Marinuota burokėlių mišrainė barščiams arba šaltibarščiams (apelsinų sultyse)

2025-03-08 Autorius Kristina Zibartė

Marinuota burokėlių mišrainė barščiams arba šaltibarščiams (apelsinų sultyse)
Marinuota burokėlių mišrainė, paruošta su šviežiai spaustomis apelsinų sultimis, yra nuostabus pagrindas tradiciniams lietuviškiems barščiams arba gaiviems šaltibarščiams. Šis receptas suteikia klasikiniam burokėlių skoniui subtilų citrusinį poskonį, kuris praturtina bet kurį patiekalą. Naminė mišrainė ne tik pasižymi intensyviu skoniu, bet ir ilgai išsilaiko stiklainiuose, todėl galėsite mėgautis namų gamybos sriubomis visus metus. Burokėliai, marinuoti apelsinų sultyse, įgauna malonų rūgštumą, kuris puikiai dera su natūraliu burokėlių saldumu ir praturtina sriubų skonį. 

Galimos ingredientų alternatyvos
 

Vietoje šviežiai spaustų apelsinų sulčių galite naudoti greipfrutų sultis, kurios suteiks aštresnį skonį, arba mandarinų sultis, kurios bus švelnesnės ir saldesnės. Taip pat galite įmaišyti šiek tiek obuolių acto, jei norite ryškesnio rūgštumo. Prieskonių atžvilgiu, be lauro lapų ir pipirų, galite pridėti kalendros sėklų, gvazdikėlių arba šiek tiek tarkuoto imbiero šaknies, kad suteiktumėte skoniui daugiau gylio. Jei mėgstate aštresnius skonius, į mišrainę galite įdėti šviežiai tarkuoto krienų šaknies. 

Reklama


Patiekalo gaminimo patarimai
 

Renkantis burokėlius, verta atkreipti dėmesį į jų dydį – vidutinio dydžio burokėliai paprastai būna saldžiausi ir minkščiausi. Svarbiausia burokėlius virti su odele, kad išsaugotumėte jų spalvą ir maistines medžiagas. Tarkuojant atvėsusius burokėlius, naudokite stambią trintuvę, nes smulkiai tarkuota masė gali tapti per tiršta. Stiklainius būtina sterilizuoti prieš supilant mišrainę, taip užtikrinsite ilgesnį jos galiojimo laiką. Rekomenduojama mišrainę laikyti vėsioje, tamsioje vietoje bent savaitę prieš naudojant, kad skoniai geriau susijungtų. 

Ingredientai

    • Burokėliai: 3 kg 
    • Druska: 2-3 arbatiniai šaukšteliai 
    • Pipirai (malti juodieji): 1 arbatinis šaukštelis 
    • Lauro lapai: 4-5 vienetai 
    • Apelsinų sultys (šviežiai spaustos): 2 stiklinės (apie 500 ml) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Burokėlius kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu, pašalindami visus žemės likučius.
  2. 2. Nelupdami burokėlių, sudėkite juos į didelį puodą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų.
  3. 3. Užvirinkite ir virkite vidutinio dydžio burokėlius apie 45-60 minučių, arba kol jie taps minkšti (tikrinti galima įduriant šakute).
  4. 4. Kai burokėliai išvirs, nupilkite karštą vandenį ir užpilkite šaltu, kad būtų lengviau nuimti odelę.
  5. 5. Atvėsinkite burokėlius ir atsargiai nulupkite jų odelę.
  6. 6. Nuluptus burokėlius reikia sutarkuoti stambia tarka į didelį dubenį.
  7. 7. Tarkuotus burokėlius sudėsite į didelį puodą.
  8. 8. Vėliau įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį ir įdėkite lauro lapus.
  9. 9. Tuomet išspauskite šviežias apelsinų sultis ir supilkite jas į puodą su tarkuotais burokėliais.
  10. 10. Mišinį užkaitinsite ant vidutinės ugnies ir pakaitinkite, kol pradės kunkuliuoti (neleiskite užvirti).
  11. 11. Sterilizuojate stiklainius ir jų dangtelius, panardindami į verdantį vandenį kelioms minutėms.
  12. 12. Karšta burokėlių mišraine pripildysite sterilizuotus stiklainius, palikdami apie 1 cm tarpą viršuje.
  13. 13. Stiklainius sandariai uždarę, apverskite juos dugnu į viršų ir palikite atvėsti.
  14. 14. Atvėsusius stiklainius laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Recepto autorius Kristina Zibartė
Skanutėliai marinuoti agurkai su actu žiemai
(30)