusti (iki rudumo apkepti nereikia, tegul padaže lieka žalios spalvos, tik nesijaudiname, šiame patiekale vaikai jos dažniausiai nepastebi).
  7. 7. Tuomet sudedame tuną ir lengvai pamaigydami mentele išskirstome į smulkesnius gabaliukus, nepersistengiame, tegul lieka ir didesnių.
  8. 8. Tuną kepame tik tol, kol smulkinsime ir iškart pilame grietinėlę, juoduosius pipirus, citrinos žievelę. Visą padažą maišydami verdame maždaug minutę ant vidutinės-aukštesnės kaitros, kol grietinėlė pradeda tirštėti, tada suberiame vieną saują parmezano sūrio ir išmaišome.
  9. 9. Dabar įpilame citrinos sultis, išmaišome ir ragaujame ar pagal skonį netrūksta druskos, pipirų.
  10. 10. Makaronus išverdame dideliame kiekyje sūdyto vandens pagal instrukcijas ant pakuotės (juos dėkite į verdantį vandenį).
  11. 11. Išvirusius makaronus nukošiame pasilikdami maždaug pusę puodelio nuoviro.
  12. 12. Sumaišome makaronus su padažu, įberiame likusią saują parmezano ir petražoles, jei naudosite. Viską gerai išmaišome ir dar paragaujame ar netrūksta druskos, pipirų. Jei padažas kiek per tirštas, praskiedžiame trupučiu pasilikto nuoviro, aš beveik visada šlakelį įpilu, nes mums patinka kremiškesnė jo tekstūra. Patiekiame ir skanaujame!
  13. 13. Rekomendacija: Daugiau makaronų su tunu receptų rasite: Makaronų su tunu receptai.
Makaronai su didžiosiomis krevetėmis
(2)
Kreminiai makaronai su tigrinėmis krevetėmis ir vynu
(1)